Edon Pruti

Talentirani Sarajlija standardni prvotimac “B” tima premijerligaša Brentforda

"Edon je veliko pojačanje za našu mladu ekipu, visok je 192 cm, ljevak je, odličan skakač, pozitivno agresivan, već je igrao u seniorskoj konkurenciji i siguran sam da se nijedan centralni napadač neće naigrati pored njega", kaže Neil MacFarlane.
Sport / Nogomet | 02. 12. 2022. u 10:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok su "sportske oči" cijelog svijeta fokusirane na Svjetsko prvenstvo u Kataru, talentirani 20-godišnji Edon Pruti strpljivo gradi svoju nogometnu karijeru u redovima engleskog premijerligaša FC Brentford. Naime, od početka rujna talentirani Sarajlija s londonskom adresom standardni je prvotimac "B" tima ovog engleskog premijerligaša.

Po uzoru na mnoge timove i ovaj renomirani londonski klub ima svoj "B" tim, kroz koji prolaze najalentovaniji mladi igrači koji su na svakodnevnom radaru stručnog stožera. S obzirom na njegove fizičke predispozicije, izraženi talenat, radne navike koje posjeduje te dobre partije koje pruža u novom timu, sigurni smo da će neprelazni centarhalf brzo biti prekomandiran u prvi tim FC Brentforda. To na neki način potvrđuju i riječi trenera "B" tima Neila MacFarlanea.

"Edon je veliko pojačanje za našu mladu ekipu, visok je 192 cm, ljevak je, odličan skakač, pozitivno agresivan, već je igrao u seniorskoj konkurenciji i siguran sam da se nijedan centralni napadač neće naigrati pored njega. Svijetla budućnost je pred njim".

Foto: PR  / Edon Pruti 

Inače, Edon Pruti redovno trenira već sedam godina. Svoje prve nogometne korake načinio je u redovima drugoligaša FC Stevenage gdje je u kategoriji (U15 i U16) bio nezamjenljiv na poziciji lijevog obrambenog igrača. Potom karijeru nastavlja na većem nivou u akademiji tada engleskog premijerligaša FC Burnley. Nakon toga u želji sa stjecanjem seniorskog iskustva potpisuje za FC Hanwel Town potom za FC Slough članove Nacionalne engleske lige gdje pruža odlične partije koje su mu otvorile vrata engleskog premijerligaša.

Za Edona Prutija vezan je jedan mali kuriozitet, s obzirom na to da mu je djed porijeklom s Kosova, otac rođeni Sarajlija (mahala Medrese), a majka Albanka, dok je on rođen u Engleskoj, on može igrati za četiri fudbalske reprezentacije, Englesku, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Kosova. Do sada je već upisao nastupe za U18 selekciju Albanije, pozivan je u mladu reprezentaciju Zmajeva ali mu tadašnji klub FC Burnley nije dozvolio odlazak u Zenicu zbog toga što nije bio službeni UEFA termin.

Kopirati
Drag cursor here to close