Po džepu

HNS kaznio Petkovića jer je Jarnija nazvao klaunom

Petković je kažnjen s 5000 eura zbog povrede odredbe iz točke V., stavka 1.6. Kodeksa o ponašanju nogometnih djelatnika i klubova.
Sport / Nogomet | 26. 02. 2024. u 16:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski nogometni savez kaznio je Brunu Petkovića zbog komentara o Robertu Jarniju, bivšem izborniku U-17 reprezentacije. Petković je kažnjen s 5000 eura zbog povrede odredbe iz točke V., stavka 1.6. Kodeksa o ponašanju nogometnih djelatnika i klubova, čime je počinio prekršaj iz članka 83. Disciplinskog pravilnika HNS-a.

Točkom V., člankom 1.6. Kodeksa o ponašanju nogometnih djelatnika i klubova utvrđeno je da se nogometni djelatnici trebaju u javnim nastupima suzdržavati od negativnih stavova, vrijeđanja ili klevetanja drugih pripadnika nogometne organizacije te davati izjave za sredstva javnog priopćavanja samo sukladno duhu i općem pravilu navedenog Kodeksa.

Što je Petković rekao Jarniju?

Postupak je pokrenut uslijed Petkovićeve izjave na konferenciji za medije GNK Dinama uoči gostovanja u Sevilli protiv Betisa, u kojoj se osvrnuo na medijski istup tadašnjeg izbornika mlade hrvatske U-17 reprezentacije Roberta Jarnija. Ranije je Jarni u medijima izjavio da će navijati za Betis protiv Dinama, a kapetanu Plavih to nije sjelo.

"Stvarno je to rekao? Ako je tako rekao, ako to misli, onda je klaun. Ljudi koji predstavljaju hrvatsku državu, a ne navijaju za hrvatski klub, su obični klauni. Slobodno to napišite. Čovjek koji navija protiv hrvatskog kluba u Europi, a Hrvat je, to je klaun", rekao je Petković na konferenciji za medije uoči dvoboja s Betisom.

Nadzornik dalmatinskog niželigaša Mosora iz Žrnovnice pored Splita Mario Lolić odlučio je iskoristiti pravo koje ima kao registrirani nogometni djelatnik i prijavio je Petkovića HNS-ovoj Disciplinskoj komisiji, o čemu je sam obavijestio javnost na društvenim mrežama. Nakon toga je pokrenut postupak protiv hrvatskog reprezentativca.

Jarni je odgovorio Petkoviću

Jarni se nakon svega javio priopćenjem: "Zar je moguće da nakon svih ovih godina doprinosa državi moram dokazivati svoje hrvatstvo na ovakav način? Ne trebam se opravdavati, ali čak ni bivše legende Dinama svojevremeno nisu navijale za Dinamo u europskim utakmicama, zašto bih trebao ja?

Bio sam ponosan igrač splitskog Hajduka i Betisa, u kojima sam proveo jedne od najljepših perioda svoga života i u oba kluba sam se realizirao profesionalno i dobio ono najvažnije – iskreno poštovanje i ljubav navijača. To su emocije koje ljudsko biće s karakterom ne može i neće izbrisati.

Žao mi je što nekog vrijeđa moja iskrenost, ali to se u normalnim društvima zove stav, koji ni na koji način ne umanjuje moj profesionalni angažman i posvećenost našoj mladoj reprezentaciji. Nisam povodljiv tip i kad me se pita, iskreno kažem svoje mišljenje.

S druge strane, Petkovićeva izjava pokazuje manjak kućnog odgoja te razinu komunikacije na koju se ne namjeravam spuštati. Možda da se malo više potrudio u svojoj karijeri pa i van Dinama iskusio neke uspjehe, igrajući za druge strane klubove, ne bi mu smetalo da postane 'klaun'.

HNS-u se zahvaljujem na angažmanu i ukazanom povjerenju, no mislio sam da živimo u demokratskoj državi koja pojedincu omogućava slobodu govora, a ne da potiče površni i populistički mentalni sklop na temelju kojeg sam smijenjen s dužnosti izbornika i to zbog svog mišljenja, a ne zbog svojih rezultata. Svojim momcima želim iskrenu sreću na nadolazećem Europskom prvenstvu."

Kopirati
Drag cursor here to close