Presedan

Bundesliga promijenila pravilo zbog mlade zvijezde Borussije Dortmund

Do sada ih je kočilo jedno pravilo Bundeslige koje je nalagalo da nogometaši mlađi od 17 godina ne smiju igrati za prvu momčad u seniorskoj konkurenciji. Youssoufa Moukoko će pak kad napuni 16 moći zaigrati za Borussiju Dortmund.
Sport / Nogomet | 07. 04. 2020. u 12:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: picture alliance/dpa / Youssoufa Moukoko, dječak-stroj

Youssoufa Moukoko ime je koje već neko vrijeme kruži nogometnim svijetom, iako je riječ tek o 15-godišnjem momku. Kamerunski wunderkind koji je tek u studenom prošle godine napunio 15 godina, na Signal Iduna Park stigao je prije četiri godine iz Sankt Paulija, a od tada je njegov uspon neviđeno strelovit.

O kakvome je napadaču riječ najbolje govori činjenica da on već od ove sezone igra sa četiri godine starijim uzrastom. Ne samo da igra, nego dominira. U UEFA Youth Leagueu, odnosno Ligi prvaka za mlade, ove je sezone zabio četiri gola u sedam nastupa, dok je u njemačkoj ligi u tom uzrastu u 20 nastupa utrpao 34 gola.

Rođenjem Kamerunac, koji je već počeo igrati za mlade selekcije Njemačke, nesvakidašnji je talent. Koliko Borussia ozbiljno računa na njega govori činjenica kako ga već sada planiraju staviti u prvu momčad.

Međutim, do sada ih je kočilo jedno pravilo Bundeslige koje je nalagalo da nogometaši mlađi od 17 godina ne smiju igrati za prvu momčad u seniorskoj konkurenciji.

Glavni čovjek za mlađe selekcije kluba, legenda BVB-a Lars Ricken, poslao je zahtjev čelnicima Bundeslige da spusti tu granicu za jednu godinu.

Prošloga je tjedna stigla i službena odluka - Youssoufa Moukoko od studenog 2020. godine, dakle kada napuni 16 godina, smije zaigrati za 'žuto-crne' u najvišem rangu njemačkog nogometa.

"Jako smo sretni zbog ove odluke. Ona će pomoći klubovima da brže razvijaju svoje najveće talente. Većina momčadi i trenera želi šansu ukazati mladima, a ovo će im to i omogućiti. Posebni talenti poput Moukokoa trebaju dobiti šansu što ranije kako bi napravili iskorak u razvoju", rekao je Ricken.

Dodajmo samo kako je Moukoko u svim mlađim uzrastima Borussije Dortmund u 84 utakmice zabio 128 golova - većinom u uzrastima nekoliko godina starijim od njega.

Kopirati
Drag cursor here to close