EURO 2020

Skupina B: Jaka Belgija, Deadpool i neugodna Danska

Od Belgije se očekuje puno, Danci su igraju tri utakmice kući što može biti određena prednost na ovakvom turniru, dok će Rusi na krilima dobrog izdanja sa domaćeg terena od prije tri godine probati nešto uraditi.
Sport / Nogomet | 07. 06. 2021. u 16:40 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Parken stadium u Kopenhagenu i Krestovsky u St. Peterburg će biti domaćini skupine B na predstojećem Europskom prvenstvu.

Skupine u kojoj imamo jednog favorita cjelokupnog turnira, Belgiju, nekadašnjeg prvaka Danska, uvijek neugodnu Rusiju i debitanta Finsku.

Od Belgije se očekuje puno, Danci su igraju tri utakmice kući što može biti određena prednost na ovakvom turniru, dok će Rusi na krilima dobrog izdanja sa domaćeg terena od prije tri godine probati nešto uraditi. Finci u ovom društvu teško mogu nešto napraviti.

Belgija

Treći su na svijetu, ranking kaže prvi i samim tim jesu u uskom krugu favorita za veliki rezultat. Roberto Martinez radi sjajan posao, izvlači ono najbolje iz ove reprezentacije koja je kvalifikacije završila kao i Italija s deset pobjeda i pomalo nevjerojatnu gol razliku 40:3! Na papiru i po imenima su jedna od najjačih momčadi na svijetu. Međutim, da je sve idealno nije i problemi koji muče Martineza mogli bi biti sve izraženiji. Jedan od tih problema sa zove Edén Hazard koji je prelaskom u Real Madrid skoro nestao sa scene. Teško je i definirati što se točno dogodilo. Počelo je od toga da se na treningu Reala pojavio s viškom kilograma, onda se su vezale ozljede jedna na drugu (ukupno 11), do toga da mu se jednostavno u pojedinim trenucima ne igra. Zato je veliko pitanje kako će uopće izgledati na terenu, i kao igrač na kojeg će pasti veliki teret odgovornosti.

Drugi problem može biti ozljeda Kevina De Bruynea koji je možda u ovom trenutku najbolji belgijski igrač. Kevin je stradao u susretu finale Lige sigurno neće biti ful do utakmica Europskog prvenstva. A pravih zamjena za pomenutu dvojicu igrača Martinez nema, iako je roster širokog, iako ima dobrih imena. Neki od tih igrača danas izgledaju bolje nego što su bili u Rusiji, neki su opet ne, ali ako bi De Bruyne i Eden Hazard bili na 80 posto od onoga što mogu onda bi s ostatkom momčadi to moglo biti dovoljno Belgiji za recimo četvrtfinale ili polufinale. Međutim, problem je što se od njih očekuje više. U skupini u kojoj jesu realno je očekivati da završe na prvom mjestu, a onda će puno toga ovisiti o ždrijebu. Martinez sigurno neće odustati od svije formacije 3-4-2-1, s Lukakuom najisturenijim. Obrana bi mogla biti problem jer su "pod godinama" Alderweireld, Vertonghen i Vermaelen, uz to ni forma im nije bog zna kakva. Pritisak postoji, mnogi očekuju puno, pa ćemo vidjeti kako će u takvoj situaciji Belgijanci reagirati.

Rusija

Rusi su pokazali na posljednjem veliku takmičenju da mogu. Opet će igrati dvije od tri utakmice prvog kruga na domaćem terenu što im je u ovakvoj situaciji sigurno plus. Artem Dzyuba je u dobroj formi, zabija, osvaja naslove i glavna je uzdanica trenera Stanislava Cherchesova, nekadašnjeg golmana, pravog predstavnika stare škole. Jer disciplina i fizička pripremljenost, su za njega dvije najvažnije stvari. Međutim, za nešto više na ovom turniru, netko će se morati priključiti Dzyubi ili Deadpoolu kako su ga prozvali nakon što se u kostimu Marvelova anti junaka pojavio na proslavi naslova prvaka sa Zenitom. Tko će to biti? Cheryshev, možda Golovin? Netko će morati.

