VAR afera

Marić: Hajduk nije oštećen, Splićani reagirali

"Ovo je nezapamćen pritisak na suce, htjelo se manipulirati snimkama da bi ispalo kako smo radili nečasno. Othrvat ćemo se pritisku, hrvatski suci dostojno sude u HNL-u", poručio je Bruno Marić.
Sport / Nogomet | 28. 02. 2024. u 17:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trakavica ili afera oko VAR-a, sudaca u VAR sobi reakcija nakon poništenih golova i spornih situacija u posljednjim utakmica HNL-a se nastavlja.

Tako je prvo presicu održao Bruno Marić ispred Komisije nogometnih sudaca na kojoj je analizirao detalje s utakmice u Varaždinu. Između ostalog Marić je pričao i velikom pritisku kojem su izloženi suci.

"Ovo je nezapamćen pritisak na hrvatske suce.Sudačka organizacija je neovisna u svom radu. Na toj utakmici, snimke koje su se pojavile, moramo naglasiti da su od strane potpuno točne. Odluke sudaca su točne i Hajduk nije oštećen. Ponovit ću: sve odluke koje su suci i timovi na toj utakmici donijeli, bile su točne. Hajduk nije oštećen“, rekao je Marić pa objasnio:

"Ono što se isporučuje u prijenos, na to ne utječe VAR soba ni sudac, već Croatel, odnosno produkcija koja pušta snimku u eter", rekao je Marić. "Sudac je provjerio sva zaleđa, dao je uputu da snimka ide van. Mi i dalje ne odlučujemo što ide van", napomenuo je Marić.

"Kola slušaju komunikaciju u VAR sobi. Mi ne upravljamo što ide van. Ponekad snimka koja ide van nije ona snimka… Ako je frame poslije otišao van, mi na to nismo mogli utjecati. Oni to ne mogu vidjeti, osim u live prijenosu", nastavio je Marić.

"Četvrti sudac viče ‘faul, faul’, a glavni sudac mora donijeti odluku za koju misli da je točna. Ovo je komunikacija u VAR sobi. AVAR mora akcentirati određen situaciju nužnu za gledanje. AVAR-ova situacija ne mora biti točna, ali on to mora istaknuti kako bi se provjerila", rekao je Marić o situaciji u kojoj su hajdukovci tražili prekršaj nad Livajom.

Ovo je prvi put da se u javnosti pojavljuje snimak iz VAR sobe, ali nije samo s jedne utakmice, već s dvije. Novinaru su pitali
da li se eventualno suci boje "curenja" novih snimaka.

“Ne bojimo se da će curiti, čak ni kada bismo pogriješili. S obzirom na to da svi suci u Hrvatskoj sude pošteno i časno te žele donosi poštene odluke, ne bojimo se bilo kakvih snimki. Onaj tko je skidao utakmicu Varaždin – Hajduk sa servera, sigurno nije odbacio ostale utakmice. Mislim da nećemo više doživjeti ovakvo curenje jer će Croatel, koji je kroz server omogućio da ove snimke izađu, zaštititi dodatnim šiframa", pa je dodao: 

"Ovo je nezapamćen pritisak na suce, htjelo se manipulirati snimkama da bi ispalo kako smo radili nečasno. Othrvat ćemo se pritisku, hrvatski suci dostojno sude u HNL-u. Nadam se da greške, koje su dio suđenja, će biti svedene na minimum i neće utjecati osobito na borbu za titulu. Dosta smo snažni da završimo sezonu kako bi titulu uzeo najbolji."

Naravno da ova presica nije mogla proći bez reakcije čelnika Hajduka. Vrlo brzo se oglasila uprava ovog kluba na čelu s predsjednikom Jakobušićem.

"S obzirom na ulogu Sudačke komisije, mislim da imaju preveliku vidljivost. Odavno su opterećenje za hrvatski nogomet. Traže da im vjerujemo. Odavno im mnogi ne vjeruju, i to s razlogom. Odavno su izgubili kredibilitet. Ne bih o njima, oni su nebitni. Ovdje je sve na onome tko donosi odluke i upravlja Komisijom, a to je predsjednik Marijan Kustić." 

Iz tabora Hajduka, najavljuju borbu

"Moj način rada nije urodio plodom. Ili nas ne shvaćaju ozbiljno ili mene ne shvaćaju ozbiljno. Nama treba konkretno. Neće više biti ni očitovanja ni dopisa, trebaju nam konkretni koraci. A na tom putu ćemo se mi potruditi da svaki dan podsjećamo na svoju ulogu, da nije samo uloga reprezentacija nego i hrvatski nogomet, za koji su preuzeli odgovornost. Inzistirat ćemo na čistom nogometu kojem svi težimo."

Kopirati
Drag cursor here to close