Liga prvaka

Tradicija se nastavlja: Šest Hrvata u četvrtfinalu Lige prvaka

Hrvati igraju u šest od osam sudionika četvrtfinala! Osim Luke Modrića, tu su još Kovačić (Chelsea), Marcelo Brozović (Inter), Josip Stanišić (Bayern), Ante Rebić (Milan) i Petar Musa (Benfica).
Sport / Nogomet | 16. 03. 2023. u 14:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Twitter / Mateo Kovačić i Luka Modrić

Koji je recept za osvajanje Lige prvaka? Moraš imati Hrvata u momčadi, davno je rečeno u šali, ali kad se malo razmisli - sasvim ozbiljno.

Luka Modrić prošle je godine podignuo svoj peti trofej namijenjen pobjedniku Lige prvaka, čime se izjednačio sa 16 (pretežito Realovih igrača) na drugom mjestu igrača po broju osvojenih Liga prvaka (od spomenutih 16, Alesandro Costacurta i Paolo Maldini svih pet Liga prvaka osvojili su s Milanom, a Cristiano Ronaldo je jednu od pet osvojio s Manchester Unitedom).

Usamljen na prvom mjestu i dalje je Realovac Paco Gento koji je sudjelovao u prvih šest europskih titula Los Blancosa. Ako Real Madrid obrani europski naslov, s njim će se izjednačiti Karim Benzema, Toni Kroos, Daniel Carvajal i, dakako, Luka Modrić.

Zanimljivo, Luka Modrić prošle je sezone omogućio Hrvatskoj da 10 godina u nizu ima prvaka Europe. Tradiciju je započeo Mario Mandžukić koji je u finalu 2013. zabio gol Borussiji Dortmund u 2:1 pobjedi Bayerna.

Video: Mandžukic goal in UEFA Champions League final

Iduće godine (2014.) Luka Modrić bio je sudionik Realovog pohoda na 'Decimu', godinu kasnije (2015.) u finalu Lige prvaka zabio je i Ivan Rakitić za Barcelonu, a uslijedile su tri Lige prvaka koje su osvojili Luka Modrić i Mateo Kovačić.

S Realom, dakako (u finalima 2017. i 2018. zaigrali su Mario Mandžukić i Dejan Lovren, ali na gubitničkoj strani).

Lovren je ipak godinu kasnije (2019.) stigao do naslova, a onda su do titule stigli i Ivan Perišić s Bayernom (2020.) te Mateo Kovačić (2021.) s Chelseajem.

Prema tome, Hrvatska je 10 godina u nizu imala europskog prvaka, a u 11 uzastopnih godina jedan Hrvat igrao je finale Lige prvaka. Ivica Olić je, naime, 2012. izgubio finale (svoje drugo) s Bayernom...

A da bi Hrvatska mogla imati finalista i 12. godinu u nizu potvrđuje popis klubova u četvrtfinalu finala Lige prvaka. Hrvati, naime, igraju u šest od osam sudionika četvrtfinala! Osim Luke Modrića, tu su još Kovačić (Chelsea), Marcelo Brozović (Inter), Josip Stanišić (Bayern), Ante Rebić (Milan) i Petar Musa (Benfica), piše sportski portal Germanijak.

Prema tome, Hrvatska neće imati finalista samo ako plasman u finale izbore Manchester City i Napoli, a neće imati osvajača Lige prvaka samo ako jedan od dva spomenuta kluba podigne 'uhati' trofej.

Hrvatska je po tom pitanju uvjerljivo najbolja momčad bivše države, budući da BiH ima dva predstavnika u četvrtfinalu (Edin Džeko iz Intera i Rade Krunić iz Milana), a Srbija (Mihailo Ristić, Benfica), Slovenija (Samir Handanović, Inter), Makedonija (Elif Elmas, jednog) i Kosovo (Amir Rrahmani, Napoli) po jednog.

Država s najviše predstavnika u četvrtfinalu je, očekivano, Italija, budući da su svoje mjesto među osam najboljih pronašla čak tri talijanska kluba. Talijana tako ima 25, a slijede ih Englezi i Nijemci s 20 igrača.

Francuza ima 19, Portugalaca 17, a Španjolaca tek 15 budući da je ove sezone jedino Real Madrid španjolski predstavnik u četvrtfinalu.

Brazilaca ima 10, Argentinaca i Belgijaca ima po osam, a Hrvatska dijeli 10. mjesto s Nizozemcima kojih također ima šest.

Iznenađujuće visoko pozicioniran je Senegal s pet predstavnika, dok po četiri imaju Alžir i Norveška.

Kopirati
Drag cursor here to close