Bernd Schuster

Plavi anđeo britka jezika

Nekadašnji igrač Kölna, Barcelone, Real Madrida, Atletico Madrida, Bayera iz Leverkusena, reprezentacije se ostavio u 24. godini.
Sport / Nogomet | 01. 07. 2018. u 13:51 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Eric Cantona, Ryan Giggs, Ian Rush, George Best, George Weah, samo su neki od velikana koji nikada nisu zaigrali na Svjetskom prvenstvu. Pojedini nisu uspjeli jer su igrali u selekcijama koje se jednostavno nisu mogle izboriti za završnu smotru, neki nisu pozivani, dok su se opet pojedinci znali posvađati sa selektorima, savezima.

U ovom društvu se nalazi "plavi anđeo" ili kako su ga Španjolci prozvali "Don Bernardo", Bernd Schuster. Nekadašnji igrač Kölna, Barcelone, Real Madrida, Atletico Madrida, Bayera iz Leverkusena, reprezentacije se ostavio u 24. godini, jer se jednostavno nije slagao sa selektorom tadašnje Zapadne Njemačke, sa saigračima.

Iako će neko reći kako dio krivice snosi supruga Gaby koja je u stvari bila njegov menadžer. Za neke jedan od najboljih vođa sredine terena ikada, playmaker, Bernd Schuster uvijek će ostati u sjećanju kao vrhunski kreator igre te precizni izvođač slobodnih udaraca.

Još krajem sedamdesetih, sa svojim tadašnjim klubom Kölnom igrao je polufinale Kupa prvaka, a odlične partije u dresu mlade reprezentacije otvorile su mu put prema izabranoj vrsti. Sa reprezentacijom će 1980. godine osvojiti Europsko prvenstvo, srebrnu loptu France fotballa.

Video: Bernd Schuster, der Blonde Engel [Goals & Skills]

Klaus Allofs je bio najbolji strijelac, u idealnoj postavi su se našli Forster, Briegel, Hansi Müller, Hrubesch, Karl-Heinz Rummenigge i Bernd Schuster, po mnogima tada najbolji mladi igrač na svijetu. I naravno, potpisao je za velikana, Barcelonu, gdje mu je prvi trener bio Helenio Herrera. Navijači su dugo čekali titulu prvaka Španjolske od 1974. godine, Josep Lluís Núñez prvi čovjek kluba je uporno mijenjao trenere, slagao ekipu, doveo i Maradonu.

Na kraju je uspio, Barcelona je sa Schusterom i trenerom Englezom, Teryjem Venablesom osvojio titulu prvaka, prvu nakon 11 godina, sa Schusterom u glavnoj ulozi. To je jedina titula prvaka koju je "plavi anđeo" osvojio sa Barcelonom. Uslijedilo je osvajanje Kup Kupova (1982), i tri Kupa Kralja.

Video: Football EURO Classics Germany 1980

Posebna priča bilo je finale Kupa Kralja 1984. godine odigrano na Bernabeuu u Madridu. U finalu su igrali Atheltic Bilbao i Barcelona, u centru pažnje su bila trojica igrača, tada ponajveće zvijezde svjetskog nogometa, Barcine perjanice Bernd Schuster i Diego Armando Maradona te Andoni Goikoetxea, branič Athletica poznat i pod nadimkom "Mesar iz Bilbaa". Taj isti "Mesar" je potrgao ligamente koljena Schusteru i odvojio ga od terena na šest mjeseci.

Godinu kasnije, isti je igrač startom s leđa na sredini terena slomio zglob Schusterovom suigraču Diegu Maradoni, no Maradona se oporavio u kraćem razdoblju – za samo tri mjeseca. Schuster je propustio finale Kupa kupova 1982.

Možete i pretpostaviti kakva je atmosfera vladala na terenu. Tokom utakmice Schuster je imao nekoliko incidenata, koškanja i prepiranja s publikom, a okršaj je začinio krajem utakmice Maradona divljačkim ispadom koji je inicirao neviđenu tučnjavu i konfuziju na kompletnom stadionu. Tukli su se svi odreda, igrači, treneri, maseri, liječnici, fizioterapeuti, policajci i dakako, navijači.

Video: Batalla Campal entre jugadores FINAL COPA DEL REY 1984 Athletic Club de Bilbao VS FC BARCELONA

U to vrijeme je Bernd već bio "zaboravio" reprezentaciju. Nije ga bilo na svjetskom prvenstvu 1982. godine iako je morao biti. Jupp Derwall je bio selektor reprezentacije sa kojim "Don Bernardo" nikako nije mogao naći zajednički jezik. Navodno, ni Schusterova tadašnja

Supruga, Gaby, koja je vukla sve konce. Derwall je vratio u reprezentaciju Breitnera oko kojeg se sve "vrtilo". Schuster koji je u to vrijeme igrao u sjajnoj formi, jednostavno nije izdržao. U toku kvalifikacijskoj dvoboja protiv Austrije, kod rezultata 2:0 za Njemačku Breitner je "stao" na loptu kako bi umirio igru, Schuster nije izdržao. Zaletio se u reprezentativnog kolegu, rukama ga odgurnuo i uzeo loptu. Na kraju je novinarima rekao.

