Tužilaštvo provjerava

Krivične prijave protiv pojedinaca u NS BiH?

Nezvanično, na spisku osoba koje su obuhvaćene krivičnim prijavama koje Tužilaštvo BiH provjerava nalazi 12 osoba.
Sport / Nogomet | 14. 11. 2023. u 19:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas je definitivno potvrđeno. Na temelju podnesenih krivičnih prijava Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je formiralo dva predmeta protiv Nogometnog saveza BiH. Oni se trenutno nalaze u fazi provjere navoda nakon čega će biti donesena odluka.

Nezvanično, na spisku osoba koje su obuhvaćene krivičnim prijavama koje Tužilaštvo BiH provjerava nalazi 12 osoba, a među njima su i predsjednik Saveza BiH Vico Zeljković, njegov savjetnik Marko Miličić, te član Izvršnog Odbora Azmir Husić.

Također, prema nezvaničnim informacijama Tužilaštvo BiH provjerava rad i poslovanje Nogometnog Saveza Bosne i Hercegovine, točnije gradnju hibridnih terena u Bosni i Hercegovini, te navodnu trgovinu utjecajem.

Generalni tajnik Nogometnog saveza BiH Adnan Džemidžić u izjavi za Klix.ba otkrio je kako se Savez i prethodnih godina suočavao s provjerama rada te da su sve aktivnosti uredno evidentirane.

"Nogometni savez BiH je udruženje građana koje radi u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama BiH. U skladu s tim, savez je podložan svakoj vrsti provjere od strane nadležnih organa. I prethodnih godina su vršene aktivnosti i provjere rada saveza od strane nadležnih tužilačkih organa na okolnosti anonimnih prijava.

Sve provedene radnje u okviru pomenutih aktivnosti su uredno zavedene i evidentirane u skladu sa Zakonom. Ovog puta se ponavlja ista situacija pred odigravanje utakmica naše A reprezentacije. Pojedini mediji se javljaju sa svojim ekskluzivnim informacijama po pitanju krivičnih prijava i formiranja tužilačkih predmeta", rekao je Džemidžić za Klix.ba.

Dodao je i da trenutno u NS BiH nitko nije upoznat s provođenjem tužilačkih radnji.

"Nogometni savez BiH nije službeno upoznat s eventualnim provođenjem određenih radnji. U javnosti se zbog toga stvara veoma negativna slika o radu i funkcioniranju Saveza, pogotovo kada se rade kapitalni projekti u našoj zemlji. Savez će i dalje raditi transparentno, u skladu sa zakonom. Bitno je osigurati najbolje uvjete za odvijanje svih takmičenja pod okriljem NS BiH, kao i naših reprezentativnih selekcija koje očekuje nastup u raznim kategorijama na putu do završnica UEFA takmičenja u 2024. godini", zaključio je generalni sekretar Nogometnog saveza BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close