EURO 2020

Skupina F: Dva prvaka zajedno, ne treba više

Ne zaboravite, ovo je skupini u kojoj imamo aktualne europske i svjetske prvake (Portugal, Francusku) i bivše (Njemačku) i borba za dva odnosno tri mjesta će biti izuzetno zanimljiva.
Sport / Nogomet | 11. 06. 2021. u 09:26 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako nam jedna skupina na ovom Europskom prvenstvu vraća onaj stari osjećaj, onda je to ova posljednja, F.

Ako se pitate zašto, jedan od odgovora leži u činjenici da će samo selekcije iz ove skupine, utakmice prvog kruga, one u Mađarskoj igrati kao u dobra stara vremena, pred punim tribinama. Jer takvo je pravilo u Mađarskoj, a vrijedi za utakmice Mađarska - Portugal, Mađarska - Francuska i Portugal - Francuska.

Ovdje treba dodati i jedan susret osmine finala. Pored navedene tri utakmice koje se igraju Puskas areni, tri će se odigrati u Njemačkoj, ali će na Allianz areni kapacitet biti manji. I ne zaboravite, ovo je skupini u kojoj imamo aktualne europske i svjetske prvake (Portugal, Francusku) i bivše (Njemačku) i borba za dva odnosno tri mjesta će biti izuzetno zanimljiva.

Francuska

Od trenutka kada su osvojili svjetski naslov do danas, Francuzi su izgubili tri utakmice. Poraženi su jednom od Nizozemske, jednom od Turske i jednom od Finske. Taj poraz od Turske u ciklusu kvalifikacija je posebno zanimljiv jer u tom susretu nisu uspjeli uputiti niti jedan udarac na gol protivnika, što izgleda nevjerojatno. Ipak, to je samo bio jedan loš dan Francuske u tom periodu od ukupno odigranih trideset utakmica.

DidierDeschamps je jedan od trojice nogometnih stručnjaka koji su uspjeli osvojiti Svjetsko prvenstvo kao igrač i kao trener, sad ima priliku isto to napraviti i na europskoj razini i postati tek drugi nakon BertijaVogtsa s tim postignućem što se tiče Eura, a prvi ikad koji bi objedinio oba naslova i kao igrač i kao izbornik. Ima na raspolaganju dovoljno igrača da bi mogao sastavi dvije pa skoro jednako dobre selekcije. Paul Pogba, N'Golo Kante, Moussa Sissoko, Adrien Rabiot igrači sredine terena, prema naprijed Mbappé, Griezmann, Dembele, Giroud, pa još sada i Karim Benzema. A ne treba zaboraviti i defenzivcePavarda i Hernándeza koji rade sjajan posao u izgradnji napada.

Ostaje samo pitanje kako će stvari biti posložene na terenu, jer se o Francuskoj sve zna. Nešto će morati uraditi Deschamps, povući neki potez sličan onome u Rusiji kada je dao neke posebne zadatke Giroudu koji to sjajno obavio i igraču kojeg sada više tu nema Matuidiju kako bi rasteretio Pogbu u nekim defenzivnim zadacima. Recimo, sada bi lako Pogba i Rabiot mogli mijenjati pozicije, igrač Manchester Uniteda bi mogao biti ofenzivniji, tamo po lijevoj strani.

Puno toga je kroz kvalifikacije i Ligu nacija mijenjao Deschamps, ali će na ovom Euru vrlo vjerojatno igrati s četvoricom u zadnjoj liniji i formacijom 4-4-2, iako nekada jedan od dvojice napadača ima ulogu desetke. Po mnogima su Francuzi najveći favoriti za osvajanje europske krune i sada imaju mogućnost ponoviti ono što su napravili s kraja devedesetih kada su prvo postali svjetski pa onda i europski prvaci. Međutim, u skupini ih čekaju Portugalci, pa je tu i Njemačka. Prvi iz ove će u osmini finala igrati protiv trećeg iz jedne od tri skupine (A, B i C) dok recimo drugoplasirani ide na prvog iz D, što može biti Engleska, a to će i Francuska i Portugal nastojati izbjeći. Borba za jedinicu bi mogla biti izuzetno zanimljiva.

Portugal

Sjećate li se posljednjeg Europskog prvenstva. Imali smo također četiri trećeplasirane reprezentacije koje su putovale u osminu finala. Jedna od te četiri je bio Portugal koji je u prvom krugu osvojio mršava tri boda. Nisu nikoga pobijedili, remizirali su protiv Islanda, Austrije i Mađarske. Nisu izgledali dobro, malo tko ih je vidio kao prvake, a onda se krenuli. Nisu briljirali, čak daleko od toga, mučili su se ali i prolazili. Do finala, a tamo su dobili Francusku, domaćina, iako je Cristiano Ronaldo napustio igru u 25 minuti utakmice.

Danas kada gledamo ovaj Portugal i taj mogli bismo reći da su čak i kvalitetniji. Fernando Santos opet ima širok izbor igrača, dovoljno motiviran Ronalda iako su u kvalifikacijama bili drugi iza Ukrajine.

