Baka vs. Maradona

Slišković: Danas sam još ponosniji jer sam upoznao najvećeg, Maradonu

Sport / Nogomet | 27. 11. 2020. u 14:45 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

To je bila četvrta Maradonina sezona u Napoliju. Napoli je branio naslov prvaka,  Diego više nije bio jedini stranac u momčadi. Stigao je Brazilac Careca. Kao igrač koji je postigao baš isti broj golova kao i Maradona u Meksiku, pet. Imao je Careca na stolu ponudu Real Madrida, ali je na kraju za došao u Napoli iz Sao Paula. Radi Maradone. Dolaskom Carece, Napoli je kompletirao famozni "MaGiCo". Uz Maradonu i Carecu tu je bio i Bruno Giordano, rođeni Rimljanin koji je prije dolaska u Napulj prošao aferu oko namještanja utakmica 1982. godine, pa tešku povredu noge. Ali Maradona je insistirao na njegovom dolasku. Na kraju u prvoj sezoni ove trojke, Napoli nije bio prvak, ostao je kratak dva boda iza Milana. Milan je igrao sjajno, teško gubio utakmice. Samo su jednu izgubili od Fiorentine, onaj drugi poraz od Rome je upisan za zelenim stolom, zbog incidenta navijača. Čak jedanaest puta je te sezone družina Arriga Sacchija remizirala.

Napoli jeste bio efikasniji, njegovi igrači su zabili uvjerljivo najviše golova, čak 55, ali nije bilo dovoljno za titulu. Iako je "MaGiCo" bio nezadrživ. Trojica igrača su uspjela postići 36 golova, više od čak jedanaest klubova. I to ne bilo kojih klubova. Juventusa, Fiorentine, Torina. Maradona je sezonu završio kao prvi strijelac s 15 golova. Careca je bio odmah do s 13, dok je Giordano dodao osam.

Maradona dei Balcani

Na početku te sezone u dresu Pescare se skrasio jedan igrač kojeg su već ranije novinari prozvali "Balkanskim Maradonom". Baka je prije početka te sezone iz Marseillea trebao prijeći u Monaco, Wenger je u Kneževini slagao momčad za vrh, ali su na kraju čelnici kluba s Velodromea rekli stop. Prelazak može, ali ne u klub koji će biti konkurent Marseillea. U posljednjem trenutku, kada je skoro prelazni rok bio gotovo Baka se skrasio u Italiji, Pescari. Zajedno sa Brazilcem Júniorom i današnjim trenerom Atalante Gian Piero Gasperinijem.

Baka je počeo od Intera, Torino je naravno bio stara mušterija (dva gola), pa Avellino, Roma, Ascoli, još jednom Inter u drugom dijelu prvenstva i tako redom, do brojke od jedanaest postignutih golova. Iza Bake će ostati po broju golova Ramón Díaz, Elkjar Larsen, Gasperini, Rush, Boniek, Casagrande na kraju sezone.

Možda današnjim generacijama ova imena ništa ne znače, ali stariji ljubitelji lopte sigurno znaju. U vrijeme kada je liga u Italija najbolja u Europi, kada su igrali samo najbolji stranci, a samo su mogla igrati samo dvojica.

Baka i Júnior protiv Maradone i Carece

28. veljače, 1988. godine, u drugom dijelu prvenstva, Pescara je sa svojim dvojcem Slišković - Júnior dočekala Napoli Maradone i Carece. Pescara je poprilično namučila Napoli koji se nekako izvukao golom Giordana. Baka se toliko godina nakon svega sjeća i prisjeća te utakmice, Maradone.

"Danas kada me ljudi pitaju o Maradoni, nekako su osjećanja pomiješana. S jedne strane čovjek osjeća, žal, tugu, jer moram priznati da me informacija o njegovoj smrti poprilično uzdrmala, kao da se radi o nekom bliskom iz moje obitelji. S druge strane, nekako sam još ponosniji, sretniji jer sam poznavao jednog takvog igrača, za mene najboljeg, najvećeg protiv kojeg sam eto imao prilike igrati. Sjećam se te utakmice, prije dvoboja smo se slikali, tu je bio moj brat, kasnije razmijenili dresove. Taj dres mi je bio posebno drag, danas nakon svega možete zamisliti što mi znači. Bio je to zanimljiv duel, nije se bilo lako suprotstaviti tom Napoliju tada. I ne samo to, u to vrijeme su samo najbolji stranci mogli igrati u Italiji. Svi koje prate nogomet znaju kakva u to vrijeme igrala velika imena u Italiji. U to vrijeme samo su dva stranca mogla igrati u momčadi. Talijanska štampa je birala najbolji strani par, to su bili Maradona i Careca, na drugom mjestu smo završili ja i moj suigrač Leo Júnior, na što sam također jednako poseban", kaže za Bljesak.info Baka na kraju .

Zanimljivo, Baka i Maradona su se vrlo lako mogli pa trebali sresti na terenu puno godina ranije, ali nisu zbog Cesara Luisa Menottija koji je izostavio Maradonu iz reprezentacije za Svjetskog prvenstvo, pa ga nije bilo ni u prijateljskoj utakmici igranoj na Marakani 16. rujna 1979. godine. To je bila svakako jedna od najboljih utakmica reprezentacije one Jugoslavije u povijesti. Završilo je 4:2, a Argentinci nisu mogli zaustaviti dvojicu bivših izbornika reprezentacije BiH, Sušića i Sliškovića. Pape je postigao hat trick, Baka je dodao jedan gol.

Kopirati
Drag cursor here to close