BLJESAK PODCAST | SPORT CENTAR # 28

SPORT CENTAR PODCAST: Najlakše je dosuditi tehničku i okrenuti leđa, ali ne ide tako...

Njegov život je košarka. Bez dileme. Iz utakmice u utakmicu, analiza svake, prije, poslije, svakog igrača, trenera. Jedanaest velikih turnira. Osam Europskih prvenstava.
Sport / Košarka | 25. 11. 2022. u 22:14 Feđa IBRULJ | Bljesak.info
ADEMIR ZURAPOVIĆ | BLJESAK PODCAST | SPORT CENTAR

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Kada me pitaju koja je tvoja najbolje odsuđena utakmica, ja kažem ona naredna jer ova posljednja je arhivirana", često voli reći.

Njegov život je košarka. Bez dileme. Iz utakmice u utakmicu, analiza svake, prije, poslije, svakog igrača, trenera. Jedanaest velikih turnira. Osam Europskih prvenstava.

Počelo je tamo 1995. godine tada je bio sudac na kvalifikacijama juniorskog  Europskog prvenstva u Freiburgu.

"Ono što ljudi moraju znati, ono što vidite na televiziji je da mi suci imamo samo jedan ugao gledanja. Europsko prvenstvo je bilo pokriveno s 15 kamera. Moj instruktor suđenja, koji mene prati, svaku moju odluku ima iz devet različitih uglova i sada kada televizijska produkcija nešto uradi, imam samo jedan ugao gledanja i ja se tome moram prilagoditi. I vrlo je važno razumjeti stvari da svaki kontakt u košarci nije lična greška. Postoje dozvoljeni kontakti u košarci, postoji tko je inicirao kontakt...'', reći će u razgovoru za Bljesak.info, Zurapović.

''Bez daljnjeg, ove posljednje četiri godine za mene su bile posebne. Od završnice Svjetskog prvenstva, Olimpijade, do Eurobasketa. Sve te utakmice su potvrdile konstantu i koje se potvrdile da kada imate kvalitetu, kada svoj posao radite dobro iz dana u dan, ako ste spremni da reagirati u sekundi, da promijenite neke stvari koje od vas traži košarka i odjel za suce, nema sumnje da će te dogurati daleko i da ćete uspjeti suditi te najvažnije, najbolje utakmice”, dodaje naš gost.

Ipak, nakon završetka Eurobasketa se Zurapović našao u problemu. Prema odluci koju je donio Upravni Odbor, isključen iz suđenja s takmičenja pod okriljem KS BiH zbog probijenog starosnog plafona od 50 godina starosti, iako ima odobrenje FIBA-e da može suditi, ako to želi.

Odluku FIBA-e, međutim nije pratio i KS BiH, koji je sada stvorio apsurdnu situaciju da najbolji sudac iz BiH sudi sva ekipna takmičenja pod okriljem FIBA-e, dok mu u matičnom savezu nije dozvoljeno raditi.

O svojoj trenerskoj karijeri, velikim utakmicama, suđenju na onim najvećim turnirima. O tome što je rekao Scariolu, Popovicu, Antetokounmpu, Durantu, kako se priprema za svaku novu utakmicu, kako je sve počelo i u čemu je problem kada je u pitanju odluka KS BiH, za 28 izdanje po redu Podcasta Sport Centar portala Bljesak.info govorio je naš gost Ademir Zurapović.

Kopirati
Drag cursor here to close