- Ne možemo igrati tako sporo, nisam ja Breitnerova kosilica! Već tada je bio na izlaznim vratima reprezentacije koju će napustiti četiri sedmice kasnije.

Ovaj put se igrala prijateljska utakmica u Stuttgartu protiv Brazila. Bernd je dobio dozvolu od Barcelone da odigra jedno poluvrijeme. Nakon utakmice došlo je do kratkog spoja između Derwalla i Schustera. Selektor Njemačke je u "neka doba" preko telefona u hotelu poručio Schusterovoj supruzi kako je njen muž "raskrstio" sa reprezentacijom. Problem je nastao kada Jupp nije našao Bernda na jednoj zabavi gdje su bili svi ostali igrači!

- Ako se selektor toliko mogao uzbuditi zbog takve sitnice, onda mislim da stvarno nema potrebe dolaziti više na okupljanja, odgovorio je Schuster. Po povratku u Barcelonu, Bernd je preko medija pucao iz svih oružija, tražio je izvinjenje selektora, koji je čini se i dalje držao stranu Breitnera, Rummeniggea.

Schuster nije igrao na SP-u, a od reprezentacije se oprostio pred početak Europskog prvenstva 1984. godine. Imao je tek 24 godine. Probao je Franz Beckenbauer ispraviti situaciju kada je preuzeo mjesto selektora, ali je tada Gabyjeva supruga istakla cijenu. Milion maraka za povratak u repku! Naravno, od povratka nije bilo ništa. Od Barcelone se Bernd oprostio na sličan način. Sevilla je bila domaćin finalne utakmice Kupa prvaka, Barcelona - Steaua.

Pet minuta prije kraja Venabels je odlučio zamijeniti Schustera. Nijemac se otuširao, obukao i odvezao u hotel. Rezultat ga nije interesovao. Barca je izgubila na penale, iako očito nije bio kriv za poraz, bio je proglašen žrtvenim janjetom i kažnjen s godinom, zabrane igranja. Već tada je Bernd javno tražio odlazak prvog čovjeka kluba Núñeza. Kad se vratio, 1987/88, još je jednom razočarao navijače promašivši jedanaesterac u četvrtfinalu Kupa UEFA protiv Bayera iz Leverkusena. Tada mu je istekao ugovor.

Video: Bernd Schuster en el Real Madrid. Años 1988-1990

- Nikada nisam razmišljao o odlasku iz Barcelone, jer mi je tamo bilo sjajno. Navijači su me poštovali, cijenili, tretirali su me kao Boga. Ono što sam živio u Barseloni je nešto što nikada neću zaboraviti do kraja svog života. Ali onda je došla utakmica u Sevilli, završili smo na sudu. Ostavili su me u ekipi, ali mi nisu dali da igram. govorio je Schuster. I onda je odlučio preći u Real Madrid.

- Imao sam ponudu Juventusa, klubova iz Italije, ali se nisam vidio tamo. Ramón Mendoza i trener Madrida Leo Beenhakker iskoristili su situaciju i brzo smo se dogovorili. Schuster je odigrao dvije izvrsne sezone na Santiago Bernabeuu, osvojivši dvostruku krunu u prvoj sezoni te prvenstvo 1990. i stekavši poštovatelje u bijeloj polovici Madrida. Ukupno, osvojio je četiri trofeja sa Realom. Nevjerojatno, Real se odrekao Schustera zbog dolaska Gheorghea Hagija, a ovaj nije oklijevao prihvatiti ponudu drugog madridskog kluba – Atletica!

Video: Bernd Schuster - Goles y jugadas en el Atético de Madrid

I dok se Real mučio s kreacijom na sredini terena, Schuster je i dalje igrao odlično, ali na Vicente Calderonu. S Atleticom je osvojio dva španjolska kupa i potom proveo tri zadnje godine u Bayeru iz Leverkusena i polusezonu u Pumasu iz Ciudad de Mexica. Trenersku karijeru je počeo u Fortuni iz Kölna i do danas je promijenio deset klubova. Jedno vrijeme je vodio i Real Madrid sa kojim se dokopao dva trofeja, dok je sa Getafeom napravio senzaciju ulaskom u finale.

Kopirati
Drag cursor here to close