Ono što svakako može brinuti Cherchesova jeste podatak koji kaže da je od zadnjih deset utakmica pobijedila njegova selekcija dobila samo Maltu, Sloveniju i Bugarsku, iako nije igrala protiv nijedne od najboljih europskih momčadi. Čovjek koji je davao veliku dozu sigurnosti zadnjoj liniji, golman Akinfeev više nije tu, pa je Anton Shunin prvi izbor. Realno i s ovim sastavom Rusi mogu pobijediti Finsku, možda čak i Dansku, ali da su velike domete sigurno nisu. Rusija nije pobijedila u posljednjih pet utakmica EP-a, njihova posljednja bila je ona kontra Češke još tamo 2012. godine.

Danska

Danci su osamdesetih godina imali dvije sjajne generacije, ali su ostali kratki na velikim natjecanjima. Onda su kada se to najmanje očekivalo iz ničega otišli do kraja 1992. godine. Jedina poveznica (kakva - takva) ove današnje selekcije s tom iz Švedske je mlađi Schmeichel, Kasper. Ova Danska je kroz kvalifikacije prošla bez poraza, ali je opet do posljednjih trenutaka vodila borbu s Republikom Irskom, jer je na svom kontu imala i četiri remija.

U odnosu na te kvalifikacije jedna bitna stvar se dogodila u ovoj reprezentaciji. Promjena selektora. Kasper Hjulmand je prošlog srpnja na klupi naslijedio Agea Hareidea. Po dolasku je obećao da će Danska igrati napadački nogomet i za sada ne izgleda loše. U tri utakmice kvalifikacija svojim protivnicima su utrpali 14 golova, a nije da su bili loši (Austrija, Izrael) što svakako mora biti upozoravajuće. Jer imaju potencijal, u igračima kao što su Yussuf Poulsen (RB Leipzig), Thomas Delaney (Borussia Dortmund), Kasper Dolberg (Nice), Simon Kjær (AC Milan). E sada ako ovoj momčadi dodate Christiana Eriksena, pustite ga da kreira igru onako kako zna i može, a on to napravi na terenu, onda dobijete jednu neugodnu selekciju koja u nokaut fazi nikako ne može biti poželjan protivnik. Uz to i oni će igrati kući u prvom krugu tri utakmice. Od Danske se ništa ne očekuje, a onda kao takva može biti najopasnija.

Finska

Nema Islanda ali je tu Finska. " Sjevernjaci" nas svako malo iznenade nekom svojom novom pozitivnom pričom. Sada je na red došla i Finska koja je bez većih problema završila kao druga. Uzeli su šest bodova Lihtenštajnu i Armeniji i iskoristili svoju priliku pored slabe BiH i Grčke. Nakon završetka kvalifikacija malo su se uspavali, u zadnjih šest utakmica nisu nikoga pobijedili, ali su recimo u prijateljskoj utakmici skinuli skalp Francuzima. Radi se naravno o pravoj "nordijskoj" selekciji u kojoj nema odstupanja. Ni za trenutak bez obzira kako se stvari dešavaju na terenu. Igraju čvrsto, disciplinirano, s jasnim ciljem ne primiti gol. A onda se nadaju da će Teemu Pukki nešto zabiti. I nije to baš nešto. Od 16 golova u kvalifikacijama njegovih je deset. Čovjek u prosjeku postiže gol u svakoj trećoj utakmici reprezentacije. Dolazak na Euro je njegova kruna karijere koja je bila vrlo zanimljiva.

Od ostalih igrača može se izdvojiti solidni golman Lukas Hradecky (Bayer Leverkusen), zatim veznjaci Glen Kamara (Rangers) i Tim Sparv (Larisa). Za očekivati je da će na ovom prvenstvu Finci ići defenzivno, s petoricom u zadnjoj liniji, pa tko im ne zabije na vrijeme može imati problema. Iako, realno za drugi krug će morati pričekati neki drugi turnir.

Kopirati
Drag cursor here to close