Dušan Bajević

Princ s Neretve navršio 75 godina

Za prvi tim Veleža je prvi put nastupio 13. rujna 1966. godine, a u trinaest godina koje je proveo u mostarskom klubu, odigrao je ukupno 568 utakmica i postigao 468 golova, od toga 321 prvenstvenu utakmicu i 164 prvoligaška pogotka.
Sport / Nogomet | 10. 12. 2023. u 15:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije 75 godina, 10. prosinca 1948. u Mostaru je rođen proslavljeni nogometaš i trener Dušan Bajević, poznat kao Princ s Neretve.

Njegovi roditelji Dušan i Danica su se kasnije razveli, a on je ostao s majkom. Za majku kaže da mu je pružila sve – ljubav, odgoj i obrazovanje. Njegov otac je živio u Zagrebu, a preminuo je 2003. godine. Dušan Bajević nosi majčino prezime.

Igračka karijera

Bajević igračku karijeru započinje 1963. godine u mostarskom Veležu. Za prvi tim je prvi put nastupio 13. rujna 1966. godine, a u trinaest godina koje je proveo u tom klubu, odigrao je ukupno 568 utakmica i postigao 468 golova, od toga 321 prvenstvenu utakmicu i 164 prvoligaška pogotka.

Godine 1977. počinje igrati za AEK iz Atene. U Grčkoj je proveo četiri sezone, a 1981. godine se vratio u Mostar i nastavio igrati za Velež. Na prvoligaškoj sceni posljednji se put pojavio 26. lipnja 1983. godine na utakmici protiv Partizana u Beogradu, a od nogometa se službeno oprostio na utakmici protiv Hajduka, odigranoj u Mostaru 17. kolovoza1983. godine.

Dušan Bajević je za mladu reprezentaciju Jugoslavije odigrao devet utakmica na kojima je postigao četiri gola, a za A reprezentaciju Jugoslavije debitirao je 8. travnja1970. godine u utakmici protiv Austrije u Sarajevu. Utakmica je završila rezultatom 1:1, a on je postigao jedini pogodak za Jugoslaviju.

Na natjecanju u Brazilu 1972. godine na kojemu se natjecalo 12 reprezentacija, Bajević je bio najbolji strijelac turnira.

S reprezentacijom Jugoslavije nastupio je 1974. godine na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj, a od reprezentacije Jugoslavije oprostio se 8. svibnja1977. godine na utakmici protiv Rumunjske u Zagrebu.

Za nascionalnu selekciju postigao je 29 golova u 34 nastupa.

Video: Duško Bajević | Legenda Veleža

Trenerska karijera

Nedugo nakon završetka igračke karijere u Veležu, Bajević započinje karijeru nogometnog trenera. S mostarskim klubom 1986. godine osvaja Kup Jugoslavije.

Godine 1988. postaje trener AEK-a i odmah te sezone s klubom osvaja titulu prvaka Grčke, prvu koju je AEK osvojio nakon 10 godina. Klub je pod njegovim vodstvom bio prvak i 1992., 1993. i 1994. godine, a Bajević je tada u Grčkoj uživao status nogometnog božanstva.

Godine 1997. postaje trener Olympiakosa koji je te sezone osvojio titulu prvaka Grčke. 1999. godine osvojili su prvenstvo i Kup.

Nakon Olympiakosa je kratko bio trener solunskog PAOK-a koji je pod njegovim vodstvom 2001. godine osvojio Kup Grčke.

Bajević se kasnije još dva puta našao na klupi AEK-a i jednom na klupi Olympiakosa.

Osim toga, trenirao je i Crvenu Zvezdu, Aris, Omoniju i Atromitos. U beogradskoj Crvenoj zvezdi proveo je nepunu sezonu, a povukao se 10. ožujka 2007. godine, dvadeset minuta prije kraja prvenstvene utakmice koja se na Marakani igrala protiv Vojvodine. Navijači su tada tražili njegov odlazak, a on im je ispunio želju.

Trenersku karijeru završio je 2013. godine, a posljednji klub koji je vodio bio je Atromitos. Nakon toga postaje direktor AEK-a, a tu funkciju napušta kolovozu 2018. godine.

Izvršni odbor Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine je 21. prosinca 2019. godine imenovao Dušana Bajevića izbornikom nogometne reprezentacije BiH. Izabran je jednoglasnom odlukom.

Bajević je Zmajeve vodio na ukupno osam utakmica. Pod njegovim vodstvom ekipa nije zabilježila nijednu pobjedu i uspjela je ostvariti tek dva neriješena rezultata uz šest poraza. Zmajevi su postigli samo četiri pogotka, a primili čak 14.

Video: España 2 Yugoslavia 2 (Clasificación Mundial 1974)

Najveća postignuća

Dušan Bajević je rekorder po broju postignutih pogodaka u jednoj reprezentativnoj utakmici. U susretu s Venezuelom 14. lipnja1972. godine, koji je završio rezultatom 10:0 za Jugoslaviju, on je postigao pet pogodaka. Iste je godine izabran za najboljeg nogometaša Jugoslavije.

Sa 169 postignutih pogodaka drugi je na listi najboljih strijelaca jugoslavenskog nogometnog prvenstva svih vremena, iza Slobodana Santrača.

Kao odličan vođa napada i istaknuti strijelac, Bajević je na velikom broju internacionalnih utakmica postizao odlučujuće golove za Jugoslaviju.

Bio je uspješan i kao trener. U Grčkoj je osam puta osvajao prvenstvo – četiri puta s AEK-om i četiri puta s Olympiakosom.

Dušan Bajević dobitnik je Državne nagrade za sport za 2018. godinu, a nagradu dodijeljuje Ministarstvo civilnih poslova BiH.

(Izvor: Biografija.info)

Kopirati
Drag cursor here to close