Naredni protivnik Zrinjskog

Tobol, dalek put, stranci i Zoran Tošić

Tošić je neočekivano završio u Kazahstanu, planirao je ostati pola godine, a onda je klub odlučio ponuditi novi ugovor. Za one koji ne znaju, podsjetnik, Tošić je za reprezentaciju Srbije igrao 76. puta.
Sport / Nogomet | 29. 07. 2022. u 01:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošle godine ih je javnost upoznala, nakon što su u drugom pretkolu Konferencijske lige elimninirali Hajduka. I to na kakav način. Ni poraz na Poljudu od 2:0 nije ih pokolebao pa su u revanšu slavili sa krajnje neočekivanih 4:1.

Jeste Tobol kao prvak teško stradao u duelu protiv Ferencvaroša ove sezone (1:5), ali se brzo konsolidirao pa je u naredne četiri utakmice dobio tri. Iako nije nevažno dodati kako su u Kupu poraženi, ali je u toj utakmici protiv Maqtaarala, trener Milanović uglavno koristio domaće igrače. Jednostavno, strance je odmarao za Europu.

Ono što je itekako važno spomenuti jeste činjenica da je Zrinjski već igrao protiv Tobola, ali opet to neće skratiti izuzetno naporan i dalek put do Kostanaya, grada s oko 200 000 stanovnika, na sjeveru Kazahstana, u blizini granice s Rusijom. Putovanje dugo 3500 kilometara svakako neće biti nimalo ugodno.

Momčad je napredovala posljednjih sezona pa titula iz prošle svakako nije iznenađenje. Trenira ih Milan Milanović koji je u klub došao kada je isti bio u jednom rezultatskom padu. U tom trenutku Tobol je nakon 11 odigranih kola bio na sedmom mjestu sa šest bodova manje u odnosu na lidera Taraz. Da ne bude zabune, liga je u punom jeku, jer se tamo igra u formatu proljeće-jesen, pa je Tobol trenutačno četvrti, ima četiri boda manje od Aktobea, odigrano je 15 kola.

Gledajući postavu u ovom trenutku, na golu je i dalje super iskusni Aleksandar Mokin koji pazite ima 41. godinu. U zadnoj liniji su barem u ovoj posljednjoj europskoj utakmici bili Bagdat Kairov, Sergej Mali, Aleksandar Marochkin, Žarko Tomašević, te Srbin s makedonskom putovnicom Aleksa Amanović.

Ovo je u slučaju kada imate petoricu u zadnjoj liniji kao što je bilo protiv Lincolna u revanš susretu. Tagybergen, Dušan Jovančić i Samat Zharynbetov su zaigrali u sredini, dok su naprijed bili Aybar Zhaksylykov i Zoran Tošić koji za mnoge najveća zvijezda ove momčadi.

Tošić je neočekivano završio u Kazahstanu, planirao je ostati pola godine, a onda je klub odlučio ponuditi novi ugovor. Za one koji ne znaju, podsjetnik, Tošić je za reprezentaciju Srbije igrao 76. puta. Ima tu još nekih stranaca, poput Miljana Vukadinovića, Chidija Osuchukwua iz Nigerije, Sergesa Debléa (Obala Bjelokosti) ili Igora Sergeeva. Naravno, ovisi o formaciji, i izboru trenera Milanovića.

Sigurno je da veliki problem za Zrinjski predstavljati dugi put, kratak proces prilagodbe, sasvim drugačiji klimatski uvjeti, pa i teren stadiona. Tobol je osnovan domaće utakmice igra na Centralnom gradskom stadionu, kapaciteta 10 000 gledatelja, ali nije isključeno da izaberu neki veći, moderniji koji se se izgradili posljednjih godina u ovoj zemlji.

Kazahstan je u drugom pretkolu imao četiri predstavnika, dva su prošla dalje. Astana i Kairat su eliminirani, dok je Tobolu iznenađujuće pridružio malo poznati Kyzylzhar Petropavlovsk koji je eliminirao Osijek nakon poraza na domaćem terenu 1:2.

Kopirati
Drag cursor here to close