Turski velikan

Što za Džeku znači zaostavština Bolića i Baljića u Fenerbahceu

Već od prvih najava da bi mogao doći u Fenerbahce, u turskoj javnosti počele su i određene rasprave u kontekstu "što Džeko u 37. godini može donijeti Fenerbahceu".
Sport / Nogomet | 22. 06. 2023. u 19:04 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosanskohercegovački nogometaš Edin Džeko službeno je novi nogometaš turskog velikana Fenerbahcea, s kojim je danas u Istanbulu, na veliko oduševljenje navijača, potpisao dvogodišnji ugovor.

Džeko je tako nakon osam godina provedenih u Italiji (Romi i Interu), karijeru odlučio nastaviti u turskoj Super ligi. Prelaskom u Fenerbahce, Džeko je postao četvrti bosanskohercegovački fudbaler (od nezavisnosti BiH) u dresu ovog istanbulskog kluba s tradicijom dužom od jednog stoljeća. Prije Edina za Fenerbahce su igrali Demir Hotić (1993.), Elvir Bolić (1995.-2000.) i Elvir Baljić (1998.).

Očekivanja navijača

I u vremenu bivše Jugoslavije bilo je također nekoliko Bosanaca u dresu Fenerbahcea, među kojima i legenda FK Sarajeva Asim Ferhatović Hase.

Džekin zadatak u Fenerbahceu neće biti lagan u kontekstu toga da će navijači od njega sigurno puno očekivati, iz najmanje dva razloga.

Prvi je činjenica da Fenerbahce ulazi u desetu godinu bez osvojenog naslova turskog prvaka. Posljednji put je klubu s Kadikoya to pošlo za rukom u sezoni 2013/2014. U tom kontekstu će očekivanja navijača u predstojećoj sezoni, prvestveno od Džeke, biti ogromna.

Drugi razlog jeste reputacija koju bosanskohercegovački nogometaši imaju u Fenerbahceu, ali i u turskoj javnosti uopće.

Zaostavština dvojice nogometaša

Naravno, za to je i ponajviše zaslužan Elvir Bolić, čovjek koji nosi titulu drugog najboljeg stranog strijelca u povijesti Fenerbahcea. Na listi najboljih strijelaca stranaca od Bolića (69 golova) bolje kotira jedino Brazilac Alex de Souza (136). Inače, De Souza, koji je tri sezone duže od Bolića igrao u Fenerbahceu, ima status ikone ovog kluba, što potvrđuje i njegov kip koji se nalazi u neposrednoj blizini stadiona "Sukru Saracoglu".

Elvir Baljić se u Fenerbahceu zadržao puno kraće od Bolića. Unatoč tome sigurno je nogometaš koji je ostavio značajan trag u klubu. Upravo iz Fenera je realiziran Baljićev transfer u Real Madrid, koji je jedan od najvećih transfera tog vremena ovog kluba i generalno turskog nogometa.

Što Džeko u 37. godini može donijeti Fenerbahceu

I danas kada posjetite Istanbul ili neki drugi turski grad, i kažete da dolazite iz Bosne i Hercegovine, značajan broj Turaka će spomeniti upravo Baljića i Bolića. U tom smislu, zaostavština ove dvojice nogometaša, koja je još uvijek duboko urezana u podsvijest turskih ljubitelja fudbala, sigurno će biti i određeno breme i odgovornost za Džeku.

Već od prvih najava da bi mogao doći u Fenerbahce, u turskoj javnosti počele su i određene rasprave u kontekstu "što Džeko u 37. godini može donijeti Fenerbahceu". Odličan odgovor na to pitanje dao je Ertem Sener, jedan od uticajnijih sportskih novinara u toj zemlji. On je kazao kako treba prije svega imati na umu da je Džeko prije nekoliko dana bio starter u finalu Lige prvaka, odigranom u Istanbulu, potom poručio: "Neka Edin samo izađe teren i neka bude noćna mora protivničkog golmana, to je sasvim dovoljno."

Jasno je da će se od Džeke u novom klubu očekivati mnogo, no bh. napadač je, bez ikakve sumnje, svojom odlukom da odbije puno veće novce i dođe u Istanbul, jasno dao do znanja navijačima Fenerbahcea da je i u svojoj 37. godini još uvijek željan tresti mreže protivnika.

Kopirati
Drag cursor here to close