Najveći teret podnose golman RuiPatricio, Rúben Dias koji je njemu jedan od dvojice najbližih, RaphaëlGuerreiro na lijevom boku, Bernardo Silva koji pokriva desno krilo i naravno Ronaldo koji može biti klasični napadač, ali i koji može igrati na lijevom krilu, u formaciji većinom 4-3-3. Imaju iskusnih igrača, ali i mladih koji su sve bolji. Jedan od njih je ove sezone odlični, posebno u završnici posljednjih par mjeseci, Diogo Jota. Međutim, ne treba zaboraviti vrlo dobru trojku u sredini terena Danilo Pereira - William Carvalho - Bruno Fernandes.  Imaju kako kaže Santos kemiju, disciplinu i više nego dovoljno samopouzdanja da odu do kraja. To bi definitivno bila kruna jedne velike karijere Cristiana Ronalda koji će nema sumnje učiniti sve da tako i bude. 

Njemačka

U Njemačkoj vuku neke čudne poteze posljednjih mjeseci. JoachimLöw je pod velikim pritiskom javnosti bio već određeno vrijeme, ako hoćete i nakon Rusije, ali je ostao skoro još tri godine izbornik. Skoro, jer je nakon ovo prvenstva najavio svoj odlazak. Potez o kojem se svakako može raspravljati i pitanje je koliko će to uticati na igrače, na igru Njemačke koja se nije proslavila u Rusiji. Eliminirala ih je Južna Koreja, nisu vidjeli osminu finala, pa je proces oporavka bio neugodan. Činilo se kako Njemačka s nešto mlađim valom prije svega ofenzivnih igrača hvata pravi ritam, a onda je došao šamar u Ligi nacija i šestica Španjolaca.

Sada je da situacija bude zanimljivija Löw odlučio vratiti dvojicu preiskusnih igrača, Matsa Hummelsa i Thomasa Mullera. Trebala bi formacija biti 3-4-2-1 ali puno toga će ovisiti na kojim mjesta Löw vidi povratnike. Realna opcija za Hummelsa je mjesto u zadnjoj liniji, možda čak i pozicija centralnog stopera, dok bi Muller mogao ordinirati iza dva napadača, recimo Wernera i Gnabryja.

Najveća snaga ove Njemačke bi trebao biti vezni red. Tu su Kimmich, Kroos, Goretzka, Gündoğan, ali čini se da pored velikog posjeda nemaju brzinu. Što se najbolje vidi na primjeru Gosensa iz Atalante čiji je učinak u klubu puno bolji nego u reprezentaciji. A kada nema učinka bočnih igrača onda pate i oni koji su najbliži protivničkom golu, jer dobar dio dodavanja kada lopta ide iz veznog reda na bok, u nastavku ide prema nazad.  Još jedno veliko pitanje muči navijače Njemačke, a to je kako će izgledati za zadnja linija, ta trojka koji bi također mogla imati s brzinom.  Ipak, pritisak bi na Njemačku morao biti nešto manji, jer je za očekivati da će tri selekcije iz ove skupine ići dalje, a valjda to može biti Njemačka. Njemačka koja je često znala biti najbolja na onim turnirima na kojima je imala problema.

Mađarska

Mađari su nekada bili velesila, a onda ih dugo vremena nije bilo nigdje. Posljednjih godina se probaju vratiti, jako puno novca se ulagalo u klubove, dok je evo reprezentacija povezala dva Eura zaredom. Međutim, ne ide to baš tako lako. Ni na klupskom ni na reprezentativnom planu. U ovakvoj skupini, realno Mađarska teško može nešto napraviti. Neke šanse su imali sa svojim najvažnijim adutom, najboljim igračem Dominikom Szoboszlaijem, međutim on je ozlijeđen, neće ga biti i posao Mađarskoj je dodatno otežan.

U kvalifikacijama su bili tek četvrta selekcija svoje skupine iako su recimo dobili Hrvatsku, Wales, ali su se ovdje na završnoj smotri našli zahvaljujući Ligi nacija i velikom preokretu protiv Islanda u susretu odluke. U nedostatku najveće zvijezde, pritisak se seli na leđa igrača kao što su WilliOrban koji je dobar defenzivac, posebno u skok igri. Tu su još Attila i Ádám Szalai, pa i Nemanja Nikolić. Izbornik MarcoRossi je zvao igrače ono što se kaže iz cijelog svijeta, pa tu ima i onih iz hrvatske lige ali i američkog MLS-a. U nedostatku glavnog, za očekivati je defenzive Mađare koji bi se mogli braniti s četvoricom u formaciji 4-2-3-1, ali s petoricom ako krenu 3-5-2 sa spuštanjem bočnih igrača. Do trenutka kada imaju pozitivan rezultat ne izgledaju loše, međutim problem nastaje nakon primljenog gola. Otvaraju se, a onda gube tu čvrstinu u svojoj polovini terena. Realno, u ovakvoj grupi teško će do nekog rezultat, čak ne bi bilo iznenađenje kada bi ostali bez bodova u prvom krugu.

Kopirati
Drag cursor here to close