Kvalifikacije za EURO 2024

Nizozemci, Srbi i Slovenci upisali gostujuće pobjede

Nogometna reprezentacija Srbije upisala je važna tri boda na gostovanju u Litvi, dok su Slovenci odradili ono što je bilo potrebno u San Marinu. Mnogo teže su do bodova stigli Nizozemci u Irskoj...
Sport / Nogomet | 10. 09. 2023. u 23:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zatvoreno je aktualno kolo kvalifikacija za Europsko prvenstvu u četiri skupine.

Nakon šokantnog poraza od Mađarske, Srbija u Litvi nije imala pravo na kiks, a toga je itekako bio svjestan Aleksandar Mitrović koji je s tri pogotka riješio susret već u prvom dijelu.

Najbolji srpski strijelac u povijesti mrežu je tresao u 21., 32. i 43. minuti, dok je Paulauskas u 45. minuti smanjio rezultat, što je na kraju donijelo i konačni ishod.

U istoj skupini u Podgorici su odigrale Crna Gora i već od ranije otpisana Bugarska, a u kojoj su domaćini pobjedom zadržali nadu o svom prvom plasmanu na veliko natjecanje.

Crnogorci su u najdramatičnijim mogućim okolnostima slavili rezultatom 2:1. Poveli su u sudačkom vremenu prvog dijela, kad je pogodio Stefan Savić, no Bugari su do izjednačenja došli u 79. minuti preko Borukova, nakon što su ranije promašili kazneni udarac.

Ipak, pobjedu je Crnogorcima u sedmoj minuti sudačke nadoknade donio kapetan Stevan Jovetić.

Srbija se tako na vrhu skupine izjednačila s Mađarskom, koji ima utakmicu manje te koja će ih već u idućem susretu ugostiti. Crna Gora je na trećoj poziciji.

     
       Standings provided by Sofascore     

Svoj na papiru najlakši posao u skupini odradili su Slovenci, koji su slavili na gostovanju kod San Marina rezultatom 0:4.

Slovenci su poveli već u četvrtoj minuti preko Žana Vipotnika, da bi u 16. sve riješio Jan Mlakar. Nakon toga se utakmica primirila, dok Slovenci nisu postigli još dva pogotka. U 61. pogodio je Lovrić, a šest minuta kasnije Karničnik, za kojeg vrijedi navesti kako je kod prva dva pogotka asistirao.

Zauzela je tako Slovenija prvo mjesto u skupini gdje je do samog kraja sve moguće te gdje uistinu četiri momčadi imaju realne šanse naći se na Europskom prvenstvu.

Već u idućem susretu imaju priliku napravili veliki korak, budući da na svom terenu dočekuju Finsku koja je u nedjelju na Olimpijskom stadionu u Helsinkiju izgubila od Danske 0-1.

Pobjedu Dancima donio je Pierre-Emile Hojbjerg pogotkom u 86. minuti.

     
       Standings provided by Sofascore     

Zanimljivo je bilo u skupini B, gdje je Grčka savladala Gibraltar rezultatom 5:0, dok je Nizozemska pobijedila na gostovanju u Irskoj, rezultatom 1:2.

Domaćini su u Irskoj vodili od četvrte minute, kad je Idah pogodio iz kaznenog udarca, da bi na isti način Cody Gakpo u 19. izjednačio. Pogodak za konačnih 1:2 zabio je rezervist Wout Weghorst u 56. minuti.

Nizozemska i Grčka imaju po devet bodova, dok je Francuska već jednom nogom na Euru.

     
       Standings provided by Sofascore     

U skupini E Albanija je preuzela vodstvo savladavši Poljsku rezultatom 2:0.

Prvi albanski junak bio je Asani, koji je pogodio u 37. minuti, dok je u 62. poentirao Mirlind Daku.

Poljaci su se ovim porazom doveli u tešku poziciju i realno je da ostanu bez velikog natjecanja nakon po dva uzastopna nastupa na svjetskom i europskom prvenstvu.

     
       Standings provided by Sofascore     
Kopirati
Drag cursor here to close