Pare pare pare, volim samo pare

Počeo skupi Charlijev ljetni party

Idejni kreator ovog turnira je čovjek koji već godinama zagovara Superligu u Europi, Charlie Stillitano. Sin tvorničkog radnika iz New Jerseyja u nogometnim krugovima kotira jako visoko, a jedino što njega zanima je novac
Sport / Nogomet | 18. 07. 2019. u 08:56 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Charlie Stillitano je na svome, krenulo je još jedno izdanje International Champions Cupa, koje postaje uobičajeno za najbolje i najveće europske klubove posljednjih godina.

Ovogodišnje, sedmo po redu okuplja šest klubova manje u odnosu na prošlu godine, ali će se igrati na 16. stadiona u šest država. Velika većina njih na tlu Sjedinjenih Američkih Država koje postaju iz godinu u godinu sve zanimljivije tržište za one najveće.

Ove godine su tri kluba iz Engleske (Arsenal, Manchester United, Tottenham), po jedan iz Njemačke (Bayern) i Portugala (Benfica) četiri iz Italije (Fiorentina, Inter, Juventus i Milan), dva iz Španjolske (Atletico Madrid i Real), dok je jedini "uljez" Guadalajara. Prošle godine je rekordna posjeta bila na popularnom "The Big Houseu", odnosno Michigan Stadiumu, gdje se je susret Liverpoola i Manchester Uniteda promatralo 101,254 gledatelja, dok je prosjek tijekom turnira bio 39.000.


Idejni kreator ovog turnira je čovjek koji već godinama zagovara Superligu u Europi, Charlie Stillitano. Sin tvorničkog radnika iz New Jerseyja u nogometnim krugovima kotira jako visoko, a jedino što njega zanima je novac. A kada smo novca dovoljno je reći kako je Barcelona prije dvije godine za tri utakmice u SAD inkasirala skoro 14 milijuna dolara. Nije malo. Otprilike skoro tri i pol milijuna po utakmici plus bonusi. Naravno, zarada je uvjetovana nastupima najvećih zvijezda, što su u ovom slučaju Katalonci ispoštovali.

Charlie Stillitano je pokrenuo priču još tamo 2003. godine, sedam momčadi je nastupalo, a njegova je tvrtka Champions World imala troškove od 15 milijuna dolara, a očekivala povrat od oko 3 milijuna. S obzirom na to da je vodstvo MLS tražilo određenu kompenzaciju za igranje u vrijeme domaćeg prvenstva, dugovi su se gomilali, na kraju je proglašen bankrot. Međutim, Charlie se nije predavao, udružio je snage Stephenom M. Rossom, bogatašem, vlasnikom Miami Dolphinsa u kompaniju koja se zove Relevant Sports. Naravno, u periodu nastupa klubova po SAD-a, Charlie naplaćuje sve, od posjeta treninga do različitih eventa. Naravno, prisutnost u Americi klubovima nudi i određene marketinške aktivnosti koje naravno donose dodatnu zaradu.


"U početku smo se plašili, hoće li klubovi i njihovi menadžeri prihvatiti ovako nešto, da li su spremni na velika putovanja, ali ne oni su rekli kako se moraju pripremati za sezonu. Sada nas zovu neki klubovi, neću reći koji kako bi nastupali u ovom takmičenju. Za velike momčadi vrlo važno je da su u ovom društvu. Naravno, sve ovo bi bilo nemoguće realizirati bez televizije koja je odigrala veliku ulogu, prije svega ESPN. Kada smo željeli unaprijediti turnir, proširili smo naš sporazum s ESPN-om, velikim dijelom zato što dijele našu viziju nogometa kao rastućeg sporta kako u našoj zemlji tako i svijetu", kaže Stillitano koji se pobrinuo i ove godine da u sklopu International Champions Cup gledamo nekoliko velikih derbija.


Dvije utakmice su odigrane, slijedi njih 16, svaka momčad će odigrati po tri. Vrijedi izdvojiti dvoboje Bayerna i Reala u Houstonu 20. srpnja, Juventusa i Intera četiri dana kasnije, Real Madrid i Atletico svoj meč igraju 26., dok je posljednja utakmica ona između Atletico Madrida i Juventusa u Stockholmu 10. kolovoza.


Kopirati
Drag cursor here to close