Debi Kodre

VIDEO | Zmajevi uz dosta muke do pobjede, koji ih ostavlja u igri za EURO

Sport / Nogomet | 08. 09. 2023. u 22:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine, pred oko 6.500 gledatelja na zeničkom stadionu Bilino polje, svladala je večeras, teže od očekivanog, Lihtenštajn rezultatom 2:1 (2:1), u okviru 5. kola kvalifikacijske grupe “J” za Europsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj.

“Zmajevi” su, predvođeni novim izbornikom Mehom Kodrom, krenuli ofenzivno od početka meča, u kojem je u početnom sastavu bio i napadač mostarskog Zrinjskog Nemanja Bilbija te Adi Nalić, povratnik u bh. državni tim.

Već u 3. minuti meča dobra suradnja Bilbije i kapitena Edina Džeke rezultirala je golom u mreži Lihtenštajna, kojeg je postigao Džeko. Isti igrač je na u 19. minuti šutirao prema golu nakon što ga je uposlio Miralem Pjanić, koji je s centra povukao napad. U pokušaju da spriječi Džekin šut loptu je u vlastitu mrežu skrenuo igrač gostujućeg tima Luchinger

Aplauz na otvorenoj sceni zavrijedio je i nogometaš Lihtenštajna Sandro Wolfinger, koji je u 21. minuti silovito šutirao s preko 25 metra te pogodio mrežu bh. golmana Ibrahima Šehića i smanjio vodstvo rezultat na 2:1. Bio je ovo i prvi gol Lihtenštajna u ovim kvalifikacijama, u kojima su do ovog meča primili 14 golova.

Bosnia & Herzegovina 2-[1] Liechtenstein - Sandro Wolfinger 21' - GREAT GOAL
byu/lee7on1 insoccer

Dobru priliku na 15 metara od gola gostiju nije uspio realizirati Nalić, čiji je pokušaj šuta neko od gostujućih igrača skrenuo u korner. Nakon kornera kojeg je izveo Amar Dedić, koji je pokušao iznenaditi golmana Benjamina Buchela, gostujući golman je ponovo izbio loptu u korner. Na odmor se otišlo pri vodstvu bh. tima od 2:1.

Mirniji period igre u drugom poluvremenu, a reprezentativci Bosne i Hercegovine nisu otvorili nastavak utakmice, ekspresno kao početak susreta.

Dvadeset i pet minuta drugog dijela nisu uspjeli povezati svoje redove i doći do pogotka. Mnogo nervoze mogli smo vidjeti u reprezentaciji Bosne i Hercegovine protiv realno autsajdera u ovom susretu.

Nisu uspjeli bh. reprezentativci doći do trećeg gola, iako su prijetili u nekoliko navrata.

Statistički parametri pokazuju da je BiH imala samo četiri, odnosno samo jedan šut više u okvir gola od gostiju.

Narednu utakmicu Bosnu i Hercegovinu očekuje u Rejkjaviku protiv Islanda u ponedjeljak 11. rujna.

Zmajevi su ostali na četvrtom mjestu, pogledajte trenutni poredak.


Standings provided by Sofascore

'Producent' izveo majstoriju

Sandro Wolfinger u slobodno je vrijeme Event manager i vlasnik produkcijske kuće Munteanu Entertainment. Međutim, kad nije u tim vodama, ovaj 32-godišnji veznjak nosi nacionalni dres Lihtenštajna i igra za tamošnji klub FC Balzers.

Dan koji će posebno pamtiti u svojem životu, barem što se tiče onih provedenih na nogometnom travnjaku, zasigurno će biti ovaj 8. rujna 2023. U 5. kolu kvalifikacija za EURO 2024., Lihtenštajn se nalazi na gostovanju kod BiH koji trenutno vodi 2:1 netom prije poluvremena, ali ovaj koji je Lihtenštajn postigao, vrijedi - barem duplo.

Nakon udarca iz kuta za goste u 21. minuti, lopta se odbila do Wolfingera koji je opalio volej iz prve i neobranjivo pogodio u same rašlje Šehićeva gola. Na takav potez nije ostala ravnodušna publika u Zenici, cijeli stadion je ustao i aplaudirao Wolfingeru.

Dodajmo kako je ovim golom prekinut dugačak post Lihtenštajna od osam utakmica bez golova. Posljednji su put zatresli mrežu 10. lipnja 2022. godine u 3. kolu skupine D Lige nacija protiv Andore (2:1), pišu Sportske novosti. Što se pak pobjede tiče, na nju čekaju još duže. Još od listopada 2020. godine i trijumfa nad Luksemburgom (2:1).

Kopirati
Drag cursor here to close