Već slave

Nakon 30 godina Napulj u euforiji čeka naslov prvaka Italije

Čuda za Napuljce, koji su odrasli u gradu prožetom misticizmom i praznovjerjem, događaju se na terenu, dok njihova momčad željno čeka treći trijumf u Serie A i priprema se za svoje prvo četvrtfinale u Ligi prvaka.
Sport / Nogomet | 27. 03. 2023. u 18:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lice mladog Diega Armanda Maradone gleda s murala na Trgu čuda u Napulju, promatrajući kako se grad sprema za slavlje u kojem nije uživao otkako je argentinska nogometna zvijezda bila na vrhuncu prije više od 30 godina.

Čuda za Napuljce, koji su odrasli u gradu prožetom misticizmom i praznovjerjem, događaju se na terenu, dok njihova momčad željno čeka treći trijumf u Serie A i priprema se za svoje prvo četvrtfinale u Ligi prvaka.

"Ovo dolazi iz Maradonine duše. To je on, gleda nas odozgo", rekao je Raffaele Cardamone, 51-godišnji vozač kamiona, pokazujući na novodovršeni mural koji prikazuje zdepastog nogometnog genija, koji je preminuo 2020. godine, prenosi Hina.

Foto:Getty / Nkon 30 godina Napulj u euforiji čeka naslov prvaka Italije

"To je Božja ruka", dodao je, referirajući se na slavni pogodak Maradone koji je zabio rukom u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 1986. godine, a koji je pomogao Argentini da izbaci Englesku.

Maradona je također bio pokretačka snaga momčadi Napolija u to vrijeme, pomažući gradu da osvoji svoj prvi naslov prvaka 1987. i drugi samo tri godine kasnije, 1990.

S 11 utakmica koje su ostale za odigrati, klub iz južne Italije ima 19 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Lazio i njihov san o naslovu mogao bi postati stvarnost već u drugoj polovici travnja, više od mjesec dana prije posljednjeg ligaškog susreta.

Napolitanci već slave treći Scudetto -- doslovno "štit" -- kako je poznat naslov talijanskog prvaka, videći to kao osvetu bogatim sjevernim gradovima Torinu i Milanu, čiji su timovi Juventus, Inter i AC Milan dominirali Serie A već posljednja tri desetljeća.

Napolitanci su odustali od svoje tradicionalne "scaramanzie", niza rituala ukorijenjenih u popularnoj kulturi kako bi se spriječilo lošu sreću,pa su gradski majstori već izradili figurice novih heroja grada.

Kartonske siluete igrača nižu se gradskim španjolskim četvrtima, dok se vespe vijugaju uskim uličicama, a plave zastave vijore ispred trgovina.

Posteri prikazuju Maradonu u raju, kako predaje Scudetto nigerijskom napadaču Victoru Osimhenu i gruzijskom krilnom igraču Khvichi Kvaratskheliji -- dvjema glavnim zvijezdama sadašnje momčadi.

Stanovnici su pokrenuli inicijative za prikupljanje sredstava za financiranje Scudetto zabave za koju kažu da će trajati danima i čiji je cilj obojiti gradske zidove i ulice u plavu boju kluba.

"Euforiju je nemoguće obuzdati", rekao je Antonio Sarracino, 55, koji u svojoj trgovini drži limenku za prikupljanje donacija.

Foto:Epa / Euforiju je nemoguće obuzdati

Napolitanci se nadaju da sportska slava može biti poticaj gradu u kojem je siromaštvo i dalje rašireno, ali u kojem se život poboljšava zahvaljujući rastu turizma, a istraživački institut Demoskopika procjenjuje povećanje broja dolazaka od 13 posto ove godine u usporedbi s 2022.

"Prva dva naslova u ligi došle su u drugom razdoblju. Nije bilo puno turizma. Bilo je velikih lokalnih slavlja, ali nisu išla dalje od Napulja", rekao je Ernesto Monte (59) gledajući u more iz bara u blizini središnjeg Plebiscita kvadrat.

Romanopisac i pjesnik Erri De Luca prisjeća se da se Maradona, koji je i dalje najveći heroj grada i stadion se zove po njemu, pridružio momčadi samo nekoliko godina nakon potresa 1980. u obližnjem području Irpinije, koji je ubio 2700 ljudi.

"To je bio grad koji se još otresao prašine potresa. Imao je mafijaške ratove Camorre na ulicama iu zatvoru. Turisti su ovamo dolazili samo da bi otišli ravno na otoke i obalu. Danas je Napulj atrakcija", rekao je.

Vjerojatna ligaška pobjeda možda neće biti jedini trijumf za Napoli ove godine, a mnogi navijači se nadaju da bi tim mogao doći do finala Lige prvaka po prvi put u povijesti. U četvrtfinalu igraju protiv talijanskog rivala AC Milana.

Kopirati
Drag cursor here to close