BLJESAK PODCAST | SPORT CENTAR # 20

SPORT CENTAR PODCAST: Jozeljić/Demirović: Bez novca i saveza do europskih medalja

"Ja i Adnan smo u povijesti BiH uspjeli osvojiti prve medalje ikada u Sambu i to je nekako moj najveći motiv da radim dalje, da treniram, da probam osvojiti i prvu svjetsku medalju, ako se nađemo na ovom takmičenju" skromno će dodati Domagoj.
Sport / Ostali sportovi | 25. 09. 2022. u 21:48 Bljesak.info
SPORT CENTAR PODCAST: Jozeljić/Demirović

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Umjetnost sambo hrvanja nastala je kao zasebna sportska disciplina u sovjetskoj Rusiji početkom 1930-ih. Datum rođenja ove vrste borbe smatra se 16. studeni 1938. godine. Toga dana objavljena je odluka Odbora za fizičku kulturu i sport SSSR-a "O razvoju hrvanja slobodnim stilom". Tako se izvorno zvala ova vrsta borilačkog sporta, koji s vremenom postaje Sambo. Ovo je kratica riječi "Samoobrana bez oružja".

Opet, najjednostavnije je reći kako je Sambo spoj džuda i jiu-jitsua. Godine 1966. Međunarodna federacija udruženih stilova (FILA) dodijelila je Sambu statusu međunarodnog sporta. Međutim, 1984. godine "sambisti" su odlučili napustiti FILA-u, nakon čega je osnovana Međunarodna amaterska federacija Samba (FIAS).

Sambo kao sport je još uvijek nepoznanica na ovim prostorima, ne postoji savez, tek je tu jedan klub, Sambo klub Neretva koji sa svojim mladim takmičarima potvrđuje činjenicu da se može i bez novca i bez opreme doći do europskog vrha. Nakon osvojenih medalja na balkanskom prvenstvu, stigle su i one s Europskog prvenstva u Novom Sadu. Za dvije brončane medalje su se pobrinuli Domagoj Jozeljić i Adnan Demirović koji je imao priliku nastupiti za reprezentaciju Europe. Obojica su još uvijek bave i džudom, Domagoj je počeo u Borsi, nastavio u Neretvi, Adnan je preko JK Mostar došao do Neretve.

"Mi nemamo neka takmičenja u BiH, naše pripreme za velika takmičenja se uglavnom svode na borbe koje imamo međusobno.
Nemamo prvenstvo, neke kvalifikacije, ništa, dolazimo direktno na Europska ili druga prvenstva. A onda dođemo, nas nitko ne zna, ali osvojimo medalju pa nas upoznaju" kaže Adnan.

"Ja i Adnan smo u povijesti BiH uspjeli osvojiti prve medalje ikada u Sambu i to je nekako moj najveći motiv da radim dalje, da treniram, da radim, da probam osvojiti i prvu svjetsku medalju, ako se nađemo na ovom takmičenju" skromno će dodati Domagoj.

U novom izdanju, dvadesetom po redu Podcasta Sport Centar portala Bljesak.info, razgovarali smo Adnanom Demirovićem i Domagojom Jozeljićem, članovima Sambo kluba Neretva iz Mostara. Adnan i Domagoj su nam približili Sambo kao sport, upoznali nas sa svim problemima kojih ih prate, nastupima na Europskom prvenstvu, planovima za dalje.

Kopirati
Drag cursor here to close