Šuška se, šuška

Neizvjesna budućnost Danija Olma: Dobio ultimatum?

Kako piše Bild, Olmo je nestrpljiv da se vrati u španjolski nogomet i mogao bi kombinacijom pritiska i uvjeravanja ishoditi prelazak u Barcelonu već ovog ljeta ispod tržišne cijene.
Sport / Nogomet | 19. 04. 2023. u 14:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Budućnost Danija Olma u RB-u Leipzig ostaje nepoznata. Bivši Dinamov veznjak igra napetu igru živaca s njemačkim klubom koji pod svaku cijenu želi obnoviti ugovor sa Španjolcem. Leipzig mu je navodno ponudio ultimatum: ili produlji ili otiđi ovog ljeta.

Ispod cijene? 

Leipzig želi spriječiti Olma da ode besplatno u ljeto 2024., pa bi ga u predstojećem prijelaznom roku prodao i za 30 milijuna eura zainteresiranom proscu ako ne prihvati produljenje ugovora, tvrdi njemački Sky Sports.

Pročitajte još

Olmo je na Transfermarktu procijenjen na 40 milijuna eura, ali mogao bi otići bitno ispod te cijene, piše Gol.hr

Kako piše Bild, Olmo je nestrpljiv da se vrati u španjolski nogomet i mogao bi kombinacijom pritiska i uvjeravanja ishoditi prelazak u Barcelonu već ovog ljeta ispod tržišne cijene.

Katalonci su u financijskoj stisci i veoma im je bitno da odšteta bude što manja, a i Olmu se to isplati jer će na taj način isposlovati veću plaću.

Prema informacijama Sky Sportsa, Leipzig će ipak dati posljednju ponudu sa znatnim poboljšanjem plaće. Plan je vrlo jasan: ako Olmo ne prihvati, prodat će ga naljeto, a razmatrat će se sve ponude.

Dinamo prati situaciju 

U slučaju dogovora i produljenja ugovora klauzula španjolskog nogometaša mogla bi iznositi 70 milijuna eura, što je nešto nedostupnija cijena za klubove koji ga žele. Bild je pisao da bi Leipzig mogao spustiti klauzulu na 60 milijuna za španjolske klubove.

Osim interesa Barcelone, a to bio ustvari bio povratak nakon odlaska iz La Masije u zagrebački Dinamo u ljeto 2014., bitnu ulogu mogao bi odigrati i Real Madrid, koji je navodno također zainteresiran za Leipzigova veznjaka. Od engleskih klubova najviše se spominje Manchester United.

Cijelu situaciju pozorno prati i Dinamo, koji je u siječnju 2020. prodao Olma Leipzigu za 29 milijuna eura plus 20 posto od profita koji ostvari njemački klub u sljedećem transferu. U tom trenutku činilo se da je dodatna zarada gotovo zajamčena, no situacija se promijenila.

Posve je jasno da zagrebački klub navija da Olmo ode za što veći iznos iz Leipziga, a nikako mu ne bi odgovaralo da Olmo ne potpiše produljenje i ostane u Leipzigu do isteka ugovora. U tom slučaju Olmo bi otišao besplatno, a onda bi i Dinamo ostao bez ikakva postotnog udjela.

Računica 

Ako bi Olmo otišao za 30 milijuna eura, Dinamova dodatna zarada bila bi mizerna, tek 200 tisuća eura.

Ako bi otišao za 29 milijuna ili ispod toga, Dinamo opet ne bi dobio ništa. Takav rasplet izaziva jezu na Maksimiru.

Za hrvatskog prvaka najbolje bi bilo kada bi Olmo produljio ugovor i ostvario transfer ovog ili idućeg ljeta, primjerice, od 60-70 milijuna eura, koliko se spominje da bi bila izlazna klauzula.

U tom slučaju u blagajnu Modrih kapnulo bi između 6 i 8 milijuna eura. Bio bi to zgodan poguranac u lovu na nova pojačanja. S tim iznosom može se štošta. U Maksimiru jamačno žarko priželjkuju upravo takav rasplet, a ni u Rijeci i Mariboru nisu imuni na taj scenarij.

Naime, i Rijeka i Maribor imaju igrače koje Dinamo želi kupiti, pa je priča donekle povezana. Jednostavna jednadžba: što Dinamova škrabica bude punija, to će mu biti i veća platežna moć.

Kopirati
Drag cursor here to close