Dupli pas

Don je ostavio još malo čarolije

Reprezentacija Španije je izborila osminu finala na Svjetskom prvenstvu, slijedi duel protiv Rusije. Nešto čarolije je ovaj čarobnjak ostavio i za nastavak prvenstva.
Sport / Nogomet | 29. 06. 2018. u 10:17 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Naš mali dječak je zabio! Andres je zabio'', govorila je tada njegova majka, ocu Joseu Antoniu koji nije imao živaca gledati završnicu za španjolski nogomet najveće utakmice svih vremena igrane Johannesburgu 11. jula 2010. godine.

Već tada se moglo reći da je Don Andres došao među odabrane, među one najbolje. Dječak iz Fuentealbillija, omalenog mjesta sa nekih 2000 statnovnika. Kao junior Albacetea sanjao je da će jednog dana zaigrati za Barcelonu, ali se jako teško rastao od svoje porodice onog trenutka kada je sa 12 godina morao napustiti dom, ići u La Masiju 1996.  Skaut Barcelone JoanMartinezVilaseca primijetio ga je na jednom od turnira za mlađe uzraste.

''Otkrili smo ga za vrijeme turnira Brunete, Albert Benaiges bio je naš trener omladinskog pogona i javio nam je za Iniestu, te smo počeli istraživati i došli pogledati ga'', sjeća se Vilaseca

Nakon jedne utakmice u omladinskom Kupu između Albaceta u Barceloni, predstavnici Barcelone su otišli na razgovor sa njegovim ocem, kojem će ostaviti poruku kako računaju na njega, odnosno njegovog sina.

Jednog dana obitelj Iniesta je doputovala na izlet u PortAventura park, na kraju su završili u La Masiji. Vidjeli su šta nudi Barcelona, pa se nekoliko dana kasnije tata Jose Antonio javio Vilascu. Od tog trenutka do svibnja ove godine, Iniesta će odigrati 442 utakmice u dresu Katalonskog giganta.

U početku mu je sve to teško padalo, nekoliko dana je razmišljao da li će ići u Barcelonu, bio je po dolasku sramežljiv, povučen. Prvu noć je kažu proveo sjedeći u kutu i plačući. Dok je na terenu pokazivao koliko može, u sebi je stalno patio za roditeljima, sestrom,kako sam, priznaje u to vrijeme,  trenirao,učio, jeo i plakao.

Bez obzira što su roditelji dolazili u posjetu svake dvije sedmice ostavljajući svoj vinograd. Sa Barceloninom U15 ekipom osvojio je prvi trofej kao kapiten na jednom od Nike turnira 1999. godine.Zabio je gol u finalu, proglašen je najboljim, kao da je već bio predodređen za velike stvari. Uskoro će osvojiti naslove prvaka Evrope sa reprezentacijom u  kadetskoj i juniorskoj kategoriji. Igrač kojeg jednostavno niste mogli mrziti, igrač kojeg su protivnički poštovali, baš kao i navijači širom Španjolske, svijeta.

Bilo da ga gledate u dresu Barcelone ili Španije. Nevjerovatan osjećaj za loptu i velika skromnost. Jedan od onih koji je prošao sve zajedno sa Iniestom je iXavi

''Činilo se kao da ti čita misli. Taj tip je uvijek znao šta će uraditi sa loptom. To je imao jednostavno urođeno. Za mene, to je igrač sa najviše talenta u povijesti španskog fudbala. Igrati sa takvim igračem, to je posebna privilegija. Uvijek je bio spreman preuzeti odgovornost. Kada ostali bježe od lopte, kada ne žele preuzeti odgovornost'', kaže Xavi.

Zato nije ni čudo što se sportski mediji, štampa u Španiji pitaju kako će Barcelona izgledati u budućnosti? Kako će funkcionisati Messi koji je uvijek volio biti blizu Inieste. Jer danas ih je sve manje iz te generacije ostali su Messi, Sergio Busquets i GerardPique. Nažalost, uz veliki broj trofeja, pojedinačnih priznanja, jedan nedostaje. To je Zlatna lopta FranceFootballa iako je bio jedan od glavnih kandidata, nakon osvajanja Svjetskog prvenstva 2010. i Eura 2012.

''Da se kojim slučajem zvao Andresinho možda bi osvojio dvije Zlatne lopte do sada. Ovdje ne cijenimo dovoljno naše uspjehe, a previše hvalimo tuđe. Svi smo krivi''.

