EURO

Novi ukrajinski dresovi razbjesnili Ruse

Tradicionalni žuto-plavi dres sadržava i bijelu liniju koja označava oblik države, a u njega je uključen i Krim.
Sport / Nogomet | 07. 06. 2021. u 14:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajina je u ponedjeljak predstavila novi dres nacionalne nogometne reprezentacije u kojemu će nastupiti na EURU, a dizajn dresa na kojemu su ucrtane i granice države uključujući i poluotok Krim, izazvao je bijes u Rusiji.

Tradicionalni žuto-plavi dres sadržava i bijelu liniju koja označava oblik države, a u njega je uključen i Krim, poluotok kojega je Rusija anektirala 2014. godine, no kojega međunarodna zajednica i dalje smatra dijelom Ukrajine.

Također, na dresu su ispisani i slogani "Slava Ukrajini" te "Slava junacima", što su tradicionalni vojnički pozdravi.

"Vjerujemo kako će silueta Ukrajine dati dodatnu snagu igračima jer se borimo za čitavu zemlju", rekao je predsjednik Ukrajinskog nogometnog saveza Andrij Pavelko.

Zastupnik ruske Dume Dmitrij Sviščev je, pak, dizajn nazvao apsurdnim, prenosi Hina. 

"Krim je već sedam godina sastavi dio Rusije. UEFA bi trebala snažno reagirati na ovaj događaj. Ukrajina još uvijek ima vremena kreirati novi dres za EURO bez političkih slogana", kazao je Sviščev za rusku nacionalnu televiziju.

No, bivši tajnik Ruskog nogometnog saveza (RFU) Ansatolij Vorobjov smatra kako će UEFA reagirati samo u slčaju službene ruske žalbe.

"Ne bismo trebali praviti veliku vijest od toga što se dogodilo. Svatko koristi takve stvari za promociju vlastitih političkih pogleda. Ne želim zvučati banalno, ali sport bi trebao biti odvojen od politike. Nažalost, u ovo vrijeme to nije slučaj", izjavio je Vorobjov.

Ukrajina će na EURU igrati u skupini C protiv Nizozemske u Amsterdamu 13. lipnja te protiv Austrije i Sjeverne Makedonije u Bukureštu 17. i 21. lipnja.

Kopirati
Drag cursor here to close