30.5. 1959

Na današnji dan je rođen genije...

Iako je sjajno plivao, povremeno bio i za klavirom, maštao da će biti vozač Formule 1, lopta je presudila.
Sport / Nogomet | 30. 05. 2023. u 19:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan 1959. godine rođen je jedan od najvećih s ovih prostora, neponovljivi Blaž Baka Slišković. Iako je sjajno plivao, povremeno bio i za klavirom, maštao da će biti vozač Formule 1, lopta je presudila.

Ona nekada stara crno bijela s kojom je na terenu mogao napraviti sve ili ono što je u tom trenutku želio. Mogao je zabiti iz kornera, iz velike udaljenosti, mogao je u driblingu proći nekoliko igrača pa onda onako samo ostaviti nekom od suigrača loptu. Mogao je dobro i centrirati.

Počeo je u Veležu, za pet sezona svakog vikenda mnoge ostavljao bez daha, mnoge natjerao da se bave nogometom. Poljud i Dalmaciju je znao bacati u trans, prije nego što će otići u Marseille. Tamo će postati idol jednom mladom Zidaneu, u Italiji će se okušati protiv najboljih. Kad je ta liga bila najbolja na svijetu. Bio je prvi kapetan reprezentacije BiH.

Karijeru će završiti u Mostaru kao igrač Zrinjskog, a onda će krenuti njegova trenerska karijera. Vodio je reprezentaciju BiH skoro do Europskog prvenstva, onu reprezentaciju koja je pobjeđivala Dansku, Norvešku, Belgiju, koja nije mogla izgubiti od Španjolske. Radeći kao trener u BiH mnogi su upoznali Baku na ovaj ili onaj način. Onakvog kakav jeste. Jedan trofej je osvojio kao igrač u Mostaru, jedan kao trener. Danas Blaž Baka Slišković s članovima svoje obitelji živi u Mostaru i proslavlja 64. rođendan. Sretno genije...

Video: Sport  Centar Podcast Blaž Slišković 
Kopirati
Drag cursor here to close