Kvalifikacije za SP

Nizozemci idu, poznati i svi sudionici dodatnih kvalifikacija za Katar

Nizozemska nogometna reprezentacija zauzela je mjesto koje izravno vodi na Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru iz europske zone kvalifikacija. Time je poznato deset europskih reprezentacija koje su se izravno kvalificirale.
Sport / Nogomet | 16. 11. 2021. u 23:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nizozemska je do prvog mjesta u skupini G stigla 2:0 (0:0) pobjedom u Rotterdamu protiv izravnog konkurenta Norveške.

Nakon što je prije tri dana u Podgorici 'prosula' vodstvo od 2:0 i pobjedu kojom je već tada mogla osigurati SP, Nizozemska je u nervoznoj utakmici protiv Norveške morala izbjeći poraz kako bi se plasirala u Katar. Sve do 84. minute bilo je 0:0, a onda je Bergwijn snažnim udarcem 'probio' Nylanda za 1:0.

Konačni rezultat postavio je Depay u prvoj minuti sudačke nadoknade iz protunapada koji je povukao Bergwijn te na kraju idealno asistirao strijelcu, javlja Hina.

Nizozemska je tako natjecanje u skupini okončala sa 23 boda, dva više od druge Turske koja je u Podgorici svladala Crnu Goru sa 2:1 (1:1), dok je Norveška završila na trećoj poziciji s 18 bodova. Turska će tako u dodatne kvalifikacije.

U skupini D Finska je na domaćem terenu dočekala Francusku. Francuzi su pobijedili 2:0 golom Benzeme u 66. i Mbappea u 76. minuti. Francuska ide izravno na SP kao prva u grupi s 18 bodova.

Ukrajinci su u Zenici pobijedili BiH 2:0 golom Zinčenka u 59. minuti i Dovbika u 79. i idu u dodatne kvalifikacije kao drugi s 12 bodova.

U skupini E Wales je na domaćem terenu remizirao s Belgijom 1:1. Za Belgiju je gol zabio De Bruyne u 12. minuti, a izjednačio je Moore u 32. Iz te skupine Belgija ide izravno na SP s 20 bodova, dok Wales ide u dodatne kvalifikacije s 15 bodova.

Češka je doma pobijedila Estoniju 2:0 golom Brabeca u 59. i Sykore u 85. minuti. Nijedna momčad od njih ne ide na SP.

Turska je u gostima pobijedila 2:1 Crnu Goru. Gol za Crnogorce u četvrtoj minuti zabio je bivši dinamovac Bequiraj, izjednačio je u 22. minuti Akturkoglu, dok je za Turke povisio Kokcu u 60. minuti.

Latvija je pobijedila Gibraltar 3:1 u gostima. Gol za Gibraltar zabio je Walker u sedmoj minuti, Gutkovskis je izjednačio u 25. minuti, pa je na 2:1 povisio Uldrikis u 55. da bi za 3:1 u 75. minuti zabio Krollis.

Još ranije su plasman na SP iz Europe osigurali Danska, Njemačka, Francuska, Belgija, Hrvatska, Španjolska, Srbija, Engleska i Švicarska, a osim njih i domaćina Katara nastup na svjetskoj smotri izborio je još samo Brazil.

Za preostala tri mjesta iz Europe u dodatnim kvalifikacijama u ožujku borit će se Portugal, Švedska, Italija, Ukrajina, Wales, Škotska, Turska, Rusija, Poljska, Sjeverna Makedonija kao drugoplasirani iz skupina te Austrija i Češka kao dvije najbolje reprezentacije iz Lige nacija koje nisu završile na jednom od prva dva mjesta u skupinama.

Nositelji u baražu su: Portugal, Italija, Rusija, Švedska, Škotska i Wales.

Kopirati
Drag cursor here to close