Gazprom

UEFA na udaru zbog Zvezdinog sponzora

Ova ruska naftna kompanija više od 10 godina sponzorira Zvezdu, a Englezi pišu da je problem što Gazprom dolazi iz Rusije koja godinu i pol vrši invaziju na Ukrajinu.
Sport / Nogomet | 21. 09. 2023. u 09:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nogometaši Manchester Cityja pobijedili su u utorak Crvenu zvezdu rezultatom 3:1 u prvom kolu Lige prvaka, a nakon utakmice engleski mediji kritizirali su srbijanskog prvaka zbog glavnog sponzora na dresu Gazproma.

Naime, ova ruska naftna kompanija više od 10 godina sponzorira Zvezdu, a Englezi pišu da je problem što Gazprom dolazi iz Rusije koja godinu i pol vrši invaziju na Ukrajinu.

"Nastavljajući promovirati kompanije koje zagađuju okoliš, UEFA je pomagač u klimatskoj krizi. Od naftnih do plinskih kompanija preko aviokompanija i krstarenja, Gazprom je najgori primjer za to. Ne samo da je to multinacionalna kompanija koja je jedna od najvećih zagađivača na svijetu, nego se i njen profit slijeva u Putinovu ratnu mašineriju", tvrde engleski Mirror.

Dodali su kako oglašavanje funkcionira pomoću onog što psiholozi nazivaju "halo efekt".

"Gledatelji nesvjesno razvijaju pozitivna osjećanja o kompaniji zbog onoga s čime je povezana. S jedne strane, Gazprom je veliki zagađivač koji je vezan za režim koji vodi ilegalan rat, a s druge strane kompanija koja je povezana i s vrhunskim nogometom", dodaje se u tekstu.

Kopirati
Drag cursor here to close