Previše je dokaza

Sudbina Manchester Cityja je u rukama komisije

Mancini je otvorio tvrtku s kojom je imao ugovor s klubom Al Jazeera za savjetodavne usluge. Mancinijeva tvrtka izdavala je kvartalne račune Al Jazeeri koja mu je tako isplatila nešto više od 1.9 milijuna eura po sezoni.
Sport / Nogomet | 08. 02. 2023. u 01:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četiri godine je trajala istraga. Nakon čega je vodstvo Premiershipa izašlo u javnost s teškim optužbama. Toliko teškim da većina smatra kako je ovo jedna od najvećih nogometnih afera na otoku ikada. Jer period je strašno dug, od 2009. do 2018. godine, financijska pravila su prekršena ne jednom, dva ili deset puta, već više od stotinu.

Stručnjak za nogometne financije Kieran Maguire za BBC Radio 5 je objasnio što se ustvari događalo u Manchester Cityju, kako se pravila kršila.

"Tu su optužbe da je Manchester City umjetno napuhao novac koji dolazi u klub, posebno se tu misli na komercijalne i sponzorske ugovore. Čini se da Premiership tvrdi da je novac zapravo dolazio od vlasnika kluba, što se ne računa u FFP (financijski fair play), ali je bio maskiran kao prihod od sponzorstva, koji se ubraja u FFP. Zatim imamo optužbe koje se odnose na klub za koji se tvrdi da je umjetno smanjio troškove vođenja tako što je imao menadžere na ugovorima s drugom tvrtkom povezanom s njegovim vlasnicima, tako da je samo mali dio pravih troškova prošao kroz knjige", pojasnio je Maguire.

Jedan od ključnih dokaza je recimo ugovor nekadašnjeg trenera Roberta Mancinija koji je City vodio od 2009. do 2013. godine. Talijanski stručnjak imao je prikazanu plaću od milijun i pol eura po sezoni, ali je utvrđeno da je dodatna dva milijuna dobivao "ispod stola".

Mancini je otvorio tvrtku Italian International Services s kojom je imao ugovor s klubom Al Jazeera za savjetodavne usluge. Mancinijeva tvrtka izdavala je kvartalne račune Al Jazeeri koja mu je tako isplatila još nešto više od 1.9 milijuna eura po sezoni.

Iz Cityja su se oglasili saopćenjem u kojem između ostalog stoji:

"Klub pozdravlja reviziju ove stvari od strane neovisne komisije, kako bi nepristrano razmotrila sveobuhvatan skup nepobitnih dokaza koji postoje u prilog njegovom stavu. Kao takvi, veselimo se što će se ovo pitanje jednom zauvijek riješiti". Međutim, istovremeno u Cityju su "iznenađeni" optužbama, zbog, kako kažu, "opsežnog angažmana i ogromne količine detaljnih materijala" za koje tvrde da su dostavljeni vodstvu lige.

Ako se City proglasi krivim za kršenje pravila, komisija može izreći kazne u rasponu od novčane. Godine 2011. QPR je izbjegao kaznu oduzimanja bodova, ali je kažnjen s £875,000 nakon što je proglašen krivim za kršenje propisa o transferima, dok su Leicester i Bournemouth dobili novčane kazne za kršenje pravila FFP-a kada su izborili promociju u Premiership ligu 2013-14, odnosno 2014-15. Za razliku od njih, recimo slavni Glasgow Rangers je izbačen zbog istih stvari u četvrtu ligu. Pitanje je samo kakvu kaznu komisija smatra primjerenom.

Iako je još uvijek rano priča o tome što bi se moglo dogoditi, iako je za očekivati da će se priča protegnuti do kraja sezone, mediji u Engleskoj već pišu o tome gdje bi Pep Guardiola mogao nastaviti karijeru. Neki smatraju da je od klubova samo PSG u igru, dok su neke reprezentacije poput Brazila, Španjolske, realne opcije.

Kopirati
Drag cursor here to close