Jedno od većih iznenađenja

Mogu li City i Girona istovremeno igrati Ligu prvaka

Kako sad stvari stoje, Girona će vjerojatno završiti sezonu na nekom od mjesta koja vode u Ligu prvaka.
Sport / Nogomet | 11. 12. 2023. u 08:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Španjolski klub Girona najveće je iznenađenje u ligama petice ove sezone. Girona je u nedjelju navečer u gostima pobijedila Barcelonu 2:4 te tako samo potvrdila izvrsnu formu koju pokazuje tijekom cijele sezone. Prva je na ljestvici španjolske lige, u leđa joj gledaju klubovi Real, Barcelona i Atletico Madrid, piše Index.hr.

Kako sad stvari stoje, Girona će vjerojatno završiti sezonu na nekom od mjesta koja vode u Ligu prvaka. Da bi to ostvarila, dovoljno je da na kraju sezone bude najmanje na četvrtom mjestu. No smije li Girona, kao filijala Manchester Cityja, uopće nastupati u Ligi prvaka ako u njoj igra i Manchester City?

Girona je postala dio City Football Groupa 2017. godine. UEFA je tad dozvolila da u europskom nogometu jedna grupacija drži više klubova. Od tada Cityjevi vlasnici podupiru financijski i kadrovski ovaj manji španjolski prvoligaški klub.

City mora smanjiti utjecaj

UEFA, dakako, ima pravilo kojim sprječava da dva kluba koji imaju iste većinske vlasnike ne smiju sudjelovati u istom natjecanju. No kad su u pitanju Girona i City, postoje pravni putevi kojima bi se pravila UEFA-e mogla zaobići. Naime, City Group nema ni pola udjela u vlasništvu Girone, već drži 47 posto dionica.

Nezgodno izgleda činjenica da je predsjednik uprave Pere Guardiola, brat Pepa Guardiole. Kako bi Girona mogla zaigrati u Ligi prvaka, svi članovi uprave povezani sa Cityjem morali bi odstupiti sa svojih pozicija. Također, klubovi bi trebali ograničiti međusobno trgovanje igračima, kako bi dokazali da među njima nema intenzivne suradnje.

Događalo se ovo i prije

Nije ovo prvi put da se povlači pitanje zajedničkog vlasništva. Leipzig i Salzburg bez problema zajedno igraju Ligu prvaka, a prije tri godine Milan i Lille igrali su jedan protiv drugog u Europa ligi, iako su imali istog vlasnika. UEFA je napravila kontrolu i nije pronašla nikakvo kršenje pravila.

Kopirati
Drag cursor here to close