Nije liga petice...

Ronaldo, Brozović, Mane, Firmino, počinje prvenstvo u Saudijskoj Arabiji

Između ostalih sada su tu Cristiano Ronaldo, Sadio Mane (Al-Nassr), Marcelo Brozović, Roberto Firmino, Riyad Mahrez, Franck Kessie i Edouard Mendy (Al-Ahli).
Sport / Nogomet | 11. 08. 2023. u 10:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Imali smo prije nekoliko godina slični situaciju u Kini, ali priča nije dugo trajala. Neki klubovi su se čak i ugasili. Sada imamo Saudijsku Arabiju, gdje danas starta 48. sezona po redu s obzirom na to da se prvo izdanje prvenstva odigralo u sezoni 1976./77. Sezonu prije toga prvenstvo je bilo otkazano zbog smrti kralja Faisala bin Abdulaziza Al Sauda, koje se dogodilo u ožujku 1975. godine.

Da je netko prije godinu, dvije dana rekao da će s određenim nestrpljenjem čekati početak iste, vjerojatno ga ne bismo shvaćali ozbiljno. Međutim, lova je učinila svoje, po imenima igrača koji su danas tamo, liga u Saudijskoj Arabiji je preskočila mnoge koji su za njih bili neka daleka oaza. Zvanično, utakmicom između Al-Ahlija – Al-Hazem počinje nova prvenstvena sezona u Saudijskoj Arabiji.

U ovoj sezoni nastupat će 18 klubova, dva više u odnosu na prošlu sezonu. Zadnja promjena sustava natjecanja dogodila se u sezoni 2018./19. (povećanje s 14 na 16 momčadi). Novi članovi ovosezonske Saudi Pro Lige su Al-Ahli, Al-Hazem, Al-Okhdood i Al-Riyadh. Oni su zamijenili Al-Adalah i Al-Batin, koji su ispali u niži rang natjecanja. Što se naslova prvaka tiče, najuspješniji sastav je Al-Hilal s 18 trofeja.

Međutim, vrijedi istaknuti kako je prošle sezone Al-Ittihad prekinuo dominaciju Al-Hilala od tri uzastopna osvojena naslova. Za Al-Ittihad to je bio deveti naslov, koji je osvojen nakon 14 godina odnosno sezone 2008./09. U ovom trenutku teško je nabrojati sve velike zvijezde koje su ovog ljeta stigle u Saudijsku Arabiju.

Između ostalih sada su tu Cristiano Ronaldo, Sadio Mane (Al-Nassr), Marcelo Brozović, Roberto Firmino, Riyad Mahrez, Franck Kessie i Edouard Mendy (Al-Ahli). U Al-Hilalu su Sergej Milinković-Savić i Malcom, ali klub je doveo još dva igrača. Al-Ittihad doveo je Karima Benzemu, N’Gola Kantea i Fabinha. Od igrača iz BiH, tu su Gojko Cimirot i Ibrahim Šehić, jako je puno Brazilaca, Argentinca uopće. Od trenerskih imena tu su Steven Gerrard, Slaven Bilić, Vuk Rašović, Jorge Jesus, Nuno Espírito Santo, Cosmin Contra, Igor Jovićević, Krešimir Režić, Luís Castro.

Parovi 1. kola:

Petak: : Al-Ahli – Al-Hazem (20.00).

Subota:  Al-Tai – Damac (17.00), Al-Fayha – Al-Khaleej (20.00).

Nedjelja: Al-Fateh – Al-Taawoun, Al-Riyadh – Al-Wehda (20.00).

Ponedjeljak: Abha – Al-Hilal, Al-Raed – Al-Ittihad (17.00),
Al-Ettifaq – Al-Nassr, Al-Shabab – Al-Okhdood (20.00).

Kopirati
Drag cursor here to close