Za Barcelonu je debitirao 2002. godine u utakmici Lige prvaka protiv Club Bruggea kad je trener bio Louis van Gaal.

''Kad sam bio trener Barcelone, uvijek mi je bilo važno dati šansu mladim igračima. Svaki tjedan gledao sam utakmice mlade momčadi, igrače poput Inieste, Xavija... Kad sam prvi put vidio Andresa, shvatio sam da zaslužuje šansu. Već se tada vidjelo da je poseban. Taktički je savršen, vidi situaciju prije svih'', kaže nizozemski stručnjak opisujući Iniestu.

Još je jedan Nizozemac imao prilike trenirati Iniestu, Frank Rijkaard koji će sa Barcelonom uzeti Ligu prvaka 2006. godine. Iniesta je prvo poluvrijeme odgledao sa klupe, a onda je ušao u nastavku. Arsenal je imao vodstvo 1:0, Barcelona je slavila na kraju 2:1. Iniesta nije zabio gol, ali je bio čovjek prevage na terenu.

Sa Barcelonom je Iniesta osvojio devet prvenstava, šest Kupova kralja, sedam Superkupova Španije, četiri Lige prvaka, tri Superkupa Evrope i tri svjetska klupska prvenstva za 16 seniorskih sezona. 2008. godine je Katalonce preuzeo PepGuardiola.

Na početku nije izgledalo dobro. Barcelona je izgubila od Numancije pa je remizirala kući sa RacingSantanderom. Pep je bio zabrinut, pod pritiskom. Nakon druge utakmice Iniesta je ušao u Pepovukancalariju i rekao :''Šefe nemojte brinuti. Samo nastavite raditi, sve ćemo ih pobijedit''. Sezonu je Barca zaključila sa tri trofeja (Liga prvaka, Kup i Prvenstvo).

Ipak nije sve bilo idealno u karijeri velikog Inieste. U autobiografiji “The Artist: BeingIniesta” je sam najbolje opisao:

''Nije to bila prava depresija niti bolest, više nekakva trajna nelagoda. Osjećaj da nikada ništa nije u redu. Analize, nalazi nisu ništa otkrili, ali jednostavno nisam bio pravi. Znalo se dogoditi da me liječnici prije utakmice upozoravaju kako ne smijem šutirati jače loptu'', sjeća se Iniesta.

Da stvar bude gora, u to vrijeme je preminuo štoperEspanjola Dani Jarque, veliki Iniestin prijatelj. Andresu je bilo još teže. Pep je znao da nešto nije uredu, dozvoljavao je Iniesti da napušta treninge, strpljivo ga čekajući da se vrati.

''Shvatao sam da prolazim kroz jako teške trenutke, ali sam sklonište pronašao u bliskim ljudima i iznad svega fudbalu. Ni u jednom trenutku nisam poželioprestati igrati''.

A onda je stigla Južna Afrika, naslov sa Španjolskom, gol koji je proslavio pokazujući majicu na kojoj piše Dani JarqueSiempreconnostros - Dani Jarque uvijek uz nas.

Od tog trenutka, Iniesta je opet bio pravi, jedan od najboljih iako je igrao u eri jednog Messija, Ronalda i ostalih. Protiv Real Sociedada je odigrao posljednju utakmicu u dresu Barcelone na 22 godine. Kapetan i legenda Barcelone je koncem travnja objavio da na kraju sezone odlazi iz Barcelone. Iniesta je najtrofejniji španjolski nogometaš u povijesti, osvojio je 35 trofeja u seniorskoj karijeri (32 s Barcelonom i 3 sa Španjolskom).

Postigao je 57 golova i podijelio 141 asistenciju. Od Barcelone se oprostio onako kako je i došao u suzama. Samo nekoliko dana kasnije vlasnik kluba, japanski  milijarder HiroshiMikitani je još ranije najavio na twiteru kako u njegovu ekipu Vissel Kobe stiže niko drugi do AndresIniesta. Iniesta je s tamošnjim klubom potpisao ugovor na dvije godine, a cijeli transfer sponzorirala je kompanija Rakuten čiji je prvi čovjek upravo Mikitani, ujedno i vlasnik kluba u Japanu, dok je Rakuten jedan od glavnih sponzora Barcelone. Nezvanično Iniesta će u Japanu zarađivati 25 miliona eura po sezoni.

Reprezentacija Španije je izborila osminu finala na Svjetskom prvenstvu, slijedi duel protiv Rusije. Nešto čarolije je ovaj čarobnjak ostavio i za nastavak prvenstva.

Kopirati
Drag cursor here to close