Veliki posao za tri mjeseca

Mendilibar: Još ne vjerujem

Mendilibar je u ožujku preuzeo Sevillu koja je u tom trenutku bila 14. na tabeli, sa samo jednim ciljem. Izbjeći borbu za opstanak. Međutim pod njegovim vodstvom Sevilla je izgubila samo dvije utakmice od jedanaest, te je osvojila Europsku ligu.
Sport / Nogomet | 01. 06. 2023. u 09:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nogometaši Seville, apsolutni rekorderi Europske lige, osvojili su ovo natjecanje po sedmi put u svojoj povijesti. Nitko u ovom natjecanju, ranijem Kupu UEFA-e, nije ni blizu Sevilli koja je sve svoje trofeje osvojila od 2006. godine do danas. Klub iz Andaluzije je slavio 2006., 2007., 2014., 2015., 2016., 2020. i ove godine. Isto tako, Sevilla nikada nije izgubila finalnu utakmicu Europske lige. Sedam puta je igrala završnu utakmicu i sedam puta je pobijedila.

Po tri puta pobjednici Europske lige, odnosno, nekadašnjeg Kupa UEFA-e, su bili talijanski klubovi Inter i Juventus, madridski Atletico i Liverpool.

"Još ne vjerujem, ali primili smo trofej i medalje. Trebat će mi još neko vrijeme da sve to procesuiram. Loše smo krenuli, nismo tražili prostor, a oni su se osjećali vrlo ugodno. No u drugom poluvremenu smo napravili promjene, bili intenzivniji, došli do prostora i izjednačili. Produžeci? Tamo smo vidjeli malo igre, a kod jedanaesteraca je manje-više bilo jasno tko će ih pucat", pojasnio je José Luis Mendilibar.

Mendilibar je u ožujku preuzeo Sevillu koja je u tom trenutku bila 14. na tabeli, sa samo jednim ciljem. Izbjeći borbu za opstanak. Međutim pod njegovim vodstvom Sevilla je izgubila samo dvije utakmice od jedanaest, te je osvojila Europsku ligu. Mendilibar je sa 62 godine postao najstariji trener koji je osvojio ovo takmičenje. 

Mendilibar, bivši igrač Athletic Bilbaa, počeo je karijeru u podmlatku Athletica pa vodio niželigaše Basconiju, Aurreru i Lanzarote. Bio je kratko trener Athletica, a zatim i Valladolida, Osasune te Levantea.

Najviše se istaknuo vodeći Eibar u La Ligi, momčad iz istoimenog baskijskog gradića s 27.400 stanovnika, od 2015. do 2021. godine. Momčad iz najmanjeg mjesta u Primeri je u debitantskoj prvoligaškoj sezoni odveo do osme pozicije, a iduće sezone i do četvrtfinala kupa.

Kopirati
Drag cursor here to close