Sudar titana

Iz arhive: Italija sinonim za nogometni NBA

Kako su Milan i Inter prije 20. godina igrali polufinale Lige prvaka, kad su Talijani krojili nogometnu kartu Europe.
Sport / Nogomet | 16. 05. 2023. u 14:47 Piše: Josip KRMEK
#MilanInter 2003 Highlights | #ChampionsLeague Semi-finals

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Večeras se u okviru polufinala Lige Prvaka igra uzvrat utakmice između Intera i Milana.

Nakon prvog dijela Inter ima velikih 2:0 i na pragu je finala Lige prvaka nakon 13.godina.

U utakmici gdje je na papiru nominalno domaćin, Inter ima priliku postati prvi talijanski klub nakon Juventusa koji će zaigrati u finalu Lige prvaka, nakon dugih sušnih šest sezona kad je 2017g. Stara dama poražena od Reala.

Upravo je Inter zadnji talijanski klub koji je osvojio ''klempavi'' trofej 2010g. i od tada Talijani ne uspijevaju parirati ostalim nogometnim elitama u osvajanju najvažnijeg klubskog trofeja.

Drugi Milanski gigant je najuspiješniji klub u Ligi prvaka iza Reala sa sedam osvojenih trofeja, ali uspavani gigant čeka na trofej još od 2007. g.

Početkom ovog stoljeća Talijani su dominirali nogometnom Europom. U polufinalu Lige prvaka 2003. g. parove su činili Milan-Inter, a s druge strane Juventus i Real Madrid.

Tri od četri predstavnika dolazili su iz Seria A. Juventus je furiozno slavio protiv tada dream teama Reala predvođeni galacticosima, a s druge strane Milan je na temelju gola u gostima slavio protiv Intera.

Nogometna krema i igračke veličine dominirali su u oba tabora. Maldini, Nesta, Shevchenko, Zanetti, Crespo, Recoba, samo su neka od imena koji su igrali tada na legendarnom San Siru.

Finale su igrali Milan i Juventus na „Teatru snova“ Old Traffordu. Reći ce Englezi u zemlji kolijevci nogometa, Talijani su im dolazili pokazati kako se igra najvažnija sporedna stvar na svijetu.

Milan je tada osvojio svoj šesti naslov. Kao nastavak na sjajne 90-e Seria A je većinu najboljih igrača na svijetu imala u svojim klubovima.

Nostalgični period za sportske romantičare, posebno kad su Talijani i tada voljeli zatvoreniji nogomet utemeljen na defanzivnom sustavu.

Calciopoli je promijenio sve

Pred Svjetsko prvenstvo 2006 g. Kao iz vedra neba u javnosti je izašao skandal o namještanju utakmica. Skandal je otkrila Talijanska policija, a u skandal su umiješani tada prvak Juventus, kao i druge velike momčadi: Milan, Fiorentina, Lazio, Reggina.

Otkrivena je velika mreža namještanja utakmica u tim ligama sve uz pomoć sudaca. Paradoksalno zvuči, ali upravo tada su Talijani osvojili Svjetsko prvenstvo, a iza natjecanja, klubovi su dobili velike kazne, od kojih je najgore prošao Juventus s izbacivanjem u Seriu B,  oduzimanje dva prethodna naslova, financijski gubici i kažnjavanjem direktora Moggija zatvorskom kaznom.

Seria A je pala u očima mnogim ljubiteljima nogometa, tek je Inter kao neokrznut cijelim skandalom uspio iskoristiti osvajajući prvenstva, a poslije Calciopolija više nikad ništa nije bilo isto. Primat u Europi uzeli su Španjolci, Englezi, Nijemci , a Engleska Premier liga postala je sinonim za ono što su Talijani bili na početku vijeka.

Talijanska reprezentacija se u prethodna dva kvalifikacijska ciklusa za Svjetsko prvenstvo nije uspjela plasirati, a legenda Juventusa Del Piero je izjavio da je upravo Calciopoli uništio Talijanski nogomet do kraja. U večerašnjem polufinalu dobiti ćemo prvog Talijanskog predstavnika u finalu nakon šest godina, a ostaje vidjeti hoće li eventualni trofej u vitrinama Milana ili Intera vratiti Seriu A na stare staze slave I velike dominacije.

Kopirati
Drag cursor here to close