Stega, ponos i talent

Mijatović naveo tri razloga zašto je Hrvatska tako uspješna u nogometu

Primjerice, reprezentacija Jugoslavije koja je igrala u Čileu 1987. godine – okosnicu su činili Hrvati. To su bili Prosinečki, Boban, Šuker, Pavličić, Štimac, Jarni, dakle šest njih i izbornik je bio Mirko Jozić, također Hrvat. I oni su slušali.
Sport / Nogomet | 26. 09. 2023. u 13:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Legendarni crnogorski nogometaš, osvajač Lige prvaka i Primere s Real Madridom, Predrag Mijatović, pričao je o Hrvatskoj kao nogometno uspješnoj zemlji.

Mijatović je bio gost Jesenjeg Vivaldi foruma koji je održan na Mokroj Gori. Odgovorio je na pitanje o snazi Hrvatske u svijetu nogometa.

"Kad pričam s Lukom Modrićem, a i s drugim igračima, vidim da su u samom startu, u pogledu nacionalnog odnosa, oni malo ispred nas. Pokušavam shvatiti zašto je to tako. I onda se sjetim moje generacije. Na primjer, ja sam bio Jugoslaven, onda sam bio Srbin i Crnogorac. Hrvati su se tada odvojili od Jugoslavije, a moja generacija je ostala Srbija i Crna Gora.

Mi smo još uvijek imali himnu Hej Slaveni, koju su pjevali oni koji su se osjećali Jugoslavenima, dok neki i nisu, a Hrvati su imali himnu koju su od samog starta pjevali svi zajedno i držali ruku na grudima… To su sve prednosti koje su imali u odnosu na nas", odgovorio je. 

"Druga stvar, mislim da su Hrvati discipliniraniji nego mi. A možda i poslušniji nego mi. To govorim iz vlastitog iskustva. Primjerice, reprezentacija Jugoslavije koja je igrala u Čileu 1987. godine – okosnicu su činili Hrvati, tada kao Jugoslaveni. To su bili Prosinečki, Boban, Šuker, Pavličić, Štimac, Jarni, dakle šest njih i izbornik je bio Mirko Jozić, također Hrvat. I oni su slušali.

Recimo, Jozić odluči zamijeniti mene i ja sam nervozan, pa mu mašem, pa mu komentiram… Ali kad zamijeni Bobana, Prosinečkog ili Jarnija – oni ne prave nikakav problem. Oni su to normalno prihvatili. Eto, to je ta disciplina koju mi nismo imali".

"Postoji i treća karakteristika zašto su Hrvati uspješni, a to je talent. Ali u tome smo potpuno egal, po mom mišljenju. I mi smo talentirana nacija. Ovo je područje talenata ne samo u nogometu nego i u drugim sportovima. Ali od talenta do nekog vrhunskog rezultata mora voditi i disciplina i osjećaj nacionalnog ponosa i pripadnosti."

Kopirati
Drag cursor here to close