Od Maradone do Maradone

Kada su mnogi pomislili da Napoli više nikad neće na vrh, oni su zablistali

Klub je 2004. bankrotirao, dotaknuo samo dno i ispao je u treći rang talijanskog nogometa (Serie C). Tada je na scenu došao poznati talijanski filmski producent, Aurelio de Laurentiis, kupio je svoj omiljeni klub...
Sport / Nogomet | 06. 05. 2023. u 00:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Velike priče u pravilu moraju biti neobične, odudarati od ustaljenih klišeja i sadržavati u svome kodu neko iznenađenje.

U talijanskom nogometu jedna od originalnih priča zasigurno je ona nogometnog kluba Napoli, koji je nakon 33 godine ponovno osvojio naslov prvaka.

Prethodno su slavili još u vremenu kad je za klub igrao Mali zeleni, a novi trijumf dočekali su kada su kultni San Paolo preimenovali u čast najvećeg. Napoli će u nedjelju na Maradoni proslaviti ono što se donedavno mnogima činilo kao znanstvena fantastika.

Ne tako davna 2004. bila je ključna godina za modernu povijest Napolija.

Klub je tada bankrotirao, dotaknuo samo dno i ispao je u treći rang talijanskog nogometa. Tada je na scenu došao poznati talijanski filmski producent, Aurelio de Laurentiis, kupio je klub koji je bio samo preslika onog moćnog, a sve ostalo je povijest ili kako bi Laurentiis sam rekao: "Ovo što dogodilo u posljednjih 20 godina nije moguće niti u filmu".

Nakon što su ispali u Serie C, Laurentiis je u tri godine klub ponovno vratio na pravi kolosijek i otad su tri puta osvajali kup i čak četiri puta završavali kao viceprvaci, ali to zaluđenim Napolitancima nije bilo dosta. Htjeli su titulu i živjeli su za nju, a onda kada je klub konačno izgledao kako će to biti konačno ta sezona, došao je šok na ljeto 2022.

Klub su napustili gotovo svi dugogodišnji nositelji igre Napolija te bar na papiru najbolji igrači i navijači su strepili da će opet naglo zapasti u prosječnost.

U istom prijelaznom roku ostali su bez igrača poput Insignea, Koulibalyja, Ospine, Mertensa, Milika i Fabiana Ruiza, ali Laurentiis nije niti trepnuo.

Smatrao je da su ti igrači puno dali klubu, ali da s njima nisu bili dovoljno kvalitetni kako bi došli do ultimativnog cilja, a ispostavilo se da je potpuno bio u pravu.

Koreanac Kim je iz Fenera zamijenio Koulibalyja, Olivera je nadopunio Maria Ruia na ljevom boku, Kvaratskhelia je zamijenio nositelja Insignea i u samo jednu sezonu je doživio status božanstva, a Anguissa, Ndombele, Raspadori i Simenone donijeli su onu potrebnu širinu da Napolitanci slave naslov čak pet kola prije kraja aktualne sezone.

Uz 'starosjedioce' poput Lobotke, Zielinskog, Di Lorenza, Rrahmanija, Osimhena, Politana, Lozana i ostalih to je bio dovoljan koktel da se dogodi čudo i da Napoli krene pobjeđivati tjedan za tjednom.

Napoli je u jednom trenutku imao 65 bodova u 24 kola, uz čak 21 pobjedu upisali su dva remija i samo jedan poraz. Širina kadra i kontinuitet struke pokazali su se ključnim u velikom planu majstora Laurentiisa.

Spalettiju je dao vremena da radi iako prvu sezonu nije uspio napraviti ono zacrtano, a najbolje igrače koji su šokantno otišli zamijenio je na papiru anonimusima koji su postali najbolji igrači talijanske lige.

Međutim, dvadeset podjednako odličnih igrača, fantastične rezerve uvijek spremne odlučiti utakmicu i razvoj superzvijezda bili su ono što je trebalo Spalettiju i Laurentiisu do konačno nakon 33 godine mogu slaviti naslov na stadionu koji nosi ime po onome koji je to posljednji uspio.

Sada je pred njima teško ljeto gdje će se morati suočiti s tri 100+ milijunske ponude za Kvichu, Osimhena i Kima, ali Laurentiis je stari lisac koji će zasigurno znati odgovoriti na izazov budućnosti.

OPŠIRNIJE

Kopirati
Drag cursor here to close