Dva puta Portugal, dvije Irske

VIDEO I Ukrajina peta sreća

Večerašnja utakmica protiv Ukrajine je sedma u baražu od 2010. godine do danas. Dva puta je protivnik bio Portugal, jednom Republika Irska, jednom Sjeverna Irska. U sedam utakmica BiH nije upisala niti jednu pobjedu!
Sport / Nogomet | 21. 03. 2024. u 16:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Večerašnja utakmica protiv Ukrajine će biti peta ukupno kada je su pitanju dodatne kvalifikacije, posljednjih godina popularni baraži.
Prvi je BiH igrala u ciklusu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi. Tada je u društvu jedne Španjolske, Belgije, Turske, BiH završila druga u skupini.

Dvije velike pobjede u međusobnim susretima protiv Belgije, remi s Turskom bili su dovoljni da i pored tri poraza BiH završi na drugom mjestu.

Za razliku od mnogih ciklusa prije i poslije, drugo mjesto je potvrđeno trijumfom u Talinu. Ždrijeb je bio strašan, put do Južne Afrike se tražio preko Portugala. Ta prva utakmica na Luzu je posebna priča. Toliko propuštenih prilika i poraz 1:0.

Video: Portugal - BiH 

U revanšu je Ćiro Blažević krpio sastav, nedostajali su neki supervažni igrači. Na kraju je u Zenici opet Portugal bio bolji, opet 1:0. Nakon odlaska Blaževića s kormila, određeno vrijeme su se vukli repovi.

Safet Sušić je poveo reprezentaciju u kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2012. godine. U Albaniji je osvojen bod, u Bukureštu je reprezentacija BiH stradala 3:0, međutim ni Francuzi nisu briljirali. Na kraju je odluka pala u posljednjem susretu na Saint-Denis. Francuskoj je odgovarao remi, BiH je tražila pobjedu. Džeko je sjajno pogodio u 40. minuti, ali je Francuska izvukla bod, spretno i sretno, s bijele točke 12 minuta prije kraja. Ždrijeb je ponudio reprizu dvoboja BiH - Portugal.

Sada se prva utakmica igrala u Zenici, završilo je 0:0. Težak teren poprilično je usporio Portugalce, koji su se zato raspucali u revanšu.
Jeste bilo 2:1 i 3:2, ali je na kraju završilo teniskih 6:2.

Video: BiH - Portugal 

Sušić je odveo reprezentaciju na Svjetsko prvenstvo u Brazil, ali je onda uslijedio pad od kojeg se još uvijek reprezentacija BiH oporavlja.

Kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2016. godine. Izrael, Cipar i Wales u trenucima euforije koja je još uvijek vladala nakon Brazila su smatrani za protivnike po mjeri. Barem u toj borbi za drugo mjesto. Međutim, u prve četiri utakmice BiH je uzela dva boda, usput je izgubila kući od Cipra, Izraela. Sušića je zamijenio Baždarević, Wales i Cipar su savladani i baraž je izboren. Opet, Republika Irska i opet veliki optimizam.

Tvrdi Irci su se pokazali kao težak protivnik, Baždarević je povukao neke čudne poteze i na kraju je Walters s dva gola završio posao

Video: BiH - Republika Irska 

Posljednji baraž bio je onaj u koroni. Odgađan, prolongiran, opet za mnoge zicer nad zicerima. Sjeverna Irska na Grbavici. Rani gol Krunića, sve izgleda dobro. A onda u 53. minuti, McGinn pogađa za 1:1. Na kraju penali. Hajradinović i Višća nisu pogodili, BiH je opet ostala bez plasmana na Europsko prvenstvo.

Video: BiH - Sjeverna Irska 
Kopirati
Drag cursor here to close