Jedna važna promjena

Liga nacija od iduće sezone još jača i atraktivnija

Najvažnija novost ono je što će se dogoditi u ožujku 2025. godine. U pitanju su četvrtfinala, ali i kvalifikacije za ulazak ili ispadanje u viši, odnosno niži rang.
Sport / Nogomet | 20. 06. 2023. u 00:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U početku je većina nogometaša i nogometnih trenera sa skepsom dočekala Ligu nacija, kao natjecanje bez imidža, odnosno uzaludno trošenje vremena.

Međutim, već u trećem ciklusu, čiji je od nedjelje konačni pobjednik Španjolska, čini se kako ovo natjecanje ima sve više značaja.

Opći je dojam da su momčadi puno ozbiljnije prihvatile natjecanje, posebno posljednjih par kola natjecanja po skupinama te samu završnicu u Nizozemskoj, čemu svjedoči i samo slavlje članova Furije nakon osvajanja naslova pobjednika.

Iako sada slijedi odmor od Lige nacija, ono što će donijeti sljedeći ciklus učinit će ovo natjecanje još zanimljivijim.

Kao što je poznato, sada slijede tri ciklusa kvalifikacije za Europsko prvenstvo (rujan, listopad, studeni), zatim ožujak za dodatne kvalifikacije za Njemačku te Euro, u lipnju iduće godine.

Nakon toga će doći na red četvrta sezone Lige nacija, koja će započeti u rujnu 2024. godine.

Uvodi se četvrtfinale

U prvoj skupini nastupit će 16 reprezentacija, a cijela grupna faza odigrat će se unutar nešto više od dva mjeseca. Po dvije utakmice u rujnu, listopadu i studenom.

Najvažnija novost ono je što će se dogoditi u ožujku 2025. godine. U pitanju su četvrtfinala, ali i kvalifikacije za ulazak ili ispadanje u viši, odnosno niži rang.

Naime, ovog puta će iz svake skupine prolaziti po dvije momčadi te će pobjednici skupina u četvrtfinalu igrati protiv drugoplasiranih, uz uzvratnu utakmicu na svom terenu.

Početkom lipnja igrat će se Final four, kao i ove godine, s jednim domaćinom. Dakle, neće biti dugog čekanja između dvije faze natjecanja, kao što je sad bio slučaj, kad se između našlo Svjetsko prvenstvo u Katru, ali i dva kola kvalifikacija za Euro.

Jakosne skupine

Još uvijek nije poznato kad će se održati ždrijeb, no znaju se nositeljske skupine. Hrvatska, Španjolska, Nizozemska i Italija nalaze se u prvom potu, kao sudionici završnice.

Drugi pot čine Danska, Portugal, Belgija i Mađarska, drugoplasirane momčadi prošlosezonskih skupina, dok se u trećem nalaze Švicarska, Njemačka, Poljska i Francuska.

Posljednji pot čine momčadi promovirane iz nižeg ranga, Bosna i Hercegovina, Izrael, Srbija i Škotska.

No, prije toga kreće nogometna atrakcija zvana Euro 2024.

Kopirati
Drag cursor here to close