Legendarni golman Partizana

Preminuo Milutin Šoškić

U Mostaru, je zaradio tešku ozljedu nakon duela sa Rodinom. Stradali su ligamenti koljena, operacija je trajala skoro četiri sata, malo je nedostajalo da Šoškić ostane invalid.
Sport / Nogomet | 28. 08. 2022. u 10:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Legendarni golman Partizana, Kölna i reprezentacije Jugoslavije, Milutin Šoškić preminuo je u 85. godini. Šoškić je jedanaest godina stajao na golu Partizana nakon čega je potpisao za Köln. Bio je na golu Partizana kada je ovaj klub igrao finale Kupa prvaka 1966. godine na Heyselu kada je Real Madrid slavio 2:1. Dres Kölna je nosio do 1971. godine, kada se povlači i prelazi u trenerske vode.

Po završetku igračke karijere bio je glavni trener OFK Beograda i OFK Kikinde, a od 1979. do 1990. radio je kao trener golmana Partizana, gde je, između ostalih, pomagao Fahrudinu Omeroviću, Ranku Stojiću i Radetu Zaladu. Nakon odlazi u SAD, gdje je radio sjajan posao sa golmani reprezentacije kao što su Brad Friedel, Kasey Keller i Tim Howard. Na golu reprezentacije Jugoslavije je stajao 59 puta, debitirao je u prijateljskom susretu protiv Mađarske kada je zamijenio velikog Bearu.

Bio je vrlo hrabar golman, prepoznatljiv po svojim izlascima s gola, posebno bacanjima u noge protivničkim igračima. Jedna takva situacija ga je zapravo koštala karijere. U Mostaru, je zaradio tešku ozljedu nakon duela sa Rodinom. Stradali su ligamenti koljena, operacija je trajala skoro četiri sata, malo je nedostajalo da Šoškić ostane invalid. Na kraju se vratio na teren, a reprezentacijom je osvojio zlato na Olimpijadi u Rimu.

Nije branio u finalu jer se posvađao s izbornikom, baš kao što nije bio na golu u finalu Europskog prvenstva 1960. godine. 1965. godine, Šoškić je stajao na golu reprezentacije ostatka svijeta, zamijenio je Lava Jašina.

Kopirati
Drag cursor here to close