EURO 2020

Skupina A: Italija na kecu, Turska i Švicarska u borbi za dvicu

Sport / Nogomet | 05. 06. 2021. u 15:00 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Do početka prolongiranog Europskog prvenstva ostalo je jako malo. Narednog petka sve će službeno biti otvoreno utakmicom između Italije i Turske. Europsko prvenstvo koji je prvo zbog pandemije odgođeno za godina dana, pa će se opet igrati u nekim posebnim uvjetima.

I to nije sve, igrat će se po prvi put u više od dvije države, što većini reprezenatcija u ovom trenutku stvara određene probleme. I ne samo selekcijama, već i medijima, novinarima, jer svaka od jedanaest zemalja domaćina ima neke korona zakone. Uz to, oni najbolji igrači skoro da i nisu imali vremena za odmor, jer je klupska sezona tek završila.  Zato je veliko pitanje kako će sve izgledati? Tko će se najbolje snaći u novonastaloj situaciji.

Za početka idemo od skupine A gdje se nalaze Italija, Švicarska, Turska i Wales. A utakmice će se igrati u Rimu i Azerbejdžanu.

Italija

Jedna titula osvojena u ponovljenoj utakmici protiv Jugoslavije 1968. godine i dva finala. Premalo za jednu reprezentaciju kao što je Italija. Definitivno. Ali brojke su neumoljive. A nisu bili samo jednom domaćini, već dva puta. Nula protiv Belgije 1980. godine baš na Olimpicu ih je koštala ulaska u finale. Treći put u svojoj povijesti kada su u pitanju europska prvenstva se vraćaju na ovaj legendarni stadion u Rimu, pet godina nakon posljednjeg nastupa na jednom velikom takmičenju. Bez velike, ekstra zvijezde kakvih je bilo uvijek u ovoj selekciji. Godinama. Ali baš sada izgledaju vrlo dobro.

Nakon neuspjeha u kvalifikacijama za Rusiju, Roberto Mancini je zasukao rukave, kroz posljednje za ovaj Euro je reprezentaciju proveo bez problema. Dobro, skupina nije bila pretjerano teška, ali opet deset pobjeda iz isto toliko utakmica nije mala stvar. Još je samo Belgija uspjela to napraviti. Mancini ih je stvarno ono što se kaže "zategao". Zadnju utakmicu su izgubili od Portugala 10. rujna 2018. godine pa su sasvim sigurno napunjeni samopouzdanjem.


Stubovi obrane su neumorni Chiellini i Bonucci, tu je središnjici Jorginho koji može strašno puno posla obaviti, Immobile, Insigne, Bernardeschi, Chiesa, su igrači koji u bilo kojem trenutku mogu zabiti, stvoriti probleme bilo kojoj protivničkoj selekciji. U svojoj skupini su ispred Turske, Švicarske, Velsa, ali nisu u uskom krugu favorita. Što je možda i dobro za njih. Nekako smo se kroz godine navikli gledati Italiju kako se na turnirima često provlači, do nokaut faze, nekada do samih finala, polufinala, međutim, Italija se posljednjih godina mijenjala.Napravljena je smjena generacija i zato bi ovaj Euro mogao biti povratak na veliku scenu. Italije kojoj postaje normalno da igra u formaciji 4-3-3 a to nije mala stvar.

Švicarska

Od 2004. godine, Švicarska je propustila samo jedno veliko takmičenje. Ono u Ukrajini i Poljskoj prije devet godina. Radi se o dobroj, kvalitetnoj reprezentaciji koja je odgojena na velikom broju igrača čiji korijeni nisu švicarski. Međutim, ono što nismo vidjeli od jedne reprezentacije kao što je ova, jeste ta neka odlučnost, spremnost da se preuzme rizik u najvažnijem trenutku. Prije četiri godine su zapeli u osmini finala na jedanaesterce (Poljska), u Rusiji su stali protiv skromne Švedske iako se nekako u oba slučaja očekivao njihov prolazak dalje. Sada će jednostavno morati, jer jednostavno drugačije neće ići. Shaqiri i Xhaka kao najveće zvijezde su tu, iako se ne mogu pohvaliti baš nekom klupskom sezonom. Imali su Švicarci niz od sedam utakmica bez pobjede, ali su onda upisali šest trijumfa zaredom. Seferović i Embolo bi trebali podnijeti najveći teret u fazi napada. Schär, Rodríguez, Elvedi u defenzivi. Po imenima svakako Švicarska ima reprezentaciju za drugi krug, ali ako žele više morat će i dati nešto više, drugačije od onoga što smo navikli. Za Švicarsku bi svakako problem mogao ležati u činjenici da dva puta moraju do dalekog Azerbejdžana.

Turska

Posljednjih nekoliko godina Turska je opet dobra. Dobri rezultati nekako su se poklopili povratkom Şenola Güneşa jednog od trofejnih trenera ove zemlje, čovjeka koji ih je vodio do ogromnog uspjeha 2002. godine. U kvalifikacijama za Euro su pobijedili Francusku, točnije u dva susreta protiv Tricolora su uzeli četiri boda što nije malo. Kasnije su dobili Norvežane u gostima, kući Rusiju, Nizozemsku. Međutim, osciliraju. Pobjede Nizozemsku, izgube od Latvije, nadigraju Rusiju, stradaju u Mađarskoj, što je opet razumljivo, jer su mlada reprezenacija.

U tom nekom spoju mladosti, iskustva, ali i prepoznatljive borbenosti jednostavno zaborave na svoj gol. U nekoj Güneşovoj formaciji 4-1-4-1 važna poluga je HakanÇalhanoğlu igrač Milana, možda i najveća zvijezda ove reprezentacije. Tu je i nekoliko mladih, vrlo kvalitetnih defenzivaca poput KaanaAyhana, Ozana Kabaka, ÇağlaraSöyüncüa, Demirala ili Müldüra, pa Güneş može posložiti dobru zadnju liniju. U veznom redu možda i najviše škripi, jer Çalhanoğlu neće moći sam, netko će još morati pomoći. Možda OzanTufan ili OkayYokuşlu. U napadu će sigurno prva opcija biti BurakYılmaz koji je 35 godina na leđima vodio Lille do senzacije u Francuskoj. Ostaje pitanje koliko je ostalo svježine u njegovim nogama. Mogu pobijediti bilo koga, ali mogu podbaciti i protiv slabijih, što znači da moramo biti spremni na sve. Da recimo budu bez problema iza Italije, ali i da možda ostanu bez drugog kruga.

Wales

Wales je 2016. godine završio kao velika senzacija u polufinalu i kako sada stvari stoje, taj rezultat će više teško ponoviti. Jedan od razloga je svima vidljiv. Garth Bale nije onaj Bale od prije par sezona, a on je vukao ovu selekciju. Uz to, puno toga se izdešavalo s izbornikom Giggsom, pa njega mijenja Robert Page kojeg pamtimo kao igrača koji je odigrao 550 službenih utakmica igrajući u klubovima od Premiershipa do četvrte lige. Teško da će Pageizmišljati neku toplu vodu, a to znači da će uz Balea će puno zavisiti od Allena, Ramseya, donekle i Williamsa u sredini terena. To će u ovakvoj skupini biti premalo da Vels dokopa nokaut faze. Naravno, daleko od toga da će pasti bez ispaljenog metka, ali jednostavno u ovom trenutku iskusni imaju problema s ozljedama, formom, mladi nisu na nekoj visokoj razini i tako da teško mogu završiti ispred Turske ili Švicarske.

Kopirati
Drag cursor here to close