Život

Prosinečki: Mogli smo biti prvaci

''Teško je znati, ali reprezentacija Jugoslavije, da je ostala okupu, borila bi se za europske i svjetske titule.''
Sport / Nogomet | 12. 06. 2020. u 11:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trener Kayserispora Robert Prosinečki u intervju za španjolski "AS" osvrnuo se na igračku karijeru, tijekom koje je šest sezona proveo u Španjolskoj kao nogometaš Real Madrida, Ovieda, Barcelone i Seville..

Jaka liga

S Jugoslavijom je 1987. osvojio Svjetsko prvenstvo do 20 godina, a četiri godine kasnije postao je europski prvak s Crvenom zvezdom.

''Ta se ekipa Zvezde trenirala i usavršavala četiri godine. Ta jugoslavenska liga bila je vrlo jaka jer nismo mogli otići igrati u drugu državu do 25. godine. Nije bilo stranaca i to je bila sigurno najbolja generacija u bivšoj Jugoslaviji. Dostigli smo toliku razinu, ne samo zbog toga što smo osvojili Ligu prvaka, nego i zato što su neki od tih igrača kasnije imali uspjehe u velikim europskim ekipama'', rekao je nekadašnji izbornik BiH, prenosi Avaz.

Španjolce je zanimalo što bi bilo s reprezentacijom Jugoslavije da nije došlo do rata.

''Teško je znati, ali reprezentacija Jugoslavije, da je ostala okupu, borila bi se za europske i svjetske titule.''

Prosinečki je u 21. godini otišao u Real Madrid, kao prvak Europe sa Zvezdom, nakon raspada Jugoslavije. Imao je ugovor od šest milijuna eura.

''Možda mi je to bio pritisak, ali već sam igrao za sjajan klub kao što je Crvena zvezda. Uvijek je to bilo s punim stadionom, u Ligi prvaka i moćnoj jugoslavenskoj ligi. Madrid je druga priča. Počeci su bili dobri, ali kasnije s ozljedama je došao pritisak pa je u medijima rečeno da sam napravljen od stakla. To je utjecalo na mene. Bio sam mlad. Mislim da bi sve bilo drugačije kada bi se moglo ponoviti'', rekao je Prosinečki.

Ipak, ne žali što je otišao u Real:

''Nikada. Uvijek se mogu pohvaliti da sam igrao za tri vrhunska kluba – Zvezdu, Real i Barcelonu, konstatira popularni Robi.

Zreli za zlato

Spomenuo je i 1998. godinu kada je Hrvatska na debitantskom Mundijalu u Francuskoj osvojila broncu.

''Mislim da je ta generacija igrača u Hrvatskoj bila zrela za zlato. Bili smo treći u Francuskoj, to je veliki uspjeh, ali uvijek ćemo imati na umu da smo mogli biti prvaci'', ističe trener Kajzerispora.

Španjolci su ga pitali što bi kao nogometaš popravio na sebi da se može vratiti u prošlost.

''Ne znam, možda bih ispravio neke stvari, ali generalno sam zadovoljan životom nogometaša igrajući za tri velika kluba i dvije reprezentacije. Zadovoljan sam i osobnim životom, s dvije kćeri i obitelji koju volim, a sada i ovom fazom trenerskog života'', zaključio je Prosinečki.

Kopirati
Drag cursor here to close