Hrvatski derbi

Jakirović protiv Rijeke umalo doživio Bišćanov sindrom

Nogometaši Dinama svladali su Rijeku s 2-1 (1-0) u derbiju i posljednjoj utakmici 6. kola HNL-a odigranoj na stadionu Maksimir pred više od 9000 gledatelja.
Sport / Nogomet | 27. 08. 2023. u 23:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vodeći pogodak za Dinamo postigao je Marko Bulat u 37. minuti na asistenciju Brune Petkovića.

U 84. minuti Petković je postao i strijelac, kad je iskoristio kazneni udarac za 2-0. U 90. minuti Marco Pašalić je iz slobodnog udarca, uz pomoć Luke Menala, svladao Nevistića za konačnih 2-1.

Šest dana otkako je napustio Rijeku i odlučio preuzeti vođenje Dinama, Sergej Jakirović je dobio priliku svoju novu momčad suprostaviti onoj koju je slagao za tekuću sezonu.

Poput Jakirovića, i suparnički trener Željko Sopić je u derbiju debitirao na klupi novog kluba u HNL-u.

Unatoč varnicama između dva kluba nakon iznenadnog prlaska Jakirovića na Maksimir, borba je na terenu vođena u okvirima 'fair-playa', iako su gostujući nogometaši vrlo čvrstim startovima nekoliko puta rušili Dinamove igrače, a najčešće Antonija Marina, koji je u početnoj postavi zamijenio najavljenog Luku Stojkovića.

Dinamo je u svoju prvu prvenstvenu utakmicu nakon gotovo puna tri tjedna ušao goropadno i odlučno. Novi kapetan Bruno Petković je bio prvo ime.

Stefan Ristovski je izazvao prvu erupciju oduševljenja u 6. minuti kada je glavom zakucao loptu u mrežu. No, glavni sudac Patrik Kolarić dobio je signal iz VAR sobe da provjeri akciju i poništio rabo vodstvo Modrih zbog Mišićeva prekršaja na igraču Rijeke koji je pratio Ristovskog.

Ipak, u 37. minuti Dinamo je okrunio značajno bolju igru pogotkom. Akcija je bila "mat u tri poteza".

Ristovski je s 35 metara poslao loptu prema Petkoviću na 25 metara, koji je bio leđima okrenut golu, ali je iz prve proslijedio loptu u kazneni prostor između riječkih braniča i tako pronašao Bulata koji je bio u punom naletu, a onda preciznim udarcem desnom nogom pogodio donji desni kut gostujućih vrata za zasluženo vodstvo.

U drugome dijelu bilo je slično, Dinamo je imao inicijativu, stvarao prilike, ali ništa se nije mijenjalo na semaforu do pred sami kraj susreta.

U 83. minuti je Dinamo dobio priliku koja se rijetko propušta. Martina Baturinu je u kaznenom prostoru srušio Vukčević, a Kolarić je bez zadrške dosudio jedanaesterac. Odgovornost je preuzeo Bruno Petković i snažnim udarcem u donji lijevi kut svladao Labrovića za 2-0.

Kad se činilo da je Rijeka položila oružje, u 90. minuti momčad s Rujevice je došla do pogotka.

Na 20-ak metara s desne strane dosuđen je slobodan udarac nakon prekršaja kojeg je skrivio Boško Šutalo.

Pašalić je pucao, a u živom zidu je Luka Menalo skočio i glavom promijenio smjer lopti. Nevistić je ostao ukopan, a lopta se od njemu bliže vratnice odbila u mrežu.

Iako su njezini igrači nakonsmanjenja vodstva dodatno pritisnuli Dinamo, do kraja utakmice Riječani nisu došli u pravu priliku za potpuni preokret, a Dinamo je još jednom preko Mišića zaprijetio, ali je rezultat ostao nepromijenjen.

Najzanimljiviji detalji OVDJE

     
       Standings provided by Sofascore     
Kopirati
Drag cursor here to close