Prvo bijelo

Hrvati na Euru s pogrešnim grbom

Na dresu nogometnih reprezentacija obvezno stoji grb nogometnog saveza, u ovom slučaju HNS-a.
Sport / Nogomet | 29. 06. 2021. u 14:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na dresu Hrvatske u sve četiri utakmice Eura bila je hrvatska zastava s pogrešnim hrvatskim grbom, na kojem je prvo polje bijelo. Naravno, na službenom državnom grbu prvo polje je crveno, prenosi Index.

Na dresu nogometnih reprezentacija obvezno stoji grb nogometnog saveza, u ovom slučaju HNS-a. Malo tko ima grb države, no na velikim natjecanjima poput Europskog prvenstva praksa je da budu još i zastavice država ili barem naziv država te grad i datum odigravanja utakmice, što te dresove čini jedinstvenima.

Grbove na dresove stavljaju ekonomi HNS-a. Na ovo nitko nije reagirao dok je Hrvatska bila na Euru. Česi i Škoti, protivnici Hrvatske iz skupina, na svojim su dresovima imali ispravan hrvatski grb, dok ga Englezi i Španjolci nisu ni imali.

Popularni motiv hrvatske šahovnice je, naime, u uporabi još od 15. stoljeća i veći dio povijesti nije bilo pretjerano bitno je li prvo polje na grbu crvene ili bijele (srebrne) boje. Obje varijante pojavljivale su se do početka 20. stoljeća, odnosno ulaska Hrvatske u Kraljevinu SHS.

Čovjek odgovoran za gaf s grbom 'posuo se pepelom'

Hrvatski nogometni savez odmah je najavio istragu kako je došlo do toga da "vatreni" sve svoje utakmice na Euru2020 igraju sa zastavicom na kojoj hrvatski državni grb ima prvo bijelo polje.

Pri tome su istaknuli kako je za sav tisak na dresovima reprezentacije odgovorna tvrtka Sitotisak Decolor iz Varaždina, a njezin vlasnik je Damir Kumek.

"Ovo mi je sad ludnica. Mogu reći da se svim srcem ograđujem da je to napravljeno namjerno i od bilo kakvih insinuacija u tom smjeru. Niti smo mi namjerno tako tiskali, niti je to bilo tko od nas to tražio. Apsolutno je riječ o slučajnosti i pogrešci", izjavio je za Jutarnji Kumek koji je tiskao hrvatske dresove i za Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

Nakon što su mediji objavili tekst o problematičnom grbu, Tomislav Pacak, glasnogovornik HNS-a, rekao nam je kako je upravo Kumekova tiskara odgovorna za pogrešku.

"Sav tisak za sportsku opremu hrvatske reprezentacije radi tvrtka Sitotisak Decolor, uključujući zastave zemalja za pojedine utakmice. Nažalost, dogodila se nenamjerna pogreška u ručnom vektorskom crtanju i potom u tiskanju hrvatske zastavice uoči Europskog prvenstva, koja potom nije primijećena. Hrvatski nogometni savez tražit će odgovornost od tvrtke Sitotisak Decolor, te interno disciplinirati djelatnike odgovorne za ovaj nenamjeran propust, zbog kojeg se ispričavamo javnosti i hrvatskim navijačima", rekao je Pacak za Jutarnji list.

"Dakako, HNS odbija svaku pomisao da bi se radilo o namjernom izvrtanju hrvatskog grba kojeg hrvatske reprezentacije godinama ponosno predstavljaju diljem svijeta", dodao je glasnogovornik HNS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close