Jedan je Hase

Na današnji dan rođen je legendarni nogometaš Asim Ferhatović

U sezoni 1963./64. bio je najbolji strijelac Prvenstva Jugoslavije s postignutih 19 pogodaka. Za Sarajevo je odigrao oko 700 utakmica i postigao 350 pogodaka. Za A selekciju reprezentacije Jugoslavije Ferhatović je odigrao samo jednu utakmicu.
Sport / Nogomet | 24. 01. 2024. u 10:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Arhiva / Asim Ferhatović Hase (Sarajevo, 24. siječnja 1933. – Sarajevo, 23. siječnja 1987.)

Asim Ferhatović Hase, jedan od najboljih bosanskohercegovačkih nogometaša u povijesti, rođen je na današnji, 24. siječnja 1933. godine u Sarajevu.

Nogometom se počeo baviti u nižerazrednom klubu Vratnik iz Sarajeva. Potom je igrao u Sarajevu, prvo u mlađim kategorijama a zatim i u seniorskoj momčadi s kojom u sezoni 1966./67. osvaja prvenstvo Jugoslavije. Prvu utakmicu u dresu Sarajeva odigrao je 1952. godine protiv Zagreba.

U sezoni 1963./64. bio je najbolji strijelac Prvenstva Jugoslavije s postignutih 19 pogodaka. Godine 1963. otišao je nakratko u turski nogometni klub Fenerbahçe ali se vratio u rodno Sarajevo nakon samo mjesec i pol dana provedenih u Istanbulu.

Za Sarajevo je odigrao oko 700 utakmica i postigao 350 pogodaka.

Za A selekciju nogometne reprezentacije Jugoslavije Ferhatović je odigrao samo jednu utakmicu i to 8. listopada 1961. godine, u Beogradu, utakmicu u kojoj je Jugoslavija pobijedila Južnu Koreju s 5:1.

Foto: Screenshot/Sportklub / Hase nije igrao za novac...

Ferhatović se od nogometa oprostio nakon teže ozljede koljena na utakmici protiv Rijeke, 16. listopada 1966. godine.

Naime, Sarajevo je tada u okviru osmog kola Prve savezne lige Jugoslavije gostovalo na Kantridi, gdje je kao lider prvenstva, s bodom više od drugoplasirane Vojvodine, bilo gost Rijeke.

Bordo tim, koji je utakmicu započeo u sastavu: Sirćo, Fazlagić, Bajić, Jesenković, Biogradlić, Muzurović, Prodanović, Musemić, Ferhatović, Prljača, Antić, dobio je taj meč na kraju s uvjerljivih 4-0.

U 15. minuti susreta jedan je domaći igrač oštro startao na Haseta, koji je zbog ozljede morao napustiti teren.

Nekoliko dana nakon utakmice njegova ozljeda nije izgledala tako ozbiljno, a trener Brozović je najavljivao da će Haseta odmarati u slijedećem dvoboju protiv Veleža, kako bi bio spreman za gostovanje Crvene Zvezde na Koševu, sedam dana kasnije.

Ali Hasetova ozljeda bila je ipak previše ozbiljna da bi nastupio u jednoj od te dvije utakmice. Nekoliko puta se vraćao treninzima, kako bi se pokušao spremiti i vratiti na teren, no bol u koljenu je svaki put bila jednostavno prejaka.

Iz Uprave kluba su za Haseta pripremali i oproštajnu utakmicu, u posljednjem kolu te sezone, kada je na Koševu gostovao zenički Čelik, u utakmici koja je odlučivala o novom prvaku Jugoslavije, no zbog zadobivene ozljede u Rijeci, Hase nije mogao ući čak niti posljednjih pet minuta, tako da službeni oproštaj od bordo dresa ovom velikanu nikad nije upriličen.

Preminuo je u Sarajevu 23. siječnja 1987. godine.

Video: Asim Ferhatovic Hase

 

Kopirati
Drag cursor here to close