Ključna utakmica

Džeko: Sve je i dalje u našim rukama

BiH je u prva tri kvalifikacijska meča bodove upisala samo kao domaćin na otvaranju kvalifikacija, kada su u Zenici savladali Island s 3:0, dok su u oba gostujuća meča izgubili i bez datog ijednog gola – Slovačka 0:2 i Portugal 0:3.
Sport / Nogomet | 19. 06. 2023. u 18:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine, nakon uvjerljivog subotnjeg poraza u Lisabonu protiv Portugala (0:3), sutra na Stadionu “Bilino polje” u Zenici protiv Luksemburga (20.45 sati), u okviru kvalifikacijske grupe J igra meč 4. kola kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj. 

BiH je u prva tri kvalifikacijska meča bodove upisala samo kao domaćin na otvaranju kvalifikacija, kada su u Zenici savladali Island s 3:0, dok su u oba gostujuća meča izgubili i bez datog ijednog gola – Slovačka 0:2 i Portugal 0:3.

Luksemburg je, pak, na otvaranju kao gost iznenadio Slovačku, odigravši neriješeno 0:0, nakon čega su na svom terenu izgubili od Portugala s 0:6 te u subotu s 2:0 savladali Lihtenštajn pa s bodom više ulaze u sutrašnji duel protiv BiH, kojoj je pobjeda imperativ. Na pitanje koji je domet ove selekcije, selektor Faruk Hadžibegić na današnjoj pres-konferenciji na Stadionu “Bilino polje” istakao je kako je to još selekcija u stvaranju.

''Garantiramo da imamo odličnu perspektivu, sa mladim igračima i ja koliko budem trajao otvorit ću ta vrata što više budem mogao i što se tiče naših momaka koji su rođeni vani i što nađemo u domaćem prvenstvu. Današnja reprezentacija nije vrh evropskog nogometa, kao što je jučer bila, ali sigurno može biti. Treba malo vremena i podrške tim momcima. Oni još puno uče'', kazao je Hadžibegić.

Napominje kako sutra igraju protiv reprezentacije koja je sve uložila da bude vrh europskog nogometa te da su u tom cilju napravili i novi nacionalni stadion. To znači da vjeruju u svoj nogomet, a pozvali su i neke strane nogometaše da igraju za Luksemburg.

Imamo sreće

''Mi imamo sreću da imamo naše mlade igrače, koji su rođeni u inozemstvo. Da pojačamo domaću ligu i treba njima dati vremena. Mi nismo vrh, ali idemo prema tome. Našoj ekipi i tim momcima treba dati vremena'', poručio je Hadžibegić, koji je ipak podvukao kako žele biti među dvije prvoplasirane ekipe i na kraju ovih kvalifikacija. 

Hadžibegić je istakao kako je Anel Ahmedhodžić danas uradio snimku magnetnom rezonancom te da su “rezultati dobri”, jer “nema ništa potrgano ni slomljeno”, ali se on žalio na bol. Vidjet će, dodao je, kako će reagirati nakon večerašnjeg treninga, kao i Adrian Leon Barišić, koji je debitirao u Portugalu te koji je ranije napustio igru. Barišić, dodao je, ima jednu lakšu ozljedu koju vuče duži period.

''Još jedan je dan oporavka pa vjerojatno će to izgledati mnogo bolje sutra. Očekujem da ćemo se kolektivno svi bolje fizički osjećati, jer smo se odmah poslije tog puta vratili se pa sinoć odspavali. Večeras će noć biti mirnija, tako da očekujem bolje zdravstveno stanje svih'', kazao je Hadžibegić.  

BiH je u svih sedam do sada odigranih međusobnih mečeva, od kojih su tri bila prijateljska, slavila, uz ukupnu gol-razliku 17:1, a Luksemburžani su jedini gol postigli kao domaćini u prijateljskom meču, koji je igran 31. ožujka 2004. godine te kojeg su bh. nogometaši dobili s 2:1.

Zadnji međusobni susret, upravo u Zenici, 29. ožujka prošle godine, ove su dvije reperezentacije igrale na zeničkom stadionu, kada je bh. tim u prijateljskom meču slavio golom Edina Džeke iz 86. minute.

Stopostotni učinak

''Što se tiče stopostotnog učinka, to nam sigurno sutra neće pomoći. S obzirom da je svaka utakmica drugačija. Mislim da Luksemburg, o čemu smo pričali prije par mjeseci, nije više reprezentacija koja je bila prije 10 godina u kvalifikacijama. Mislim da su to pokazali i zadnji put u Zenici, ovdje, a i rezultatom protiv Slovačke u Slovačkoj- 0:0, koju su čak mogli i pobijediti. Tako da sigurno očekujemo jednu tešku utakmicu, nimalo laganu, ali spremni smo'', kazao je Džeko.

Kapetan je istaknuo kako trenutni pogled na tabelu nije baš najbolji, ali, po njemu, situacija nije zabrinjavajuća. Slovačka još uvijek nije igrala protiv Portugala, izgubili su dva boda protiv Luksemburga kući, ali jesu dobili u gostima Island, što nije dobro za bh. reprezentaciju.

''Ovisi kako gledamo na to. Mi imamo sutra jako bitnu utakmicu, gdje treba da damo svoj maksimum i da pokušamo da pobijedimo te, na neki način, gdje su Slovaci izgubili dva boda, mi treba da dobijemo tri boda. Mislim da je još rano da se priča o nekim deficitima, s obzirom da treba vidjeti s kim su ekipe igrale. Mislim da je najbitnije da nakon zadnje utakmice budemo tamo gdje želimo biti, ali, u svakom slučaju, još je sve otvoreno'', kazao je Džeko.

Sigurno da je sutrašnja utakmica ključna u ostvarenju cilja, ali je napomenuo kako su do sada igrali sa tri najbolja tima u grupi.

''Imamo tri boda, a sigurno smo, moje je mišljenje, očekivali više. Ako ništa, barem jedan bod više, koji bi, na neki način, oduzeo Slovacima ta dva boda. Ali, treba da pogledamo da je u prve dvije utakmice falilo dosta naših glavnih igrača. Treba na sve obratiti pažnju. Po meni, situacija nije zabrinjavajuća. Još uvijek je sve otvoreno i još uvijek je sve u našim rukama. U to sam 100 posto siguran'', kazao je Džeko.

Napomenuo je kako smo proteklih godina, ali i na zadnjoj utakmici protiv Portugala dobili još tri nova i mlada igrača: Barišića, Seida Hamulića i Dala Varešanovića. Posebno je Džeko podvukao dobar nastup Barišića, za kojeg je kazao da će igrač za budućnost, ali je kazao i kako “nema više mladi-stari, nego da svi treba da pokažu kvalitetu na terenu”.

Hadžibegić i Džeko izrazili su zadovoljstvo što je Benjamin Tahirović prešao iz talijanske Rome u nizozemski Ajaks, koji puno ulaže u razvoj mladih igrača, a što je dobro i za bh. tim.  Večerašnji trening, zadnji pred sutrašnji meč, bh. reprezentativci će umjesto na Stadionu “Bilino polje” odraditi u Trening centru Nogometnog saveza BiH u Zenici.

Sutra u istom terminu Island dočekuje lidera grupe Portugal, a posljednje plasirani Lihtenštajn drugoplasiranu Slovačku. Tabela grupe J: Portugal 9, Slovačka 7, Luksemburg 4, BiH i Island po 3 te Lihtenštajn 0 bodova.

Kopirati
Drag cursor here to close