Ništa nije jasno ili je sve jasno

Ivaylo, njegovi spiskovi i argumenti

"Tražio sam drugi profil igrača, koji su moćni i jaki jer protivniku moramo odgovoriti trkom i snagom. Pozvao sam u skladu s tim igrače. To su Krpić i Lukić, posebno Lukić koji je mlad i perspektivan, objasnio je Petev u svom stilu.
Sport / Nogomet | 10. 12. 2021. u 15:35 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Po već staroj, ustaljenoj tradiciji, reprezentacija BiH svako malo skoči preko bare kako bi odigrala prijateljsku utakmicu ili protiv domaće reprezentacije ili Meksika. Sada je na redu susret protiv SAD, naravno u terminu koju nije zvaničan, pa će tako prema Los Angelesu Petev povesti igrače iz Premijer lige, ukupno njih 19.

Još kada je objavljen spisak Petev je dao kratko objašnjenje kako nije pozvao neke igrače jer nisu cijepljeni što u vrijeme još uvijek aktualne pandemije može biti pravdanje. Međutim, na druženju s novinarima dva dana kasnije, Petev je opet objasnio zašto je pozvao neke igrače, neke ne.

"Pozvali smo dosta mlađih igrača iz Premijer lige. Želja nam je da se oni nametnu i pokažu da možemo na njih računati u budućnosti. Ima tu puno zanimljivih mladih igrača i vjerujem da ćemo se dobro spremiti i odigrati kvalitetnu utakmicu. Odlučili smo se da pozovemo igrače iz domaćeg takmičenja i ovo će biti dobra prilika za njih da se pokažu. Svi oni su zaslužili da budu tu i vjerujem da će pokazati svoju kvalitetu na treninzima i na utakmici" rekao je Petev kojeg su naravno novinari pitali zbog čega je opet izostavio prvog strijelca lige iz koje zove igrače.

"Tražio sam drugi profil igrača, koji su moćni i jaki jer protivniku moramo odgovoriti trkom i snagom. Pozvao sam u skladu s tim igrače. To su Krpić i Lukić, posebno Lukić koji je mlad i perspektivan".

OK, svaki izbornik ima pravo raditi što mu je volja, birati igrači na način na kojih ih bira, ali barem svoju priču treba "pokriti" nekim jačim argumentima. Ovi argumenti koji je ponudio su poprilično tanki. Dobro, našem narodu se uvijek može prodati priča o mladim igračima, kako imaju potencijala kako ima kvalitete i ostalo, iako znamo da već godinama u domaćem prvenstvu glavnu riječ u skoro svakoj momčadi imaju iskusni igrači. Iako znamo da su rezultati omladinskih selekcija, prije svega one koja je najbliža "A"
reprezentaciji, a to je ona do 21 godine godinama poprilično tanki.

Međutim, ako se recimo selektor odlučio za Lukića onda je recimo trebao dati neko čvrsto objašnjenje zašto baš on jer možda u ligi ima još koji dobar napadač, mlad, perspektivan ili je Lukić najbolji. Podsjećamo da je Lukić u cijelosti ove sezone odigrao samo pet utakmica, u šesnaest koliko ih je kompletirao, uspio se tri puta upisati u strijelce.

Ista je stvar s nepozivanjem Nemanje Bilbije, odnosno pozivanjem Sulejman Krpića. S tim što recimo jedini pravi adut na strani Krpića taj što je drugi strijelac lige, pa ako već nisi zvao prvog, onda jesi drugog, međutim i tu je neophodno pravo i jasno objašnjenje zašto jeste odnosno zašto nije pozvao pojedinog igrača. Ovo tipa da mu je potrebna "trka, borba i snaga" nije baš čvrst ili nije baš jasan argument.

Ovaj spisak uostalom kao i mnogi prije i vrlo vjerojatno oni koji će doći poslije, neće biti sastavljen od najboljih igrača u tom trenutku.Što jeste najveći problem. Jer po nekom jednostavnom pravilu, za reprezentaciju igraju najbolji. Što nažalost nikada nije bio slučaj kada je u pitanju reprezentacija BiH. Izbornik jedne selekcije mora biti u pogonu 24 sata, mora ići i putovati, gledati, tražiti, razgovarati, analizirati. Jer nitko ne zna zašto u reprezentaciji više nema Vrančića, Đurića, Đumića, Memiševića ili recimo Kvesića koji je prije određenog vremena s Pohang Steelersima igrao finale Azijske lige prvaka. Mogli bismo nabrajati do sutra, ali opet vjerojatno nikada pravo ni čisto objašnjenje nećemo dobiti.

Zato je sasvim normalna pojava da pojedini igrači odigraju par utakmica pa jednostavno nestanu. I zato dok imamo situaciju da za "A" reprezentaciju ne igraju najbolji, ne trebamo očekivati niti da u ovakvim akcijama kada se pozivaju mladi ili igrači iz domaćeg prvenstva budu naravno pozvani oni najbolji. Ali onda zato ne trebamo očekivati ni rezultate.

Kopirati
Drag cursor here to close