Pomladak

Hrvatski mediji pišu: Poznat prvi favorit za Oršićevog nasljednika

Špikić je radišan dečko, klasan igrač, koji se tiho probio do standardnog igrača Dinama
Sport / Nogomet | 09. 01. 2023. u 10:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dario Špikić (23) igrao je za Dinamo u prošloj polusezoni ukupno 28 utakmica u Hrvatskoj nogometnoj ligi, nacionalnom Kupu i Europi. Postigao je četiri pogotka i pet puta je asistirao.

Špika, kako ga zovu suigrači, jedna je od zanimljivijih priča Modrih. Nije od onih poznatih, velikih zvijezda, koji su potkraj prošle godine bili na Svjetskom prvenstvu i vratili se s broncom, nije niti od reprezentativaca drugih država (Ademi, Ristovski, Moharrami, Emreli), zapravo, rijetko je u prvom planu. Barem onom medijskom, prenose Sportske novosti

Međutim, Špikić je radišan dečko, klasan igrač, koji se tiho probio do standardnog igrača Dinama. Skrenuo je pozornost na sebe i prije nego što je došao u plavi klub, dobio je pozornost i kao dio mlade U-21 reprezentacije.

Preko Hajduka i Gorice 

Po vokaciji je lijevo krilo, ali dok je u Dinamu bio Mislav Oršić, igrao je na desnom krilu. Nije od onih koji igraju samo s loptom u nogama, on otvara prostor, nudi se, grize... A u plavi dom došao je zaobilaznim putem, rekli bismo na mala vrata.

Špikić je, recimo, plijenio pažnju kada su mladi dinamovci 2016. dvaput rušili vršnjake iz Juventusa i to s onom momčadi u kojoj su nastupali i Dani Olmo, Borna Sosa i Nikola Moro. Izgledalo je kako je samo pitanje dana kada će i on osvanuti na seniorskom popisu maksimirskoga kluba. Taj je dan ipak došao puno godina kasnije.

Do Dinama je ponovno stigao preko Hajduka i Gorice. Polako je u Maksimiru uspio iz drugoga plana preseliti u prvi.

"Prvi dio sezone je na tragu onoga što želim, ali mislim da sve moje prezentacije mogu biti još puno bolje. Čak bih rekao da je moralo biti bolje. Tu mislim na svoju statistiku. Kad se radi o mojim igrama, ja sam zadovoljan, isto kao što sam zadovoljan s minutažom. Nadam se da ću na proljeće opravdati minutažu koji mi je trener dao u prvom dijelu", priča za Sportske novosti Špikić.

Pitamo ga osjeća li se kao dio prvih jedanaest u Dinamu?

"Pa, osjećam se kao bitan igrač Dinama! E, sad, hoću li početi u udarnoj momčadi ili ne, to je svakako na treneru".

Mislav Oršić preselio je u Premiership, u Southampton. Je li on taj koji se vidi kao njegov nasljednik na lijevom krilu?

Meni je zapravo svejedno igram li na lijevom ili desnom krilu. Meni je samo bitno igrati. Orša će nam sigurno jako puno nedostajati. Svi znamo koliko je on dao za Dinamo. Potpuno razumijem njegovu želju za odlaskom u Premiership. Od onog dana otkad sam u Dinamu on mi je bio uzor, od njega sam mnogo naučio. Da, žao mi je što više nije s nama, ali završio je u najjačoj ligi na svijetu, želim mu svu sreću. No, Dinamo je veliki klub i mora nastaviti dalje i bez Oršića, nastaviti dalje sa sjajnim rezultatima. Mogu li ja zamijeniti Oršića? Odgovorit ću ovako: dat ću sve od sebe, bez obzira na poziciju na koju me trener postavi.

O transferima 

S obzirom na to da je on zapravo lijevo krilo, a igra na desnom, zanimalo nas je što je bolje, kad ljevak igra na lijevom krilu ili kad to radi dešnjak. Naravno, vrijedi sasvim isto i za drugu stranu.

"Kad dešnjak igra na lijevoj strani, ima više prilika za udarac, a kad igra na desnoj, onda je bolje zbog centaršuteva. To je zapravo jedina razlika. U ostalome nema velike razlike. Iako sam lijevo krilo, naviknuo sam se igrati na desnom. Nema tu problema".

Na startu ovog zimskog mercata, mnogo se priča o tome da bi još neki Dinamovi reprezentativci mogli realizirati neki transfer. Hoće li Dinamo bitno oslabiti ako iz maksimirske svlačionice odu Dominik Livaković, Bruno Petković ili Josip Šutalo?

"Dinamovi igrači su na Svjetskom prvenstvu u Kataru pokazali kakve su klase. Međutim, naša momčad ima dovoljno resursa, sjajnih mladih igrača, tako da po meni neće biti problema kad se radi o Dinamovim rezultatima. Jasno, logično jest da će nedostajati naši klasni igrači, da će, ako ode još netko osim Oršića, biti praznine jer su oni donosili drugu dimenziju momčadi. Ipak, Dinamo će i u slučaju njihova odlaska i dalje biti dominantan. Vidite, gledam ovih naših šest mladića, juniora koji su došli s nama na pripreme... Ne bih nikoga posebno isticao, ali stvarno su se sjajno snašli, očito jest kako Dinamo ima sjajnu budućnost. Sjećam se kad sam ja krenuo, nije to lako. Taj prijelaz iz juniora u seniore je ogromna stepenica. A kad gledam ove naše dečke, prolaze je koracima od sedam milja. Stvarno su me oduševili".

Kako gleda na konkurenciju u HNL-u?

"Hajduk se pojačao. Osijek je tu... Mi moramo nastaviti na način na koji smo išli do sada. U tom slučaju, kao što sam rekao, i dalje ćemo biti dominanti i nećemo imati problema. Međutim, dobro jest da imamo konkurenciju jer nas ona tjera da budemo još bolji. Ima još dosta utakmica do konca prvenstva. Znate, nije floskula kad se kaže: “To je nogomet, sve je uvijek moguće”. Stoga, moramo na svakoj utakmici biti maksimalno koncentrirani i fokusirani kako bismo pokazali da smo najbolji i neuhvatljivi za sve ostale. Dobro, mislim da je Hajduk naš najveći konkurent".

Iako je praktički član udarne postave Dinama, iako je nakupio utakmica u Ligi prvaka, iako je bio bitna karika mlade reprezentacije Igora Bišćana, nikad se nije spominjao kad se radi o nekom inozemnom transferu. Što misli, zašto je tome tako?

"Meni to ne smeta. Mediji očito vole pisati o nekim drugima kad se radi o transferima, ha, ha, ha... Ja sam fokusiran na sebe i svoj put. Evo, ova prošla polusezona bila mi je najbolja u karijeri, tako da sam na dobrom putu", zaključio je Špikić.

Kopirati
Drag cursor here to close