Kraj priče

Island u sudačkoj nadoknadi nokautirao BiH i izbacio je iz utrke

Bosna i Hercegovina izgubila je s 0:1 na Islandu i tako ostala bez realnih izgleda za plasman na Euro 2024. godine.
Sport / Nogomet | 11. 09. 2023. u 22:35 M.V. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina je utakmicu koja je morala dobiti - izgubila. Island je pogotkom Alfreda Finnbogasona u samoj završnici svladao Bosnu i Hercegovinu i tako joj praktično okončao kvalifikacije.

Budući da su uvjerljive pobjede ostvarili i Portugal i Slovačka, BiH sada zaostaje sedam bodova za Slovačkom. To znači da BiH mora dobiti sve do kraja, a Slovačka prosuti barem još četiri boda, što u ovoj grupi nije realan scenarij.

U utakmici koju je morala dobiti BiH se prilično ispromašivala.  

Deset minuta prije kraja Meho Kodro ubacio je u igru Luku Menala i Nemanju Bilbiju, a to je prilično podignulo igru kod BiH. Upravo je Bilbija promašio jednu od boljih prilika od BiH kada je glavom šutirao malo pored gola.

NS BiH / Island - BiH: Amar Dedić

Na drugoj strani Island je zatresao mrežu BiH, ali je gol Finnbogasona poništen zbog zaleđa. U 90. minuti Island je imao meč loptu, Thorsteinsson je imao idealnu priliku, ali je Hadžikadunić u zadnji čas blokirao.

I onda, u drugoj minuti sudačke nadoknade Island dolazi do pobjede. Thorsteinsson je asistirao Alfredu Finnbogasonu, a ovaj iz blizine pogađa za veliko slavlje domaćih navijača.

VAR je provjeravao gol zbog zaleđa, ali na kraju je ipak priznat i time je BiH ostala bez realnih izgleda za plasman na Euro 2024.


Standings provided by Sofascore
Kopirati
Drag cursor here to close