Predator

Izbornik ženske reprezentacije Zambije optužen za seksualno zlostavljanje

"Ako on (Mwape) želi spavati s nekim, moraš reći da", rekla je jedna igračica za Guardian, ne želeći biti imenovana. "Normalno je da trener spava s igračicama u našoj momčadi", dodala je.
Sport / Nogomet | 10. 07. 2023. u 15:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Protiv Brucea Mwapea, glavnog trenera zambijske ženske nogometne reprezentacije, koja se treba natjecati na Svjetskom prvenstvu za žene ovog mjeseca, pokrenuta je istraga zbog optužbi za nedolično seksualno ponašanje.

Bruce Mwape imenovan je izbornikom u svibnju 2018. i pomogao je Zambiji da se po prvi put kvalificira za Svjetsko prvenstvo.

Nogometni savez Zambije (FAZ) priopćio je u rujnu 2022. da je pokrenuo istragu kod FIFA-e o navodima o seksualnom zlostavljanju u ženskoj reprezentaciji Fifi.

Pretpostavlja se da su Mwape i trener mlađih selekcija (U-17) Kaluba Kangwa bili među zaposlenicima FAZ-a koji su bili pod istragom.

"Ako on (Mwape) želi spavati s nekim, moraš reći da", rekla je jedna igračica za Guardian, ne želeći biti imenovana. "Normalno je da trener spava s igračicama u našoj momčadi", dodala je.

Jedan izvor koji poznaje igračice rekao je da su primili prijetnje, ali ne od samog Mwapea.

"Prijeti im se kaznenim mjerama ako se usude išta reći o onome što se dogodilo", rekao je izvor.

"Savez žmiri jer su žene imale dobre rezultate. To je njihov način da javnosti i vlasti pokažu uspjeh i dobar imidž. Ali iza kulisa, vrlo je ružno."

Glasnogovornik FAZ-a, upitan od strane Guardiana je li primio bilo kakve pritužbe na Mwapeovo ponašanje, pozvao se na njihovu izjavu iz rujna 2022. i nije želio dodavati komentare.

"Iako nemamo evidenciju službenih pritužbi od bilo koga na te optužbe, smatramo te optužbe vrlo ozbiljnima i pokrenuli smo istragu o tom pitanju", rekao je glavni tajnik FAZ-a, Adrian Kashala, u izjavi.

"Surađivat ćemo s policijskom službom Zambije i drugim relevantnim dionicima u rješavanju ovog pitanja."

Prema predsjedniku FAZ-a, Andrewu Kamangi, istraga je proslijeđena policiji i Fifi kako bi se osiguralo da ih se ne optuži kako se "svrstavaju na neku stranu".

 

Kopirati
Drag cursor here to close