Nogometni talenti

Još jedan mladi Hrvat zaludio Nijemce, ali mogao bi igrati za Vatrene

Za Matanovića se već otimaju HNS i DFB, a Igor je zabilježio nekoliko nastupa za U14 reprezentaciju Hrvatske, da bi u zadnje vrijeme bio priključen njemačkim mlađim selekcijama (U17 i trenutno U18).
Sport / Nogomet | 18. 11. 2020. u 12:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / Igor Matanović u dresu mlade selekcije Njemačke

U njemačkom nogometu još je jedan hrvatski talent u žiži interesa, piše Bild, navodeći kako mladi Igor Matanović iz St. Paulija već kuca na vrata velike scene.

Ovaj 17-godišnji super talentirani napadač prošloga je tjedna imao prvi nastup u seniorskoj momčadi St. Paulija, protiv Werdera (4:2), a nedugo nakon što je ušao u igru glavom je postigao četvrti pogodak svoje momčadi.

Trener Timo Schultz naprosto je zaljubljen u svog mladog napadača, napominjući kako je odavno jasno da se radi o igraču vrhunskog potencijala.

Matanović je visoki napadač (1,94 m), vitke figure, ali iznimno brz i vješt s loptom. Dobrome centarforu jedva da može zatrebati nešto više od toga, s tim da je kod njega više nego vidljiv urođeni osjećaj za postizanje golova.

Matanović je u St. Pauli došao kao sedmogodišnji dječak i prošao s uspjehom sve uzraste, počevši od U10 pa do aktualne U19 momčadi. Posebno je impresivna njegova bilanca u U17 ekipi - 19 pogodaka u 27 nastupa.

Za Matanovića se u pozadini priče o njegovu nogometnom razvitku već otimaju HNS i DFB, a Igor je zabilježio nekoliko nastupa za U14 reprezentaciju Hrvatske, da bi u zadnje vrijeme bio priključen njemačkim mlađim selekcijama (U17 i trenutno U18).

Njegov klub ga je 2015. dugoročno vezao stipendijskim ugovorom, a prema planu od sezone 2021/2022 slijedi mu prvi profesionalni ugovor. 

S obzirom da mladi Matanović pohađa školu, u kojoj bi iduće godine trebao maturirati, sportski direktor kluba Andreas Bornemann kaže kako će u dogovoru sa školom nastojati ovom vrsnom talentu omogućiti trening s profesionalnom ekipom St. Paulija, sukladno propisima u sportu koje diktiraju mjere za zaštitu od pandemije.

Tek tada bi ovaj mladi napadač trebao napraviti pravi iskorak, nadaju se u St. Pauliju.

Inače, Igor Matanović u Njemačkoj nosi broj 17 na dresu, po uzoru na svoga idola Marija Mandžukića.

"Za nas je velika stvar što Igor nastupa za Njemačku", izjavio je ranije Igorov otac Ranko Matanović, uz napomenu kako su bili u kontaktu s HNS-om.

Ranko Matanović je iz Kotor Varoša pokraj Banje Luke (kao i roditelji Matea Kovačića), supruga mu je iz Dervente, dok je Igor rođen u Hamburgu.

"Članovi moje obitelji bili su izbjegli za vrijeme rata u Krapinske Toplice, dakle, kada nam je bilo najteže, Hrvatska im je pružila utočište i to se ne zaboravlja. Međutim, ja sam još krajem 80-ih došao u Njemačku, zaposlio se, tako da su mi obje zemlje puno toga dale" pojasnio je Matanović.

Kaže kako njemački izbornik za Igorov uzrast Christian Wück nije zamjerio Matanoviću nastup za Hrvatsku na jednom turniru, ali "poslije mu se Igor nametnuo i izborio za poziciju u Njemačkoj, tako da je u ovom trenutku njihov igrač", dodaje Ranko Matanović. 

Hrvatski nogometni savez prati i Jakova Šuvera, stopera Stuttgarta, koji je kao i Matanović 2003. godište i igrao je za mlađe selekcije Njemačke (U-15, U-16 i U-17).

Šuverovi su roditelji iz Modriče, ali su živjeli i u Pitomači u Virovitičko-podravskoj županiji.

Mladom braniču uzori su Lovren i Hummels, a čiji će broj i u kojoj nacionalnoj selekciji jednoga dana preuzeti - pitanje je budućnosti.

 

Kopirati
Drag cursor here to close