BLJESAK PODCAST | SPORT CENTAR # 32

SPORT CENTAR PODCAST: Nedim Jusufbegović: Liga je u padu posljednjih godina

Posljednje četiri godine smo Nedima uglavnom gledali na Arena Sportu kao trenera komentatora, čovjeka zaduženog za analize utakmica Premijer lige. Sada je nakon osam godina ponovo na klupi Veleža.
Sport / Nogomet | 02. 02. 2023. u 18:13 Bljesak.info
PODCAST SPORT CENTAR Nedim Jusufbegović

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U igračkoj karijeri, nosio je dresove Igmana, Sarajeva, Veleža, Olimpije, Željezničara, a onda je odmah krenuo u trenerske vode. Počeo je od kadeta, juniora, bio pomoćnik, a onda je kreno. Olimpik, Velež, Zvijezda Gradačac, GOŠK, Čelik, Igman, kadetska reprezentacija BiH.

Posljednje četiri godine smo Nedima uglavnom gledali na Arena Sportu kao trenera komentatora, čovjeka zaduženog za analize utakmica Premijer lige. Sada je nakon osam godina ponovo na klupi Veleža. Relativno miran posao odlučio je zamijeniti ulaskom u uvijek nemirne trenerske vode, posebno na ovom prostorima.

"Ja sam stvarno u jednom trenutku imao situaciju u kojoj sam bio vezan za fudbal, da sam radio na Areni, te sam obavljao funkciju selektora U17 reprezentacije. Ugodan posao, nije bilo nekog pritiska, međutim trenerski posao je nešto specifično, to je dio tebe, tvoj identitet. Naravno da nisam želio raditi pod svaku cijenu, a Velež je svakako izazov i velika prilika koja se odbija", kaže između ostalog Jusufbegović.

Kao igrač je prošao puno toga, igrao je derbije u Mostaru, Sarajevu, Sloveniji, desetak godina je u trenerskim vodama. Prošao je puno toga, bilo je dobrih, loših rezultata, radio je u Premijer ligi, radio u Prvoj ligi FBiH. S obzirom da je imao prilike biti uz teren kao trener, kasnije kao komentator, Jusufbegović svakako može dati ocjenu koliko se promijenila Premijer liga BiH posljednjih nekoliko godina.

"Ja sam to govorio i ranije, mislim da je liga u padu posljednjih četiri pet godina i da ona ide prema dole. Poređenja radi kada je Velež izašao u Europu, imao si slabo Sarajevo, slab Željezničara, Široki Brijeg također i Zrinjski koji nije izborio Europu. To su četiri tima koja dominaruju godinama ovom ligom, koji su bili nosioci kvalitete i koji su manje ili više generirali sve izlazne transfere. Uporediš da je nekada Olimpik mogao prodati Harbu i Gojaka za 800.000 eura, da kao klub zaradi neka dva milijuna eura, kasnije zajedno Sarajevo i Široki Brijeg ne mogu na četiri svoja najbolja igrača uzeti 800.000 eura. Nema novca za velike transfere, teško možeš dovesti dobrog igrača iz Srbije i Hrvatske, slabo se radi u omladinskim školama i ti onda imaš jednu stagnaciju, ja kažem ideš prema dole, ističe Jusufbegović.

O trenerima sa kojima je radio, ekipama u kojima je igrao, suigračima. Kako se nekada radilo, treniralo, kakva je situacija danas, kakva su očekivanja nakon što se ponovo vratio u Velež. To su stvari o kojima smo razgovarali s Nedimom Jusufbegovićem u 32. izdanju Podcasta Sport Centar portala Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close