Tko je kupio, tko je prodao?

Pokrenuta istraga, tko je pravi vlasnik AC Milana?

Prema istrazi koja se vodi, ta posljednja prodaja je bila "simulirana", kako bi još nešto malo novca zaradilo ili "opralo" kako hoćete.
Sport / Nogomet | 13. 03. 2024. u 02:15 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Što se događa u AC Milanu? Tijekom jučerašnjeg dana, financijska policija Italije našla se u prostorijama ovog nogometnog velikana. Javni tužitelj je pokrenuo istragu nekoliko mjeseci ranije kao bi se provjerilo u čijem je vlasništvu klub. Sada je priča pokrenuta, pod istragom su se našli izvršni direktor kluba Giorgio Furlani i njegov prethodnik Ivan Gazidis te još dvojica menadžera s adresom u Luksemburgu.

Sporna posljednja prodaja 

Teško je "na prvu" reći o čemu se radi, ali je po svemu sudeći sumnjiva posljednja prodaja kluba 2022. godine. Točnije, istražni organi sumnjaju kako Milan zapravo nije u vlasništvu američkog fonda Gerryja Cardinalea koji je u kolovozu 2022. kupio klub za više od milijardu eura od drugog američkog fonda, nego Elliott fonda. Podsjećamo, još tamo 2016. godine, Yonghong Li, kineski biznismen čije se bogatstvo procjenjuje na oko pola milijarde dolara je u ime kineske kompanije Sport Investment Lux za 740 milijuna eura kupio 99,93 posto Milana.

Kome je Gazidis prodao klub?

Kinezi su se ugovorom o kupovini Milana obavezali u naredne tri godine investirati 350 milijuna eura u klub. U prvom naletu su krenuli žestoko, potrošili preko 220 milijuna eura. Međutim, vrlo brzo su Yonghong Li i njegovi prijatelji upali u probleme, pa su krenuli prodavati dionice kluba. Ispostavili se vrlo brzo kako su Kinezi u velikim dugovima upravo kod američkog fonda
Elliott. Krenuli su rezati troškove, prije nego što će se na sceni pojaviti Ivan Gazidis, čovjek od velikog povjerenja upravo Elliott fonda.

Milan se rezultatski oporavio, postao je prvak nakon 11 godina čekanja, ali to Gazidisu ništa nije značilo. Elliott je klub prodao, opet Amerikancima, investicijskom fondu RedBird. Na čijem čelu je Gerry Cardinale koji je naravno postavio svog čovjeka u klub, Giorgija Furlanija. Prema istrazi koja se vodi, ta posljednja prodaja je bila "simulirana", kako bi još nešto malo novca zaradilo ili "opralo" kako hoćete.

"Iz analize prikupljene dokumentacije pojavile su se osnovane sumnje u pogledu stvarnog vlasništva Milana", smatraju istražitelji. Furlani i Gazidis se terete za "iznošenja materijalnih činjenica koje nisu bile istinite, prikrivanja, prijevare.".

Oglasio se i klub, AC Milan, kratko:

"Što se tiče pretrage koja se dogodila, AC Milan je treća i nepovezana strana s tekućim postupkom. U potpunosti surađujemo s istražnim tijelima", navedeno je između ostalog u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close