Peter Schmeichel

On je bio leteći Danac

Pročitajte priču o sjajnom vrataru koji je na vratima reprezentacije Danske stajao 129 puta te je i rekorder po broju nastupa za svoju reprezentaciju.
Sport / Nogomet | 30. 06. 2018. u 14:30 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Allan Simonsen, Frank Arnesen, Lerby, Piontek, braća Laudrup, Morten Olsen, su na ovaj ili onaj način obilježili danski nogomet, ali će i danas mnogi na pomen reprezentacije Danske reći - Peter Schmeichel.

Sjajni golman koji je na golu ove reprezentacije stajao 129 puta te je i rekorder po broju nastupa za svoju reprezentaciju. Definitivno najbolji golman kojeg je ova zemlja imala ikada. A tko zna kako bi se priča razvijala da je još kao mali dječak u dilemi klavir ili lopta izabrao ovo prvo. Ljubav prema muzici je naslijedio od svog oca koji je bio pijanista.

Peter Bolesław Schmeichel je počeo trenirati u jednom klubu iz predgrađa Copenhagena, Høje nakon čega je nastavio u ekipi Hero BK. U tom periodu vrlo važnu ulogu u njegovom razvoju će odigrati čovjek po imenu Svend Aage Hansen koji je pratio razvoj, bukvalno svaki korak mladog Petera, a ovaj je polako sazrijevao u pravog golmana.

I nije samo Hansen bio zadužen za Petera, njega je u tom periodu pratila i Svedova kćerka Bente koja će kasnije postati gospođa Schmeichel. Naravno, u tom periodu Peter nije bio profesionalac, radio je u fabrici tekstila, u staračkom domu, nevladinim organizacijama, ali nije odustajao.

Video: B1903 vs Brøndby 1. runde i Danmarksturneringens 1. division 1988

- Oduvijek sam želio da živim od nogometa, uvijek sam bio ambiciozan, želio sam osvojiti sve što se može osvojiti. Bez obzira gdje igram, s kim ili protiv koga igram.

I trud se isplatio onog trenutka kada je dobio poziv najvećeg danskog kluba Brøndbyja odnosno reprezentacije Danske. Imao je 24 godine i sportska javnost je već tada dobrim dijelom znala o kakvom se golmanu radi. U Brøndbyju će ostati sve do 1991. godine i u tom periodu će uzeti četiri titule prvaka, jedan Kup.

Sa ovim klubom će 1991. godine doći do polufinala Kupa Uefa. Za reprezentaciju je debitovao 1987. godine, pod vodstvom selektora Seppa Pionteka, već sljedeće godine je branio na Eurospkom prvenstvu u Njemačkoj. Početkom devedesetih je već imao svoje mjesto među najboljim golmanima.

- Spreman sam platiti sve troškove, mogu li doći na probu u Liverpool? - pitao je tada Peter, zagriženi navijač Liverpoola!

Reedsi očito nisu imali sluha, ali zato jeste stari lisac Alex Ferguson. On je odlučio kupiti Petera za svega 530.000 funti. Kasnije će Škot priznati kako je to bio jedan od njegovih najboljih poslova u Manchester Unitedu.

Video: he best goalkeeper ever in the world { Peter schmeichel }

Već sljedeće sezone Peter je svoju mrežu sačuvao 22 puta netaknutom, Manchester je uzeo naslov prvaka nakon 26 godina čekanja. To je bio početak vladavine "Crvenih vragova" sa Old Trafforda. U vrijeme dok je Peter čuvao gol Manchester Uniteda ova ekipa je osvojila pet titula prvaka, tri FA kupa, jedan pehar Liga kupa, četiri Community Shield, trofej Superkupa Europe i naravno naslov prvaka Europe u nezaboravnoj utakmici protiv Bayerna na Camp Nou stadionu 1999. godine.

Prvi trofej sa Manchesterom Peter je osvojio 1991. godine, Superkup Europe. Schmeichel je branio sjajno, zaustavio je sve pokušaje Savičevića, Pančeva, Zvezda je izgubila 1:0.

Video: Peter Schmeichel ● Skills ● Manchestern United 1:0 Crvena Zvezda ● Super Cup 1991

- To je, ustvari, bio povratak engleskih klubova u Europu, jer nije ih bilo pet godina, a onda je Manchester u Rotterdamu savladao Barcelonu u finalu Kupa kupova. Engleski klubovi su bili u problemu jer se različito igralo u Engleskoj u odnosu na ostatak Europe. Dugo godina je Manchester United, kao i ostali klubovi u Engleskoj, imao problema sa tim Europskim nogometom. Peter Schmeichel je u karijeri postigao čak 11 golova, a navijači Uniteda pamte završnicu utakmice na Camp Nou i njegovo utrčavanje u kazneni prostor Bayerna.

- Gubili smo 1:0, nismo imali izbora. Uostalom, na kraju je svejedno, kada izgubiš, koji je rezultat bio. Imali smo još tri minute, nismo igrali dobro, to je bila posljednja prilika da nešto uradite. Napravili smo konfuziju pred golom organizovanog Bayerna, zabili smo jedan gol, pa još jedan. Rizikovali smo i isplatilo nam se.

Video: Manchester United vs Bayern Munchen Final Champion League 98/99  Memorable Match

I dok se navijači Manchestera sjećaju tog trenutka, navijači Hrvatske pamte Peterovo istrčavanje na Euro 1996. godine i sjajan gol Davora Šukera. 1992. godine je bio jedan od junaka reprezentacije Danske koja je osvojila naslov prvaka Europe, posebno u polufinalu. UEFA ga je 1992. i 1993. proglasila najboljim golmanom Europe, isto zvanje dobio je i 1997. i 1998. Naravno, kada pišemo ili pričamo o golmanima, često volimo reći kako su to ipak posebni likovi.

Schmeichel je sigurno jedan od njih jer imao je i on svoje crne minute van terena. Svađao se sa Fergusonom, vrijeđao je Ian Wrighta igrača Arsenala na rasnoj osnovi, žestoko se zakačio sa Roy Keanom u Hong Kongu.

- Tučnjava je potrajala jedno desetak minuta. Od ranije je bilo netrpeljivosti između nas dvojice. Onda smo to odlučili riješiti. Bilo je puno buke, osramotili smo klub. Znam da je imao modricu ispod oka jer sam ga udario glavom, opisao je pomenutu tučnjavu Keane.

Video: Peter Schmeichel / The Legend / Best Saves & Goals / Football

Peter je napustio Manchester 1999.godine, oprobao se u Sportingu, Aston Vili, daleko je to bilo od idealnog. Karijeru je završio u Manchesteru, ali Cityju 2003. godine. Kasnije je sa Alanom Shearom vodio emisiju na BBC-iju, bio učesnik kvizova, jedan je čak i vodio, a malo vremena je izdvojio i za muziku. Njegov nasljednik je sin, Kasper koji se već dokazao, ali teško će ponoviti ono što je napravio njegov otac u karijeri.

Kopirati
Drag cursor here to close