Vodeći u regiji

Srbija nadomak izravnog mjesta u Ligi prvaka

Ukoliko Srbi osvoje željeni remi na proljeće, dobit će čak pet predstavnika u europskim natjecanjima. To se ne odnosi na sljedeću sezonu 2022./23., već na onu iza nje, dakle 2023./24. Jedan će izravno ići u skupinu LP, jedan u kvalifikacije.
Sport / Nogomet | 11. 12. 2021. u 22:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: FK Crvena zvezda / Zvezda je napravila odlučujući salto za srpski klupski nogomet

Nakon završetka faze po skupinama europskih natjecanja nogometni klubovi iz Srbije s razlogom slave, jer samo ih jedan remi na proljeće dijeli od izravnog mjesta u skupini Lige prvaka.

U posljednjem kolu skupine Europske lige Crvena zvezda odigrala je 1:1 kod Brage, osvojila skupinu i izravno se plasirala u osminu finala, dok je Partizan također remizirao s Anorthosisom kod kuće 1:1 te je kao drugoplasirani prošao dalje u Konferencijskoj ligi.

Da je jedan od beogradskih klubova pobijedio, već u četvrtak Srbija bi imala sigurnog predstavnika u skupini Lige prvaka, a ovako će se morati strpjeti do proljeća. Potreban im je barem jedan neriješen rezultat u nastavku natjecanja da osiguraju 11. mjesto na kojemu su već preskočili Ukrajince koji više nemaju predstavnike u Europi.

Trenutačno su Srbima jedina konkurencija Belgijanci na 13. mjestu premda su oni ostali samo na Gentu koji je upravo ispred Partizana osvojio skupinu Konferencijske lige.

Ukoliko Srbi osvoje minimalno željeni remi na proljeće, dobit će čak pet predstavnika u europskim natjecanjima. To se ne odnosi na sljedeću sezonu 2022./23., već na onu iza nje, dakle 2023./24. Jedan će izravno ići u skupinu LP, jedan u kvalifikacije tog natjecanja, a tri u kvalifikacije Europske lige.

Foto: Internet / Poredak zemalja u europskim klupskim natjecanjima

Naravno, BiH je predaleko od takvih kalkulacija, a što se tiče Hrvatske, Dinamo se pobjedom nad West Hamom plasirao u drugi krug Europske lige i time Hrvatskoj donio dva boda za pobjedu i dva bonus boda za drugo mjesto u skupini.

S tim učinkom hrvatski nacionalni koeficijent trenutno je 17. u poretku europskih država, a to je mjesto važno jer može donijeti viceprvaku HNL-a kvalifikacije za EL. No, daleko su od toga jer svi izravni konkurenti imaju više aktivnih klubova u Europi od Hrvatske, poput Turske i Grčke koje su ispred te Danske i Češke, a koje su trenutačno iza Hrvatske.

Kopirati
Drag cursor here to close